Maak zelf thuis je eigen wc-blokjes

Deze wc-blokjes zullen niet alleen helpen om onaangename geurtjes te neutraliseren, maar ook om alle soorten bacteriën die in je wc zitten te elimineren, zonder een hoop geld uit te hoeven geven aan chemische producten.
Maak zelf thuis je eigen wc-blokjes

Laatste update: 01 november, 2018

Zelfgemaakte wc-blokjes zijn een effectieve en voordelige oplossing voor stinkende wc’s en zullen ervoor zorgen dat je badkamer weer schoon en fris ruikt.

Als je houdt van natuurlijke producten die je met een beetje fantasie, geduld en aandacht zelf thuis kunt maken, dan kunnen deze blokjes je helpen je leidingen te ontsmetten en je toilet te desinfecteren.

Alle ingrediënten die je voor deze blokjes nodig hebt zijn ecologisch en milieuvriendelijk. En wat natuurlijk helemaal belangrijk is om niet te vergeten is hoeveel je geld je wel niet zult besparen op schoonmaakproducten.

Laten we ze eens proberen.

Geurende wc-blokjes voor een stinkende wc

Wat we niet moeten vergeten, is dat de onaangename geurtjes die uit de wc komen door meerdere factoren veroorzaakt kunnen worden. We geven even een paar voorbeelden:

 • De staat van de afsluitring tussen de vloer en de wc-pot. Soms is de afsluitring van slechte kwaliteit, waardoor deze uiteindelijk kan scheuren en er zo voor kan zorgen dat er geurtjes ontsnappen.
 • In sommige gevallen is de vlotter in het waterreservoir ook een mogelijke oorzaak die we in ons achterhoofd moeten houden.
 • Controleer ook de afvoer en het sifon. Soms kan er water vast blijven zitten, waardoor dit een bron wordt voor onaangename geurtjes.

Wanneer je onaangename geurtjes in de badkamer tegen wilt gaan, kan het nooit kwaad om de leidingen te inspecteren. Daarna kunnen we gebruik maken van deze eenvoudige oplossing om ervoor te zorgen dat ons huis schoon en hygiënisch blijft.

Hoe maak je wc-blokjes?

Ons doel is simpel: een goedkoop en makkelijk te maken product dat veilig is voor het milieu.

We weten allemaal wel dat schoonmaakproducten, zoals afwasmiddel en zeep en dergelijke, over het algemeen schadelijke chemicaliën bevatten die niet alleen slecht zijn voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid.

Vergeet echter niet om deze wc-blokjes uit de buurt van kinderen te houden! Kinderen kunnen deze blokjes aanzien voor snoep of spekjes. Het is dus het beste om ze buiten het bereik van hun kleine handjes te houden.

Wc-blokjes

Ingrediënten

 • 1 kop baking soda
 • 6 eetlepels citroensap
 • 1 ½ eetlepel witte wijnazijn
 • 1 ½ waterstofperoxide
 • 2 eetlepels etherische tea tree olie
Baking Soda

Instructies

 • Ga ten eerste op zoek naar een middelgrote plastic schaal waar je de ingrediënten met elkaar in kunt mengen.
 • Doe vervolgens de baking soda in de schaal. Gebruik een vork om brokjes te breken. De baking soda zal helpen om het toilet en de pijpen effectief te ontsmetten.
 • Voeg daarna het citroensap toe. Het citroenzuur in citroenen is een krachtige reiniger en kan op allerlei verschillende manieren gebruikt worden in en rondom het huis.
 • De volgende stap is simpel: voeg de witte wijnazijn toe. Dit bestanddeel is in staat om het toilet te desinfecteren en onaangename geurtjes gelijk te neutraliseren.

Het is de bedoeling dat de ingrediënten goed met elkaar vermengd zijn. Daarna drukken we ze in de gewenste vormpjes. (net als op de foto).

 • Dan voegen we de waterstofperoxide toe. Wees hierbij voorzichtig. Het is de bedoeling om de waterstofperoxide langzaam toe te voegen (druppel voor druppel, nooit alles in een keer). Wanneer je het te snel doet kan er namelijk een reactie ontstaan.
 • Als laatste voegen we de etherische olie toe. In dit geval gebruiken we tea tree olie, omdat deze olie natuurlijke desinfecterende en antimicrobiële eigenschappen heeft. Je kunt echter elke etherische olie gebruiken die je wilt.

Zodra alle ingrediënten goed met elkaar vermengd zijn, heb je twee keuzes:

1. Je kunt een maatlepel gebruiken om het mengsel in de vorm van tabletten te drukken.

2. Of je kan bakvormpjes gebruiken om leuke vormen te maken, zoals sterretjes en hartjes.

Zodra de tabletten de gewenste vorm hebben, laat je ze gedurende de nacht drogen, zodat ze deze vorm ook zullen behouden.

Wc-blokje

Nadat ze een nacht hebben liggen drogen, zijn de tabletten klaar voor gebruik.

Om de tabletten te gebruiken gooi je er gewoon één in de wc en trek je vervolgens door. Je zult meteen een frisse en aangename geur ruiken wanneer de bestanddelen hun werk beginnen te doen in de leidingen. Het effect duurt ongeveer drie dagen.

Ben je klaar om ze eens uit te proberen?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.