Maatregelen om woningbranden te voorkomen

Brand voorkomen in huis is van levensbelang. Het is vooral belangrijk in de huizen van ouderen die alleen wonen of die problemen hebben met het zicht, gehoor of de mobiliteit.
Maatregelen om woningbranden te voorkomen

Geschreven door Facundo Martin Desimone

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het risico van ongelukken in huis is waarschijnlijk iets dat altijd in je achterhoofd zit. Stoten, vallen, vergiftiging, elektrocuties, branden… In dit artikel richten we ons op woningbranden en delen we de beste tips om ze te voorkomen.

Om grote schade door brand in huis te voorkomen, is het hebben van rookmelders een van de meest effectieve en aanbevolen maatregelen. Andere nuttige regels zijn om altijd toezicht te houden op kinderen terwijl ze de keuken gebruiken en het hebben van stroomonderbrekers voor elektrische aardingsproblemen.

Als het gaat om woningen van ouderen gebeuren er vaak ongelukken in huis als gevolg van de natuurlijke slijtage van het zicht en gehoor. Spierzwakte en evenwichtsproblemen zijn ook een risicofactor voor het ontstaan van brand.

De meest voorkomende oorzaken van woningbranden

Bij woningbranden is niet alleen de brand zelf schadelijk. De rook en giftige gassen die het vuur produceert zijn ook een gevaar. Een goede manier om woningbranden te voorkomen, is te weten wat de meest voorkomende oorzaken zijn. Een aantal van de belangrijkste oorzaken van woningbranden zullen we hieronder beschrijven.

Gevaren in de keuken

Fornuis

Je moet vooral voorzichtig zijn om brandrisico’s in de keuken tot een minimum te beperken. Niet alleen lucifers, aanstekers en fornuizen vormen een gevaar, ook het vet dat in de koekenpan en de frituurpan gebruikt wordt kan gemakkelijk ontbranden.

Haarden en kachels

Deze zijn erg handig om de kou in de winter te bestrijden, maar ze vormen ook een brandrisico als ze niet zorgvuldig worden beheerd. Gebruik voor de zekerheid altijd een vonkenvanger die je voor een vuur kunt zetten. Zo voorkom je problemen die kunnen ontstaan als er vonken uit de haard schieten en op de vloer ervoor landen.

Bij het gebruik van kachels is het belangrijk om er niet met ontvlambare materialen zoals papier of doeken bij in de buurt te komen. Door de hoge temperatuur van de kachel kunnen deze materiaal vlam vatten.

Elektrische branden

Af en toe kunnen pieken in de spanning van het elektriciteitsnet brand in huizen veroorzaken. Bijvoorbeeld bij een blikseminslag. Installeer daarom uit voorzorg stroomonderbrekers om brand in huis te voorkomen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Hoe moet je brandwonden bij kinderen behandelen?

Onjuiste opslag van ontvlambare producten

Een opeenhoping van verschillende brandbare stoffen, zoals kerosine, ethylalcohol, aceton, benzine of ammoniak, kan echte brandrampen veroorzaken als je niet de juiste voorzorgsmaatregelen neemt.

Het is belangrijk om te beseffen dat een lekkage van zelfs een kleine hoeveelheid van een van deze producten voldoende brandstof kan zijn om een grote brand te laten ontstaan.

Kaarsen

Deze nuttige, esthetische en zelfs romantische lichten kunnen echte valstrikken zijn. Op het eerste gezicht lijken ze onschadelijk, kaarsen kunnen namelijk brand veroorzaken als je niet zorgvuldig bent.

Als je ze vergeet te doven en een windvlaag brengt een gordijn, kussens of andere brandbare stoffen of materialen bij hen in de buurt in beweging dan kan dat brand veroorzaken. Wees zeer voorzichtig om woningbranden veroorzaakt door kaarsen te voorkomen.

Tips om woningbranden te voorkomen

Soms zijn er situaties in het leven die niet vermeden of onder controle gehouden kunnen worden. Gelukkig zijn veel van de situaties die brand in huis veroorzaken te voorkomen. Je moet echter wel weten waar je op moet letten.

Wees extra voorzichtig bij het gebruik van gas

Zorg ervoor dat je het gas uitzet na het koken. Je moet bovendien in alle kamers in het huis met gaskachels, ovens of fornuizen geschikte ventilatiemogelijkheden hebben. Dit is belangrijk om een koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.

Als je gas ruikt in je huis of vermoedt dat er een lekkage is, zet dan onmiddellijk alle ramen en deuren open. In dergelijke gevallen mag je nooit het licht aandoen, omdat dit een explosie kan veroorzaken.

Wees heel voorzichtig met elektrische aansluitingen

Verlengsnoer met meerdere stekkers

Laat indien mogelijk de elektrische installatie in je huis door een erkende elektricien controleren als je net verhuisd bent. Zo kun je mogelijke problemen door een verouderde installatie voorkomen.

  • Het is ook belangrijk om stopcontacten niet te overbelasten en te veel en te lange verlengsnoeren te gebruiken.
  • Om goede voorzorgsmaatregelen te nemen, moeten alle elektrische apparaten worden losgekoppeld wanneer ze niet worden gebruikt.
  • Vergeet ook niet dat je nooit water mag gebruiken om een brand veroorzaakt door elektriciteit te blussen.

Houd noodtelefoonnummers bij de hand

De Argentijnse Kamer van Veiligheid raadt aan om niet alleen een telefoon in de buurt te hebben, maar ook de relevante noodnummers. Dit kunnen brandweer, politie, ambulancediensten of civiele bescherming zijn. In Nederland kun je in alle noodgevallen met 112 bellen.

Het speciale geval van elektrische branden en ouderenzorg

María Fernández Vigil Iglesias waarschuwt in haar artikel “Brandveiligheid in huizen van senioren in Spanje: kenmerken van het probleem en mogelijke oplossingen” gepresenteerd aan de Universiteit van Navarra (Spaanse link), dat het risico op brand in het geval van ouderen drie keer groter is.

Ze waarschuwt daarom voor het grote belang van het nemen van preventieve maatregelen tegen woningbranden. Hierbij heeft ze het dus met name over de oudere generatie van de samenleving.

Daarnaast vestigt Dorindo Cardenas in zijn studie “Modulering van bronnen die elektrische branden veroorzaken door thermogeleiding” gepresenteerd aan de Technologische Universiteit van Panama (Spaanse link) de aandacht op het aantal branden dat wordt veroorzaakt door slechte elektrische aansluitingen.

Hij vraagt zich daarnaast af welke prijs burgers voor wetenschappelijke vooruitgang en technologische vooruitgang zullen moeten betalen. Ouderen hebben daarbij dus hulp en advies van hun kinderen of hun naasten nodig om de woninginrichting te controleren en waar nodig te verbeteren om woningbranden te voorkomen.

Het is ook van belang om op die manier de daarmee gepaard gaande risico’s te verkleinen. Het is een treurige waarheid dat de gezondheidsproblemen die gepaard gaan met veroudering ongevallen waarschijnlijker maken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Universidad de Navarra. Fernández Vigil Iglesias, María. Seguridad contra incendios en viviendas de personas mayores en España: caracterización del problema y propuesta de soluciones. España 2020.
  • Universidad Tecnológica de Panamá. Cárdenas, Dorindo. Modelado de Fuentes Generadoras de Incendios Eléctricos por Termoconducción. Panamá 2011.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.