Maak kennis met een makkelijk te maken en heerlijk Chinees rijstrecept

Wil je gebruik maken van enkele groentenrestjes? Hou je van iets zoutig en een beetje buitengewoon? Dan moet je het volgende recept voor Chinese rijst leren kennen.
Maak kennis met een makkelijk te maken en heerlijk Chinees rijstrecept

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Chinese rijst is één van de populairste en smakelijkste gerechten in de Oosterse keuken. Maak in dit artikel kennis met een heerlijk Chinees rijstrecept.

De oorsprong van rijst vinden we in de bereidingen van de Chinese migranten die aan het einde van de negentiende eeuw in San Francisco kwamen werken. Ze verzonnen dit recept om de restjes van vlees en groenten opnieuw te gebruiken. Ze probeerden er op die manier optimaal van te profiteren door ze te mengen met rijst.

Dit Chinese gerecht is in vele landen onderdeel van de keuken geworden. Zij hebben het opgenomen als hun eigen recept. Maar in hun bereiding hebben ze enkele plaatselijke ingrediënten toegevoegd.

Een klassieker in de keuken

Chinese rijst is ook bekend als gebakken rijst. In vele huishoudens is dit zelfgemaakte gerecht een integraal onderdeel van het dagelijkse koken. De voornaamste redenen waarom dit gebeurt, is dat het een gemakkelijk recept is om klaar te maken en omdat het heel goedkoop is. Je kan immers gebruik maken van de restjes van de vorige dagen.

De ingrediënten die mensen in deze bereiding gebruiken, zijn gevarieerd. Rijst is de basis. Je kan alleen groenten toevoegen maar ook vlees, kip of garnalen. Meestal doet men er ook eieren bij.

Je kan rijst opdienen als een bijgerecht of als hoofdgerecht. Beide mogelijkheden zijn uitstekend om voor meer dan twee avondmaaltijden voldoende te voorzien. Het is dus een ideaal gerecht om te delen.

Heerlijk Chinees rijstrecept

De basis van dit heerlijk Chinees rijstrecept: rijst, groenten, eieren en vlees

Je kan dus een smaakvol recept met gebakken rijst klaarmaken. Het eerste wat je moet doen is witte rijst koken. In het ideale geval is het rijst die je vooraf klaargemaakt hebt. Het is zelfs nog beter als het rijst is van de vorige dag die gekoeld bewaard is.

Naast de rijst kies je de groenten en het vlees die je aan deze bereiding wilt toevoegen. De ingrediënten die men het meest gebruikt, zijn uien, wortelen, erwten en sojascheuten. Als je in de koelkast restjes van de vorige dag hebt, zoals courgette of groene bonen, dan zijn die ook welkom.

Geweldige keuzes in vleessoorten zijn meestal kip, rundvlees of varkensvlees. Je kan ook worst toevoegen. Wil je een meer vullende versie, dan is het heel gebruikelijk om voor garnalen te kiezen. Op die manier krijg je een meer gastronomisch gerecht.

Chinese rijst wordt ook bijna altijd met veel verschillende technieken gekookt. Het is best dat je het roerei in een aparte pan bereidt. Hou het dan klaar om het op het einde door het gerecht te roeren.

Gember en sojasaus

Wanneer je dit heerlijk Chinees rijstrecept klaarmaakt, dan mag dit ingrediënt zeker niet ontbreken. Want gember is, samen met de sojasaus onmisbaar om het zijn typische oosterse smaak te geven.

Heerlijk Chinees rijstrecept met gember en sojasaus

Indien mogelijk kan je veel beter verse gember gebruiken. Bak het even vóór de andere ingrediënten zodat ze zijn smaak goed opnemen. Je moet echter wel erg goed opletten. Want gember bakt heel snel aan.

De geheimen van het koken van Chinese rijst

Wil je dit gerecht maken, dan is het heel belangrijk dat je alle ingrediënten klaar hebt, gekookt en gesneden. Want de bereiding moet snel gebeuren en op hoog vuur. De ideale methode om de Chinese rijst klaar te maken is in een wok. Maar je kan het ook in een diepe pan bereiden.

Het is essentieel dat je één of ander vet gebruikt om alle ingrediënten in te bakken. In restaurants gebruiken ze vaak reuzel om het meer smaak te geven. Maar misschien wil jij een gezonder gerecht maken. Dan is het beter om olijfolie of plantaardige olie te gebruiken.

Je moet de wok of de pan zo heet mogelijk laten worden. Doe dan het vet of de olie in de pan. Bak daarna elk ingrediënt afzonderlijk gedurende drie of vier minuten. Je mag de groenten niet te lang laten bakken zodat ze niet te zacht worden.

Een heerlijk Chinees rijstrecept met garnalen

Heerlijk Chinees rijstrecept met garnalen

Ingrediënten

 • roerei van 2 eieren (50 g)
 • 1 handvol sojascheuten (30 g)
 • fijngesneden verse gember
 • 2 of  3 fijngesneden uien (60 g)
 • 1 fijngesneden selderijstengel (20 g)
 • een groene paprika in kleine stukjes (30 g)
 • 1 kop gepelde verse garnalen (150 g)
 • 2 koppen vooraf gekookte witte rijst (400 g)
 • 1/2 kop diepvriesgroenten: wortelen, maïs en erwten
 • plantaardige olie, zout, peper, sojasaus (naar smaak)

Bereiding

 1. Doe een beetje olie in een erg hete wok. Bak dan eventjes de gember en zet het opzij.
 2. Daarna bak je de garnalen gedurende 2 minuten (of tot ze van kleur veranderen). Zet ook die opzij.
 3. Nu bak je alle groenten gedurende 4 minuten.
 4. Voeg dan de sojasaus, de gember en de rijst toe. Roer alles dooreen.
 5. Nu doe je de garnalen en het roerei in we wok.
 6. Blijf voortdurend roeren tot alles goed dooreen gemengd is. Klaar om op te dienen!

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Vera. (2008). Cereales, Legumbres, Leguminosas y Productos Proteínicos Vegetales. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentaciòn y la Agricultura.
 • Cañigueral, S. (2016). Jengibre. OFFARM.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.