Manieren om thuis waterstofperoxide te gebruiken

Waterstofperoxide is tegenwoordig een veelgebruikt middel, omdat het wordt beschouwd als een van de veiligste natuurlijke desinfectantia die je kunt kopen. Het product is in staat om micro-organismes door oxidatie geheel te elimineren; dat wil zeggen door middel van een gecontroleerd verbrandingsproces.
Manieren om thuis waterstofperoxide te gebruiken

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoewel waterstofperoxide doorgaans wordt gebruikt voor medische doeleinden, is waterstofperoxide te gebruiken voor een hoop andere dingen. Denk bijvoorbeeld aan schoonmaken of andere klusjes in en rondom het huis.

Ben jij iemand die altijd op zoek is naar milieuvriendelijke alternatieven om mee schoon te maken? Dan is het goed om te weten dat waterstofperoxide veel geweldige eigenschappen heeft die erg behulpzaam kunnen zijn.

Hoe waterstofperoxide te gebruiken als schoonmaakmiddel

 • Ten eerste is het is een goedkoop product. Het heeft alle capaciteiten om je beste bondgenoot te worden bij het schoonmaken van je huis. Meng in een spuitfles gelijke hoeveelheden waterstofperoxide (3%) en mineraalwater. Gebruik dit mengsel om je badkamer, aanrecht, gasfornuis, snijplanken en verscheidene andere oppervlakten mee te desinfecteren. Dit product is zeer effectief en een geweldig alternatief voor al die chemische schoonmaakproducten. Deze producten kunnen namelijk een negatief effect hebben op je gezondheid.
 • Om je vaatwasser schoon te maken kun je een scheut waterstofperoxide toevoegen aan het zeepcompartiment.
 • Het is ook handig om waterstofperoxide te gebruiken als bleekmiddel om witte kleding stralend wit te houden. De vloeistof kan vrijwel alle soorten vlekken verwijderen uit witte kleding, of het nu vlekken zijn van frisdrank, rode wijn, bloed etc. In het geval van een bloedvlek, giet je slechts wat waterstofperoxide over de vlek heen. Vervolgens laat je het even intrekken alvorens je de vlek eruit schrobt. Was het kledingstuk daarna in de wasmachine als gebruikelijk.
 • Om de virussen en bacteriën die zich na verloop van tijd doorgaans op je tandenborstel verzamelen volledig te vernietigen, kun je je tandenborstel simpelweg laten weken in wat waterstofperoxide.
 • Wanneer er sprake is van vastgekoekte etensresten of verbrand voedsel dat je maar niet van je potten of pannen afkrijgt, dan kun je een pasta maken van baking soda (natriumbicarbonaat) en waterstofperoxide. Hiermee kun je de potten en pannen goed schoon schrobben. Laat de pasta even zitten en spoel de potten en pannen vervolgens goed schoon.
 • Meng een deel waterstofperoxide met twee delen water om fruit en groenten te desinfecteren voordat je ze opeet.

Hoe waterstofperoxide te gebruiken voor je persoonlijke hygiëne

Hoe waterstofperoxide te gebruiken voor je persoonlijke hygiëne
 • Veel mensen weten niet dat dit middel kan worden gebruikt als mondwater. Het is echter zeer krachtig en kan erg behulpzaam zijn bij het voorkomen van problemen veroorzaakt door bacteriën of virussen. Waterstofperoxide is goedkoop en effectief. Het zal er op den duur zelfs voor zorgen dat je tanden witter worden. Gebruik de 3% oplossing.
 • Ben je op zoek naar een natuurlijke tandpasta die tevens in staat is de tanden witter te maken? Dan is het een idee om waterstofperoxide te gebruiken. Meng dan drie delen baking soda met een deel waterstofperoxide. Gebruik dit mengsel vervolgens om je tanden mee te poetsen.
 • Waterstofperoxide is geen natuurlijke pijnstiller. Het kan echter wel helpen kiespijn te verlichten. Het heeft namelijk antivirale, antibacteriële en antischimmel eigenschappen. Deze kunnen de infectie die de pijn veroorzaakt tegen gaan.
 • Door regelmatig waterperoxide te gebruiken voor je tanden zorgt het ervoor dat je tanden op natuurlijke wijze witter worden.
 • Als je je haar op natuurlijke wijze een paar tinten lichter wilt maken, maak dan een mengsel dat voor de ene helft bestaat uit waterstofperoxide en voor de andere helft uit water. Spuit dit mengsel op je natte haar nadat je onder de douche vandaan komt. Dit zal geen drastisch verschil veroorzaken, maar zal je haar geleidelijk aan lichter maken wanneer je het herhaaldelijk gebruikt.
 • Als je last hebt van vlekken of onzuiverheden op de huid, dan kan waterstofperoxide helpen deze te verminderen. Breng de waterstofperoxide hiervoor direct aan op de aangedane gebieden door middel van een wattenstaafje.

Hoe waterstofperoxide te gebruiken als huismiddel

 • Meng in een grote kom gelijke hoeveelheden waterstofperoxide en water met elkaar. Laat hier je voeten tien minuten in weken. Droog ze vervolgens onmiddellijk goed af. Dit eenvoudige huismiddel kan helpen voet- en nagelschimmel tegen te gaan en te voorkomen.
 • Meng waterstofperoxide met een gelijke hoeveelheid heet gedistilleerd water.  Voeg dit mengsel vervolgens toe aan je badwater om schimmelinfecties te elimineren.
 • Wanneer je last hebt van een snee of krabwond, smeer deze dan twee keer per dag in met waterstofperoxide. Het voorkomt dat de wond geïnfecteerd raakt. Het bevordert ook de genezing.
 • Meng wat waterstofperoxide (3%) met een gelijke hoeveelheid mineraalwater. Spuit dit mengsel vervolgens op plekken waar je last hebt van mijten.
 • Waterstofperoxide kan ook worden gebruikt als geweldig natuurlijk middel om symptomen van verkoudheid of sinusitis tegen te gaan. Meng hiervoor wat waterstofperoxide met een gelijke hoeveelheid water. Breng dit mengsel vervolgens aan op de binnenkant van de neusgaten. Laat het mengsel vier minuten zitten en snuit je neus daarna in een zakdoekje.
 • Om zwellingen te behandelen meng je één eetlepel waterstofperoxide oplossing 3% met een liter heet gedistilleerd water.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Hydrogen peroxide. (2009).
  assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/317493/PHE_Compendium_of_Chemical_Hazards_Hydrogen_Peroxide_v1.pdf
 • Use of hydrogen peroxide in food. (2017).
  cfs.gov.hk/english/programme/programme_rafs/programme_rafs_fa_02_02.html
 • Hossainian N, et al. (2011). The effects of hydrogen peroxide mouthwashes on the prevention of plaque and gingival inflammation: A systematic review. DOI:
  doi.org/10.1111/j.1601-5037.2010.00492.x
 • López, C. A. M., Pérez, W. F. F., Sandoval, L. V. H., Lastre, J. A., Rincón, A. F. P., Plata, S. E. P., & Pinzón, H. T. (2010). Soluciones de uso común en el hogar como alternativa para desinfectar el cepillo dental: un estudio in vitro. UstaSalud, 9(2), 75-82. http://revistas.ustabuca.edu.co/index.php/USTASALUD_ODONTOLOGIA/article/view/1157
 • Sánchez-Saldaña, L., & Sáenz-Anduaga, E. (2015). Antisépticos y desinfectantes. http://metabase.uaem.mx/bitstream/handle/123456789/1468/280_4.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.