Leer een makkelijk en heerlijk Italiaans brood te maken

Dit brood staat bekend onder de naam 'ciabatta', wat de specifieke manier is om naar dit speciale bakkerijartikel te verwijzen.
Leer een makkelijk en heerlijk Italiaans brood te maken
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wie weet niet dat Italië ook beroemd is om zijn uitstekende broodbakkers? De gastronomie in dit land is magnifiek, wat te verwachten was. Vandaag zul je op een eenvoudige maar geweldige manier leren hoe je Italiaans brood kunt maken vanaf het begin. 

Dit brood wordt ‘ciabatta‘ genoemd.

Heerlijk Italiaans brood

De waarheid over brood

Je hebt vast wel op verschillende plaatsen gelezen dat het eten van brood ‘gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid’, dat je er zwaarder door wordt of dat het gevuld is met koolhydraten, vetten en geraffineerde bloem.

Om helemaal eerlijk te zijn is dit niet altijd het geval.

Het is belangrijk om echt te kijken naar wat koolhydraten eigenlijk zijn, en hoeveel er daadwerkelijk in geraffineerde bloem zitten. Bovendien raden we aan te onthouden dat de sleutel tot dit alles ligt in de portiegroottes en je dagelijkse routine.

Het consumeren van dit soort brood of elk ander brood, ook als het zoet is of vergezeld wordt door andere ingrediënten zoals chocolade of jam, maakt het niet gevaarlijk of ‘slecht’. Waar je op moet letten is de hoeveelheid, de geschatte hoeveelheid calorieën die je elke dag binnenkrijgt en hoe je gewoonlijk je voedsel kiest.

Nu we dit belangrijke onderwerp hebben opgehelderd, zullen we je de perfecte techniek leren om Italiaans brood in je eigen keuken te maken.

Om dit bevredigende resultaat te bereiken moet je de volgende stappen volgen. Houd er rekening mee dat dit proces wel wat uitdagend is, maar het is het zeker waard als je straks het eindproduct van je heerlijke Italiaanse brood ziet.

Hoe je thuis Italiaans brood kunt maken

Trucjes om heerlijk Italiaans brood te maken

Trucjes om Italiaans brood te maken

Voordat we je de instructies voor het maken van dit soort brood gaan tonen, is het belangrijk om een reeks tips en trucjes te noemen die je in overweging moet nemen wanneer je het deeg maakt.

In tegenstelling tot het maken van traditioneel brood heeft Italiaans brood een bijzonder kenmerk dat het zo uitzonderlijk maakt. Om dit brood tot een succes te maken heb je een heel vochtig deeg nodig. Daarom is het maken ervan niet zo conventioneel als je misschien wel dacht.

In dit geval zit de echte truc in de gisting, dat helpt bij de ontwikkeling van de smaak en de textuur. Je moet het minstens 12 uur de tijd geven om de gist te laten doen wat het moet doen.

Maak je geen zorgen, je gaat nu namelijk ontdekken hoe je dit thuis kunt doen. Het is een stuk eenvoudiger dan je waarschijnlijk denkt. Maar je moet wel geduld hebben. Zoals je ziet is dit geen recept dat je in 20 minuten kunt maken. 

Ingrediënten

 • 3 kopjes tarwebloem (360 gr.)
 • 1 kop water (250 ml)
 • 1 eetlepel droge gist (15 gr.)
 • 3 eetlepels zout (45 gr.)
 • 2 eetlepels honing (50 gr.)

Bereiding

 • Ten eerste heb je 2 soorten deeg nodig. De eerste heeft tenminste 12 uur nodig om goed te fermenteren. De tweede maak je de volgende dag.
 • Je kunt deze stap niet overslaan. Als je dat wel doet dan krijg je niet de smaak van Italiaans brood.
 • Maak het eerste deeg door de tarwebloem, water, gist en zout te mengen. Zonder het te veel te mengen, laat je het de hele nacht staan, afgedekt met een doek.
 • De volgende dag is het tijd om het andere deeg te maken.
 • Doe dan hetzelfde: voeg de tarwebloem toe aan de kom, samen met water, gist en zout. Laat dit vervolgens 3 uur staan.
 • Zodra de aangegeven tijd voorbij is, kneed je het deeg een beetje met je handen. Voeg dan de honing toe.
 • Laat het deeg vervolgens nog 20 minuten onbedekt rijzen, voordat je het in de oven legt.
 • Als je merkt dat het te droog is of gemakkelijk scheurt, probeer het dan niet goed te maken door er meer water of meel aan toe te voegen. Laat het zoals het is.
 • Verwarm de oven ondertussen voor op 220ºC.
 • Leg het deeg vervolgens in een rechthoekige broodvorm.
 • Bak het 30 minuten. Als je ziet dat het gaat rijzen en een mooie goudbruine kleur heeft, geef het dan een paar tikjes.
 • Als het brood hol klinkt, is dit een teken dat het klaar is. Je kunt het nu eten.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ciabatta. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 24 de mayo de 2018 de https://es.wikipedia.org/wiki/Ciabatta
 • Prodotti tipici, Ciabatta polesana., su Bollettino Ufficiale della Regione del Veneto, nº 37, 22 aprile 2016. URL consultato il 30 gennaio 2017.
 •  Sul certificato di nascita è impressa la data del, Il Gazzettino, 20 settembre 2014. URL consultato il 30 gennaio 2017.
 • Per gli amanti del pane fatto in casa: la ricetta made in Veneto della Ciabatta, PadovaOggi, 23 giugno 2016. URL consultato il 30 gennaio 2017.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.