Lemon Charlotte: een koninklijk dessert

Lemon Charlotte is een echt verfrissend, eenvoudig, smakelijk en gezond dessert voor het hele gezin.Het is een dessert geschikt voor het koningshuis.
Lemon Charlotte: een koninklijk dessert

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

 Een doos met koekjes, gecondenseerde melk en wat citroenen is alles wat je nodig hebt om dit heerlijke dessert te maken. Het is ideaal voor een snack ‘s middags of als toetje na de lunch. Vandaag gaan we je een overheerlijk en toch eenvoudig recept geven van Lemon Charlotte. 

Het lijkt erg op citroentaart hoewel je bij citroentaart eieren en suiker rechtstreeks aan de koekjes toevoegt. Lees verder en leer hoe je dit smakelijke Franse dessert kunt maken.

Ingrediënten voor Lemon Charlotte

Om Lemon Charlotte te maken zijn de belangrijkste ingrediënten een blikje koffiemelk, een blik gecondenseerde melk  en ten minste twee pakken Maria-koekjes. Het geheim van dit dessert zit hem in de koekjes.

Mariakoekjes

Wat de hoeveelheden betreft moet het blikje koffiemelk 360 ml bevatten. Over het algemeen bevat een blik gecondenseerde melk 397 gram en je hebt 170 gram koekjes nodig.

Natuurlijk mogen we ons hoofdingrediënt niet vergeten: de citroen. Zes tot acht citroenen (1 kg) zouden genoeg moeten zijn voor de hoeveelheid sap die we nodig hebben. De werkelijke hoeveelheid is 16 eetlepels sap, ongeveer 200 ml.

Eventueel kun je extra smaak toevoegen met een half blik room (225 gr) en twee theelepels gemalen kaneel. Dit zijn extra ingrediënten en je hebt ze niet nodig voor het originele recept. Het hang allemaal af van wat je wilt.

Lemon Charlotte recept

  • Pers eerst de citroenen uit.
  • Schenk vervolgens de sap in een grote glazen kom.
  • Doe daarna de koffiemelk en de gecondenseerde melk bij elkaar.
  • Het mengsel moet goed gemengd zijn, we raden daarom aan om een blender te gebruiken.
  • Als het goed gemengd gaan we de lagen van de Lemon Charlotte maken.
  • Neem hiervoor een taartvorm en leg de eerste laag Maria-koekje in de vorm. Leg ze zo neer dat ze elkaar overlappen.
  • Als je eenmaal een bed van koekjes hebt gemaakt giet je een deel van het romige mengsel over het geheel.
  • Leg bovenop dit plakkerige mengsel een nieuwe laag koekjes op dezelfde manier als de eerste laag.
  • Giet vervolgens de rest van de crème erover. Aangezien dit deel van de bodem van de kom komt is het dikker en bevat het meer citroensmaak.
Het maken van Lemon Charlotte

Zet het tenslotte in de vriezer

Het leuke van dit recept is dat je de oven helemaal niet hoeft te gebruiken omdat de koekjes kant-en-klaar zijn. In feite is het precies het tegenovergestelde. Je zet je de Lemon Charlotte in de vriezer waar je het minimaal 30 minuten moet laten staan, zodat het hard kan worden.

Er zijn mensen die het de hele dag in de koelkast willen laten staan en de vriezer helemaal niet gebruiken. Beide manieren zijn goed hoewel de tweede methode je meer controle geeft over het uiteindelijke resultaat. Je zult dan kunnen zien dat het goed hard is geworden, zonder het teveel te bevriezen.

Voor het opdienen kun je er een beetje gemalen kaneel over strooien. Sommige mensen raspen er ook wat citroenschil bovenop. Beide toppings verbeteren zowel de smaak als de presentatie. Je zou er zelfs slagroom overheen kunnen doen.

Makkelijk recept voor Lemon Charlotte

Lemon Charlotte, het dessert van koninginnen

Sommige versies van het verhaal beweren dat het dessert uit Engeland kwam, tijdens het bewind van koning George III. Zoals het verhaal gaat kreeg het dessert zijn naam te danken aan zijn vrouw, Charlotte van Mecklenburg-Strelitz.

Een ander verhaal suggereert dat de bedenker van het dessert, Marie-Antoine Carême, het heeft gemaakt door een recept genaamd Charlotte Russe aan te passen. En vandaar dat de Charlotte genoemd werd ter ere van de vrouw van de Tsaar Nicholas I, Charlotte van Pruisen.

Misschien zullen we nooit weten welke Charlotte haar naam heeft gegeven aan dit smakelijke dessert. Wat we wel weten is dat het absoluut een koninklijke status verdient in het koninkrijk van de desserts. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.