Maak zelf middeltjes die vlooien bestrijden

Je kunt vlooien bestrijden met natuurlijk middelen die op verschillende manieren gebruikt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan etherische oliën, zout en citroen.
Maak zelf middeltjes die vlooien bestrijden

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 27 mei, 2022

Om vlooien te bestrijden kunnen we natuurlijke producten gebruiken. Je kan ze op verschillende manieren aanbrengen, ofwel rechtstreeks op je huisdier ofwel in je huis.

In dit artikel stellen we je enkele van de beste en de meest doeltreffende remedies voor. Probeer ze zeker uit!

Vlooien bestrijden met azijn

Vlooien bestrijden met appelazijn

Azijn is de bekendste remedie om dit probleem aan te pakken. Je kan het gebruiken wanneer je de hond wast. Elke soort azijn is goed voor dit doel (appelazijn, wijnazijn enzovoort).

  • Was eerst de hond met een shampoo om hem schoon te maken.
  • Zet de hond dan in het bad en giet een kop azijn over de dampende vacht.
  • Doe dit voorzichtig, zodat er geen azijn in de ogen of op de snuit terecht komt.

Laat de azijn minstens vijf minuten inwerken voordat je het afspoelt. Tenslotte kam je je beste vriend met een metalen kam met fijne tanden. Daarna laat je de vacht zoals gewoonlijk drogen.

Verwijder vlooien met een kam met fijne tanden

Vlooien bestrijden en met een kam verwijderen bij je hond

Maak er een gewoonte van om de hond twee keer per dag te kammen met een kam met fijne tandjes. Dat helpt om te controleren of er vlooien aanwezig zijn. Als er vlooien in de vacht zitten, dan zullen we ze met de kam kunnen verwijderen.

Met de hulp van azijn bewegen de vlooien veel trager. Daardoor kan je ze gemakkelijker te pakken krijgen met de fijngetande kam. De vlooien kan je daarna in het toilet wegspoelen of je doet ze in een luchtdichte plastic zak. Dit zal voorkomen dat ze zich in het huis verspreiden.

Nog een andere manier om azijn te gebruiken

Dit is nog een andere techniek waarbij je azijn kan gebruiken als je vlooien wilt bestrijden bij honden. Laat de hond dagelijks water met azijn drinken.

Dit is de verhouding die je gebruikt: doe één theelepel appelazijn of wijnazijn (5 ml) in de waterbak van de hond. Voor een groter dier dat meer dan twintig kilo weegt, voeg je dagelijks twee eetlepels toe aan zijn waterbak.

Vlooien bestrijden met citroen

De geur van citroen is ook een sterk afweermiddel tegen vlooien.

Welke ingrediënten heb je nodig?

  • 1 citroen
  • 1 liter water

Hoe maak je het klaar?

  • Doe het water in een geschikte kom en breng het aan de kook. Snijd de citroen in schijfjes. Zodra het water kookt, voeg je alle citroenschijfjes toe.
  • Neem de kom van het vuur en laat het mengsel dan gedurende een volledige nacht staan.
  • De volgende dag giet je de vloeistof over de huid en de vacht van de hond. Het is niet nodig om het af te spoelen.
  • Net als bij de azijn moet je dit voorzichtig doen en ervoor zorgen dat er geen citroenwater terechtkomt rond de ogen en de snuit van de hond.

Je kan deze behandeling één tot twee per week toepassen tot alle vlooien verwijderd zijn.

Dit zelfgemaakte middeltje met citroen is ook handig om het huis te desinfecteren. Doe de vloeistof in een verstuiver. Spuit het middeltje rond in het huis op de plaatsen die volgens jou het meest aangetast zijn door vlooien. Dergelijke plaatsen zijn de spleten in de bank, de mand van de hond, de vloer enzovoort.

Ook met alsem kan je vlooien bestrijden en verwijderen

Ook met alsem kan je vlooien bestrijden en verwijderen

Alsem werkt geneeskrachtig en heeft vele verschillende eigenschappen. Eén daarvan is dat je het kan gebruiken als een middel om vlooien af te weren.

Je kan alsem in dit geval op twee manieren gebruiken:

  • De eerste manier is door alsem in de tuin te planten. De geur van dit kruid helpt om insecten en andere soorten ongedierte af te weren.
  • Een andere manier is door kleine zakjes gedroogde alsem overal in je huis te leggen, vooral op de plaatsen die het meest aangetast zijn door vlooien.

Pak vlooien aan met cedersnippers

Ceder is een boom die behoort tot de groep naaldbomen. Vlooien kunnen niet tegen de geur van ceder. Daarom is het een goede manier om die kleine beestjes weg te houden. Je legt overal cedersnippers rond de plaatsen waar de hond gewoonlijk slaapt of rust.

De kans bestaat echter dat het dier een allergische reactie heeft op de cedersnippers. Verwijder ze dan onmiddellijk uit het huis en vervang ze door een andere zelfgemaakte remedie om vlooien te bestrijden.

Gebruik zout om vlooien aan te pakken

Het is bewezen dat vlooien hun eitjes op de grond, in tapijten en in spleten leggen.

De eitjes en larven van vlooien zijn erg gevoelig voor een gebrek aan vochtigheid. Wanneer het zout aan de eitjes blijft kleven, zullen ze dus opdrogen en sterven.

  • Hoe gebruik je deze remedie? Strooi kleine hoeveelheden zout op alle tapijten in het huis.
  • Laat het zout dan gedurende enkele uren, of nog beter gedurende de volledige nacht, zijn werk doen.

Je kan deze aanpak meermaals per week gedurende meerdere weken herhalen totdat het huis volledig vrij is van vlooien.

Vlooien bestrijden met etherische oliën

Er bestaan veel verschillende etherische oliën. Ze worden onder andere getrokken uit:

  • lavendel
  • tijm
  • ceder
  • citronella
  • tea tree
  • geranium

Er zijn nog vele andere soorten. Het zijn perfecte huismiddeltjes om vlooien af te weren.

Je moet echter wel erg voorzichtig zijn wanneer je deze oliën in de omgeving van katten gebruikt, want voor katten kunnen ze giftig zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bayzabay, Ricardo. “Determinación de la prevalencia de Pulicosis en el Hospital Veterinario para Pequeñas Especies (HVPE) y tipificación de pulgas.” (2014).
  • Casasbuenas, Pilar. “Infección por Dipydilium caninum.” Revista Colombiana de Gastroenterologia 20.2 (2005): 86-88.
  • Lafore, E. “Control de pulgas en perros y gatos.” Rev. Cien. Vet19.4 (2003): 15-16.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.