7 make-up mythes die wél waar zijn

Sommige make-up mythes klinken alsof de make-up industrie ze verzonnen heeft. De beweringen in dit artikel zijn toch echt waar. Onthoud ze als je een gezonde huid wilt behouden.
7 make-up mythes die wél waar zijn
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 05 november, 2022

Schoonheidstips zijn overal. Vele worden van generatie op generatie doorgegeven. Sommige hiervan zijn 100% mythe, maar andere zijn juist 100% waar. Hoe gek ze ook mogen klinken. Wij geven je een aantal make-up mythes die wél waar zijn, met uitleg waarom. Onthoud ze, want je gezondheid en uiterlijk kunnen er afhankelijk van zijn.

7 make-up mythes en hun waarheden

1. Vervang je mascara elke 3 maanden

Vervang je mascara op tijd

Ken je die make-up mythes die klinken alsof ze puur bedacht zijn om je meer make-up te laten kopen? Het klinkt alsof dit er zo eentje is, maar het is echt zo: na 3 maanden gebruik zou je jouw mascara moeten weggooien.

Mascara is vloeibaar en dat maakt ze een perfect thuis voor bacteriën. Als je elke dag het borsteltje uit de tube haalt dan nodig je daarmee bacteriën uit om zich in de tube te nestelen. Na 3 maanden kan mascara je zo een ooginfectie bezorgen.

Heb je rode, geïrriteerde of brandende ogen?

  • Probeer je dan te herinneren wanneer je bent begonnen met het gebruiken van je huidige mascara.
  • Onthoud dat als je make-up in een onhygiënische of vervuilde omgeving bewaart dit de houdbaarheid niet ten goede komt.

2. Het gebruik van een toner is nodig voor elk huidtype

Er zit een kern van waarheid in deze mythe. Het is ontstaan uit het feit dat gezichtstoners oorspronkelijk bedacht zijn om een vettige huid en acne tegen te gaan. Daarom denken sommige mensen nu dat ze geen toner hoeven te gebruiken als ze geen vettige huid hebben.

Toners zijn er echter voor alle huidtypen en allerlei aandoeningen. Je moet alleen de juiste kiezen:

  • Wil je je huid exfoliëren of is je huid vettig? Gebruik dan ingrediënten zoals salicylzuur, glycolzuur of melkzuur.
  • Is je huid geïrriteerd? Gebruik dan een toner met kamille, komkommer of vitamine E.
  • Wil je extra vocht inbrengen? Probeer dan een toner met glycerine, hyaluronan en rozenwater.
  • Heb je last van ouderdomsvlekken? Een toner met vitamine C kan hierbij van pas komen.

3. Tandpasta kan puistjes helpen verwijderen

Raak puistjes kwijt met tandpasta

Van alle make-up mythes klinkt deze het meest onwaar, of niet soms? In werkelijkheid bevat tandpasta waterstofperoxide en triclosan. Deze stoffen zijn perfect om puistjes te laten uitdrogen.

Tandpasta is bovendien antibacterieel. Hierdoor kan het erge uitbraken van puistjes helpen voorkomen. Goed, dat gezegd hebbende, er zit niets in tandpasta dat effectiever is dan meer gebruikelijke behandelingen.

Ook al heeft het een uitdrogend effect kan tandpasta een gevoelige huid irriteren en deze rood en schilferig maken.
Heb je deze symptomen? Verander dan van tandpasta of gebruik een ander product.

4. Rode nagellak doet je nagels geel kleuren

Ook deze make-up mythe is waar. Nagels absorberen namelijk het pigment uit nagellak.

  • Je kunt verkleuring het beste tegengaan door eerst een doorzichtige basislaag aan te brengen. Deze coating zal het overtollige pigment absorberen en zo je nagels beschermen.
  • Ben je vergeten om een basislaag aan te brengen? Verwijder dan je rode nagellak zo snel mogelijk.

5. Naar bed gaan met make-up op zorgt voor mee-eters

Haal je make-up eraf voor het slapengaan

Deze mythe lijkt een marketingtruc om make-up removers te verkopen. Toch is het waar. ‘s Nachts repareert je huid zichzelf. Dode huidcellen worden afgestoten zodat nieuwe ze kunnen vervangen.

Als je huid bedekt is met make-up, dan raken je poriën geblokkeerd en wordt het regeneratieproces verhinderd. Dus, ben je te moe om je make-up helemaal te verwijderen voor het slapengaan? Probeer dan op zijn minst het meeste te verwijderen met een watje en wat warm water.

6. Waxen zorgt ervoor dat haartjes minder snel terug groeien

Waxen is effectiever dan scheren omdat het de haartjes vanaf de wortel aanpakt. Dit betekent dat het langer duurt voor ze weer zichtbaar worden. Oké, regelmatig waxen stopt haargroei niet helemaal.

Het kan je echter wel een hele tijd lang haarloos door het leven laten gaan. Dit komt omdat het telkens weer de haren verzwakt en de haarzakjes beschadigt. Hiermee voorkomt het op den duur dat haar snel terug groeit.

7. Na verloop van tijd raakt je huid gewend aan huidverzorgingsproducten

Je huid kan gewend raken aan bepaalde producten

Sommige make-up mythes zijn halve waarheden. Dit is er één van. Afhankelijk van welke ingrediënten erin zitten is het mogelijk dat je huid gewend raakt aan je huidverzorgingsproducten. Vooral als ze vitamine A bevatten.

Dit gebeurt niet met andere ingrediënten, zoals:

Toch kunnen de resultaten van bepaalde schoonheidsproducten stagneren. Dit komt dan omdat ze op het punt zijn aanbeland waar ze geen veranderingen meer in je huid kunnen aanbrengen.

Gebeurt dit, dan moet je een ander product kiezen om weer vooruitgang te zien. Probeer verschillende actieve ingrediënten uit of vraag je dermatoloog om suggesties.

Wat vind jij van deze make-up mythes? Zoals je ziet zijn sommige tips toch écht waar en zou je ze dus moeten overwegen. Volg dus, nu je dit weet, deze tips dus op en zorg dat je er prachtig uit blijft zien


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wilson, S.E., Bannan, R.A., McDonald, M.B., and Kaufman, H.E. (1990). Corneal trauma and infection caused by manipulation of the eyelashes after application of mascara. Cornea 9, 181–182.
  • Wilson, L.A., Kuehne, J.W., Hall, S.W., and Ahearn, D.G. (1971). Microbial contamination in ocular cosmetics. American Journal of Ophthalmology 71, 1298–1302.
  • Domínguez-Delgado, C.L., Rodríguez-Cruz, I.M., Escobar-Chávez, J.J., Calderón-Lojero, I.O., Quintanar-Guerrero, D., and Ganem, A. (2011). Preparation and characterization of triclosan nanoparticles intended to be used for the treatment of acne. European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics 79, 102–107.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.