Magnetische therapie voor multiple sclerose

Recent onderzoek heeft aangetoond dat magnetische therapie met de symptomen van multiple sclerose kan helpen. Wil je hier meer over weten? We zullen er hier gedetailleerd op ingaan.
Magnetische therapie voor multiple sclerose

Laatste update: 28 oktober, 2020

In de afgelopen jaren hebben onderzoekers de effecten van magnetische therapie op symptomen van multiple sclerose gezien. Hoewel er weinig onderzoek is, zijn er interessante resultaten van recente onderzoeken gekomen met betrekking tot het gebruik van deze therapeutische optie.

Magnetische therapie, ook wel magneettherapie genoemd, kan betrekking hebben op statische elektromagnetische velden of gepulseerde elektromagnetische velden die in de tijd variëren. Deze lijken, volgens bewijs, de bloedcirculatie en de zuurstofvoorziening van het lichaam bij patiënten met multiple sclerose te verbeteren. Wil je er meer over weten?

Onderzoek naar magnetische therapie voor multiple sclerose

Arts controleert de rug van een man

Multiple sclerose is een neuro-inflammatoire aandoening die de myeline aantast, dat wil zeggen de omhulling die zich rond de zenuwen vormt en waarvan de functie is om zenuwimpulsen snel langs de neuronen te laten overbrengen.

Volgens een publicatie van het National Institute of Neurological Disorders and Stroke (Engelse link) is dit de meestvoorkomende invaliderende neurologische aandoening bij jonge volwassenen. Het ontwikkelt zich vaak tussen de 20 en 40 jaar. Het kan echter ook bij oudere volwassenen en kinderen voorkomen.

Tot op heden is er geen definitieve remedie voor de ziekte. Er zijn echter behandelingen om aanvallen te verminderen, symptomen onder controle te houden en de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren. Specialisten onderzoeken nog steeds therapeutische opties en hebben interessante bevindingen ontdekt.

Onderzoek in het tijdschrift Clinical Neurology and Neurosurgery (Engelse link) erkent bijvoorbeeld de voordelen van magnetische therapie voor multiple sclerose (MS). In het bijzonder wordt benadrukt dat pulserende magnetische velden bij het beheersen van veelvoorkomende symptomen van MS kunnen helpen, zoals tintelingen of het gevoel van spelden en naalden.

Hoe werkt magnetische therapie bij multiple sclerose?

Zoals we hebben besproken, zijn er twee vormen van magnetische therapie. De eerste maakt gebruik van statische elektromagnetische velden, waarbij statische magneten zijn betrokken, zoals die op:

 • Armbanden
 • Schoenensjablonen
 • Kettingen
 • En andere apparaten

De tweede gebruikt gepulste elektromagnetische velden. Ze gebruiken energiegolven om de manier waarop het lichaam met pijn wordt geconfronteerd te veranderen.

Voorstanders van statische magnetische therapie suggereren dat hun toepassing kan helpen om pijn onder controle te houden vanwege het effect van magneten en hun elektromagnetische veld wanneer ze met weefsels in contact komen. Het is een optie die vaak in alternatieve geneeswijzen wordt gebruikt.

Van zijn kant lijkt gepulseerde elektromagnetische veldtherapie een elektrische frequentie te bieden die de ionen en elektrolyten van het lichaam stimuleert. Als gevolg hiervan verbetert het de bloedsomloop en energie en vermindert het symptomen zoals gevoelloosheid, tintelingen en pijn.

Tot op heden onderzoeken experts deze therapieën nog steeds en proberen ze deze te bewijzen. Toch heeft therapie met gepulseerde elektromagnetische velden geprofiteerd van patiënten met multiple sclerose, omdat het betere effecten heeft laten zien.

Eerdere studies, zoals een gepubliceerd in Pain Research and Management (Engelse link), hebben aangetoond dat deze therapie kan worden gebruikt om pijn, ontstekingen en de schadelijke effecten van stress te verminderen. Het is zelfs door de FDA voor de behandeling van aandoeningen zoals migraine goedgekeurd (Engelse link).

Misschien ook interessant om te lezen:
14 waarschuwingstekenen van multiple sclerose

De behandeling van multiple sclerose is multidisciplinair

Iemand mt een jeukende pols

Multiple sclerose is een neuronale ziekte en de symptomen ervan kunnen in afgelegen delen van het lichaam, zoals de ledematen, in de vorm van bijvoorbeeld tintelingen optreden.

Het is belangrijk om duidelijk te maken dat magnetische therapie geen remedie voor multiple sclerose is. De ziekte heeft een multidisciplinaire aanpak nodig, dat wil zeggen de deelname van verschillende gezondheidswerkers.

Het algemene doel is om de kwaliteit van leven van de patiënt te behouden en de progressie van de ziekte zoveel mogelijk te vertragen. De arts kan daarom na de diagnose voorstellen om medicatie te nemen om aanvallen te verminderen en te voorkomen en om hun voortgang te beïnvloeden. Deze omvatten opties zoals de volgende:

 • Corticosteroïden
 • Ocrelizumab (Ocrevus)
 • Beta-interferonen
 • Glatirameer acetaat
 • Dimethylfumaraat (Tecfidera)

Medicatie kan daarnaast nodig zijn om vermoeidheid, slapeloosheid en spierverslappers onder controle te houden. De behandeling moet ook komen van professionals in fysiotherapie, voeding en psychologie.

Wat er ook gebeurt, een specialist moet, afhankelijk van de progressie van de ziekte de therapeutische opties kiezen. Als je magnetische therapie wilt proberen, zorg er dan voor dat je het grondig onderzoekt en zoek een getrainde professional.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • The National Institute of Neurological Disorders and Stroke. (2012). Esclerosis múltiple: Esperanza en la investigación. Disponible en https://espanol.ninds.nih.gov/trastornos/esclerosis_multiple.htm
 • Afshari D, Moradian N, Khalili M, et al. Evaluation of pulsing magnetic field effects on paresthesia in multiple sclerosis patients, a randomized, double-blind, parallel-group clinical trial. Clinical Neurology and Neurosurgery. 2016 Oct;149:171-174. DOI: 10.1016/j.clineuro.2016.08.015.
 • Thomas AW, Graham K, Prato FS, et al. A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial using a low-frequency magnetic field in the treatment of musculoskeletal chronic pain. Pain Res Manag. 2007;12(4):249‐258. doi:10.1155/2007/626072
 • Pieber, Karin & Herceg, Malvina & Paternostro-Sluga, Tatjana. (2010). Electrotherapy for the treatment of painful diabetic peripheral neuropathy: A review. Journal of rehabilitation medicine : official journal of the UEMS European Board of Physical and Rehabilitation Medicine. 42. 289-95. 10.2340/16501977-0554.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.