Luffa sponzen: voordelen en hoe ze te gebruiken

Luffa is een ideale plant voor het maken van badsponzen. De luffa's van dit materiaal zijn natuurlijk, biologisch afbreekbaar en goed voor de gezondheid van je huid.
Luffa sponzen: voordelen en hoe ze te gebruiken
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Laatste update: 13 februari, 2023

Luffa sponzen hebben een belangrijk voordeel ten opzichte van synthetische pads. In tegenstelling tot synthetische vezels verandert dit plantaardige bestanddeel niet in microplastic resten die het milieu vervuilen.

Als badaccessoire wordt Luffa aanbevolen voor de huidhygiëne. Naast andere effecten draagt het bij tot frisheid, verwijdert het dode cellen en is het langdurig. We vertellen je wat er achter dit duurzame alternatief zit.

Wat zijn Luffa sponzen?

Luffa sponsen zijn een soort natuurlijke lichaamsscrubber. Ze komen uit de plantenfamilie Cucurbitaceae, dezelfde familie waaruit komkommer, pompoen en courgette afkomstig zijn.

Luffa vruchten zijn 20 tot 30 centimeter lang. Ze kunnen worden omgevormd tot een scrubber zodra ze zijn geoogst, gepeld en enkele maanden hebben laten drogen.

Om het productieproces te voltooien moeten de sponzen worden geweekt in thermaal water van 43°C om de vezels te reinigen en zachter te maken. ECHO Community (Engelse link) verduidelijkt dat er een acutangula luffa is en een gladde Luffa. De eerste is eetbaar, terwijl de tweede gewoonlijk wordt gebruikt om te baden, zolang de vrucht jong is, want die is zachter.

Ze kunnen droog en nat worden gebruikt. Als je wilt, is het niet nodig zeep toe te voegen, omdat ze een vochtinbrengende stof afgeven die cucurbitacine heet.

Nog een geweldig artikel voor je:
Ontdek de toepassingen van de wonderspons

Voordelen van de Luffa-spons

Luffa sponzen
Luffa sponzen kunnen gebruikt worden voor huishoudelijke reiniging en als schoonheidsmiddel.

Een artikel (Engelse link) in het tijdschrift Sustainability legt uit dat uit planten gewonnen vezels voordelen bieden, variërend van hun lage kosten tot belangrijke mechanische eigenschappen, zoals een lage dichtheid. De Luffa-spons laat dit potentieel zien.

Het zijn sponzen die geen speciale zorg nodig hebben; je hoeft ze alleen maar te koken om ze te desinfecteren . Ze gaan gemiddeld 6 maanden mee, maar je kunt ze eerder vervangen. Deze sponzen worden beschouwd als een hulpmiddel voor ontspanning.

Stimuleert de bloedsomloop

Luffa wrijving bevordert van nature de bloedsomloop en is duidelijk te zien tijdens het baden, want als je sponst, krijgt de huid een roodachtige tint.

Helpt cellulitis te minimaliseren

Luffa sponzen brengt verbeteringen op plaatsen waar vet de neiging heeft zich op te hopen. Terwijl je met de spons de buitenkant van het lichaam reinigt, help je cellulitis en sinaasappelhuid te verminderen. Tegelijkertijd voorkomt dit natuurlijke element het vasthouden van vocht door wrijven.

Elimineert gifstoffen

Het masseren van de huid met Luffa sponzen is een geweldige manier om het lymfestelsel te stimuleren en de afvoer van gifstoffen te bevorderen. In combinatie met natuurlijke exfolianten bereik je prachtige effecten voor de huid.

Verzacht likdoorns en eelt

Er zijn specifieke punten van de lederhuid die de neiging hebben om ongelijke dikte te hebben. Daardoor ontstaan likdoorns en eelt. Deze verhardingen ontstaan wanneer de huid zich wil beschermen tegen wrijving of druk. De Luffa pelt de schilfers af en vermindert eelt sterk.

Het is exfoliërend

De vezels met de lichte ruwheid van de Luffa spons zijn goed in het exfoliëren. Naast een diepe reiniging helpen deze accessoires om huidproblemen zoals ingegroeide haren, mee-eters en acne te behandelen.

Vermindert overtollige vettigheid van de huid

Door zijn natuurlijke eigenschappen maken Luffa sponzen de dermis glad, waardoor die er helderder en jonger uitziet.

Het is 100% natuurlijk

Compost
Deze sponzen kunnen deel uitmaken van de compost als hun nuttige leven voorbij is.

Luffa sponzen zijn net zo vriendelijk voor je lichaam als voor het milieu. Het levert geen afval op, want na gebruik recycle je het tot compost.

Hoe gebruik je een Luffa spons?

Luffa sponzen gebruiken is eenvoudig. Door de specifieke stappen te volgen, heb je een effectief en nuttig accessoire.

  • Inweken. Week de spons in warm water vermengd met zeep. Knijp dan uit om zacht te worden.
  • Schuimen. Voeg een vleugje zeep of gel toe en knijp om een schuim te vormen. Vergeet niet dat het mogelijk is om te scrubben zonder gels of zeep, omdat Luffa cucurbitacine afgeeft.
  • Wrijven. Pas eenvoudige bewegingen toe, bij voorkeur cirkelvormig. Wrijf altijd weg van de hals en het gezicht, omdat dit gebieden zijn met een grotere gevoeligheid. Exfoliërende gezichtsschijven, gemaakt met Luffa, zijn geschikt voor deze gebieden.
  • Spoelen. Verwijder de resten van de geïmpregneerde stof met koud water. Het idee is dat de lage temperaturen de poriën sluiten. Dit is echter geen beperking. Je kunt ook met warm water wassen.

Laat de spons niet in de douche liggen, want hij moet volledig drogen voor het volgende gebruik.

Andere toepassingen voor Luffa sponzen

Luffa is een veelzijdige vezel, en hij wordt vaak gevonden in andere scenario’s dan persoonlijke hygiëne. Het is een handig schuursponsje bij de afwas en vereist slechts een beetje afwasmiddel. De plant is ook een uitstekende zeepmaker. Deze verwerkte Cucurbitaceae levert de juiste vezels om het water uit te wringen en snelle slijtage van de reinigingsvloeistof te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.