Leer meer over een labrumscheur in de heup

Een labrumscheur in de heup veroorzaakt vaak pijn, stijfheid en zelfs verlies van het bewegingsbereik. Lees verder om erachter te komen waarom het gebeurt en hoe je het kunt oplossen.
Leer meer over een labrumscheur in de heup

Laatste update: 08 augustus, 2021

Een labrumscheur in de heup is een vrij veel voorkomende aandoening bij sporters zoals balletdansers, voetballers en ijshockeyspelers. Het labrum is een kraakbeenachtige ring tussen het dijbeen en de heup. Het bekleedt de buitenrand van het betreffende kogelgewricht. Zo helpt het om het langste bot in het lichaam in de goede positie te houden.

Deze verwonding komt even vaak voor als dat het ernstig is en het vereist vaak een operatie. In het artikel van vandaag leggen we uit wat je over een labrumscheur in de heup moet weten en hoe je dit kunt voorkomen.

Wat is een labrumscheur in de heup?

Het heupgewricht is een kogelgewricht. De heupkom is de holte in het heupbeen waarin het bovenste deel van het dijbeen past. Dit deel, in de vorm van een ronde bal, is de heupkop.

Er is een ring van kraakbeenweefsel aan de rand van de kom, het labrum. Zoals een artikel in Sports Medicine Oregon aangeeft verhoogt deze structuur de stabiliteit van het gewricht (Engelse link).

Een labrumscheur in de heup is schade aan het kraakbeenweefsel waardoor het niet meer functioneert zoals het hoort. De heupkop verliest daardoor een deel van zijn steun. Er zijn veel oorzaken, zowel acuut als chronisch. Het kan bijvoorbeeld het gevolg van femoro-acetabulaire impingement of artrose zijn. Zoals hierboven vermeld, komt het vrij vaak voor bij sporters.

Gerelateerde symptomen

Rugbyspelers

Een labrumscheur in de heup is soms asymptomatisch. Specialisten van de Mayo Clinic wijzen er echter op dat gevallen met klachten vaker voorkomen (Spaanse link) . Er kan bijvoorbeeld pijn in de heup aanwezig zijn die zich naar de lies uitstrekt. Die pijn verergert bij het lopen of bij langdurig zitten of staan.

Een aantal mensen ervaren stijfheid in het heupgewricht, doordat ze een slecht bewegingsbereik hebben. Het gewricht kan ook bij bepaalde beenbewegingen kraken of op slot lijken te gaan. Het probleem is dat het als deze blessure niet wordt behandeld dit tot complicaties kan leiden. Het verhoogt in de loop van de tijd zelfs de kans op artrose.

Oorzaken van een labrumscheur in de heup

Zoals we in dit artikel reeds hebben opgemerkt, komen labrumscheuren in de heup vaker bij sporters voor. De oorzaken zijn echter veelvoudig. Het komt vaak voor bij fysieke activiteiten op basis van repetitieve bewegingen van het heupgewricht. Dit komt omdat dit soort bewegingen het gewricht geleidelijk kunnen verslijten.

Sporten zoals golf, ijshockey en andere contactsporten zoals voetbal leiden vaak tot labrumscheuren, en zijn dus risicofactoren. Volgens een artikel van het Hospital for Special Surgery (Engelse link) kan deze aandoening aan structurele afwijkingen te wijten zijn. Voorbeelden van geassocieerde ziekten zijn artrose en femoro-acetabulaire impingement.

Dit laatste bestaat uit abnormaal contact tussen de heupkop en de heupkom. Het kan daarom aan een misvorming van het dijbeen of een misvorming van de heupkom te wijten zijn. Het punt is dat dit abnormale contact het labrum sneller verslijt.

Diagnose

Het diagnosticeren van een labrumscheur in de heup kan complex zijn. Het is daarom essentieel dat een arts het gewricht goed onderzoekt. Ze zullen waarschijnlijk het been in verschillende posities moeten bewegen om dit te doen. Bepaalde aanvullende onderzoeken zoals röntgenfoto’s zijn echter meestal nodig om andere blessures uit te sluiten.

Dit komt omdat een röntgenfoto het mogelijk maakt om een breuk of andere anomalie te vinden. Het is vooral handig als iemand een klap op de heup heeft gehad. De röntgenfoto onthult echter geen zachte weefsels, dus een arts moet soms kiezen voor magnetische resonantiebeeldvorming.

Behandelingen voor een labrumscheur in de heup

Een labrumscheur is moeilijk te behandelen. Ook al is de medische of fysiotherapeutische benadering nuttig bij lichte scheuren, het herstel kan een operatie vereisen. Bepaalde maatregelen worden in eigenlijk alle gevallen aanbevolen, ongeacht of iemand wel of niet een operatie ondergaat.

  • Een daarvan is afvallen indien er sprake is van overgewicht. Het doel hiervan is om overbelasting van het heupgewricht te verminderen.
  • In het geval van sporters moeten hun fysieke activiteitsgewoonten worden aangepast. De behandelend arts zal waarschijnlijk adviseren om de intensiteit te verminderen of alternatieve vormen van training te proberen.

Niet-chirurgische benaderingen

Foto van een heupgewricht

Medische behandeling van deze blessure is gericht op het verlichten van pijn en het verminderen van ontstekingen. Dit is de reden waarom artsen gewoonlijk niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen voorschrijven. Ibuprofen of naproxen worden vaak voorgeschreven, hoewel in een aantal gevallen injecties met corticosteroïden nodig kunnen zijn.

Fysiotherapie is een van de pijlers van de behandeling, maar moet door een gespecialiseerde therapeut worden uitgevoerd. Het doel is om iemand te helpen om het bewegingsbereik van het gewricht door middel van specifieke oefeningen te herstellen. Daarnaast wordt geprobeerd om de kracht te vergroten en om de spieren te rekken, zodat de heup tijdens fysieke activiteit stabieler is.

Operatieve behandeling

Chirurgie is meestal de beste optie voor de behandeling van ernstige scheuren. Het is vooral nuttig wanneer niet-chirurgische behandelingen onvoldoende resultaat hebben gehad, dat wil zeggen wanneer iemand zijn mobiliteit niet kan herstellen en ondanks medicijnen en fysiotherapie pijn heeft.

Volgens een publicatie van Cleveland Clinic (Engelse link) wordt een labrumscheurn in de heup via een kijkoperatie gerepareerd. Het is een minimaal invasieve techniek die via kleine incisies wordt uitgevoerd om de verwonding te herstellen.

Deze ingreep wordt meestal poliklinisch uitgevoerd en de meeste patiënten kunnen dezelfde dag naar huis. Het doel is om de scheur te hechten of het hele labrum te reconstrueren. Deze procedure is minimaal invasief, maar er zijn enkele risico’s zoals bloedingen, infectie of zenuwbeschadiging.

Een labumscheur in de heup voorkomen

Herstel na een labrumscheur is niet eenvoudig. De revalidatietijd is afhankelijk van de ernst van de blessure. Iemand zal waarschijnlijk een paar weken krukken nodig hebben, zelfs na de operatie.

Ten slotte herstellen een aantal patiënten pas na enkele maanden, dus mensen moeten hun best doen om dit soort letsel te voorkomen. Kracht- en lenigheidsoefeningen voor de been- en heupspieren zijn hiervoor uitstekend geschikt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.