Maak je de etensbak van je hond vaak genoeg schoon?

Het reinigen van de gebruiksvoorwerpen van de dieren is van fundamenteel belang voor de zorg voor hun gezondheid. Onder de hygiënetaken voor huisdieren springt het schoonmaken van hun etensbakjes eruit. We leggen het belang ervan uit.
Maak je de etensbak van je hond vaak genoeg schoon?
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Laatste update: 24 januari, 2023

Het schoonmaken van de etensbak van je hond is een maatregel om ziekten te voorkomen. Als je de bakjes waarin je je huisdier voert onvoldoende schoonmaakt, vergroot je het risico op besmetting en besmetting.

Vaak lijken de bakjes, als sommige honden hun maaltijd op hebben, vrij van resten. Maar er zullen altijd enkele verborgen infectie-overdragers zijn. Het is essentieel om goede hygiënische omstandigheden te hebben als het om huisdieren gaat, vooral als je thuis woont met immuungecompromitteerde patiënten, kinderen of ouderen,

Waarom is het schoonmaken van de etensbak van je hond belangrijk?

De bakken die bedoeld zijn voor dierlijke maaltijden herbergen bacteriën. Het wetenschappelijke tijdschrift Plos One publiceerde de resultaten van een onderzoek (Engelse link) gebaseerd op de voedingspraktijken van hondenbezitters, en de hygiëne van de schalen.

Na verdeling van de steekproef in 3 groepen van in totaal 417 raadplegingen, bleek uit de analyse dat 2 van de teams sanitaire protocollen volgden, zowel bij de behandeling van het voedsel als bij de hygiëne van de schalen. Deze conclusie weerspiegelde een aanzienlijke afname van mogelijke nadelige gevolgen, vergeleken met de groep die geen richtlijnen over hygiëne kreeg.

Hetzelfde experiment benadrukt dat blootstelling aan besmet voedsel schadelijk kan zijn voor honden en mensen. De mond van honden is namelijk vol met microben die vaak worden overgebracht naar de etensbak, waar ze zich ophopen en groeien als je de bak niet voortdurend schoonmaakt.

Aan de andere kant geven niet alle eigenaren gekookt voedsel aan hun honden; rauwe diëten vergroten het gevaar van overdracht van bacteriën Escherichia coli (E. coli) en Salmonella. Contact tussen de hond en zijn eigenaar verlengt de keten van besmetting.

Het Veterinary Journal stelt dat huisdieren niet altijd symptomen vertonen als ze besmet zijn, maar waarschuwt ons om op de volgende tekenen te letten.

  • Koorts
  • Diarree
  • Braken
  • Verlies van eetlust
  • Verminderd activiteitsniveau

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
De voordelen van een huisdier in de familie

Hoe vaak je de etensbak van je hond moet schoonmaken

Zieke hond
Zieke huisdieren hebben niet altijd duidelijke tekenen, zoals bij mensen meestal wel het geval is.

Iedereen heeft zijn eigen hygiëne en gewoonten voor het geven van eten aan zijn huisdier. Het schoonmaken van de etensbak van je hond is echter een dagelijkse taak, in feite na al hun maaltijden.

Het is raadzaam de regels te volgen die de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft opgesteld. De instelling adviseert ons (Engelse link) om besmettelijke ziekten door rauw voedsel te voorkomen door alle oppervlakken en voorwerpen die door dit soort voedsel worden aangeraakt grondig te reinigen of te ontsmetten.

Om dit te doen stelt de FDA voor om de schaal van de hond te wassen met heet zeepwater en dit aan te vullen met een beetje ontsmettingsmiddel. Als richtlijn stellen ze voor om 1 eetlepel bleekmiddel te mengen met 1 liter water.

Na het schrobben van het gebruiksvoorwerp in een gootsteen buiten de keuken, kun je het daarna in de vaatwasser wassen.

De organisatie hamert op het belang van het weggooien van restjes die in de schaal achterblijven. Als je ze wilt bewaren voor de volgende maaltijd, kun je ze afdekken en in de koelkast zetten.

Met dezelfde bedoeling om het percentage menselijke infecties door contact met dierlijk voedsel te verminderen, dringt de FDA er bij mensen op aan om hun handen minstens 20 seconden met water en zeep te wassen na het serveren van rauwe porties vlees en het aanraken van mogelijk besmette schalen of oppervlakken.

Aanbevelingen voor het schoonmaken van de etensbak van je hond

Een teckel
De hondenschaal is geen onschuldig voorwerp voor mensen. Het heeft het vermogen om miljoenen schadelijke bacteriën te herbergen.

Volg de onderstaande tips om bacteriegroei in de etensbak van je hond te voorkomen.

  • Zet een schone lepel of beker opzij alleen om voedsel in de kom van de hond te serveren.
  • Vervang de sponsjes regelmatig. Ook kunnen het natuurlijk niet die zijn die je gebruikt voor de gezinsschalen.
  • Gooi de resten weg, zelfs als het huisdier geen sporen achterlaat bij het likken. Zelfs als je ze niet ziet, zijn er altijd micro-organismen.
  • Gebruik niet het aanrecht. Doe het in ieder geval voor de eerste schoonmaakbeurt in een andere gootsteen, want zo voorkom je kruisbesmetting.
  • Gebruik schoonmaakmiddelen zonder parfums, om het dier niet bloot te stellen aan allergieën. Industriële ontsmettingsmiddelen worden ook niet aanbevolen.
  • Controleer of er geen verhard voedsel achterblijft. Is dit wel het geval, verwijder het dan met heet water. Zeepresten mogen niet in het schaaltje achterblijven.

De etensbak onderdompelen in hete witte azijn is een goed middel voor desinfectie.

Wat voor soort schotels zijn het meest geschikt?

Plastic, keramiek en roestvrij staal zijn de meest gebruikte materialen bij de vervaardiging van hondenschotels. Hoewel alle 3 soorten functioneel zijn, heeft kunststof onder meer bisfenol A, een additief dat het immuunsysteem van een dier zou kunnen aantasten. Bovendien zijn dit soort schalen gevoelig voor krassen en de barsten herbergen bacteriën.

Keramiek daarentegen doet huisdieren pijn als het breekt tijdens het eten of als de randen van de schaal scherp zijn. Roestvrij staal daarentegen is sterk, herbergt geen bacteriën, is gifvrij, en heel gemakkelijk schoon te maken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.