Leer alles over een geboortevoorbereidingscursus

Een cursus ter voorbereiding op de bevalling zal je helpen om je zekerder te voelen tijdens de geboorte van je kind. Je leert niet alleen over de lichamelijke fasen die je doorloopt, maar ook wat je emotionele reacties kunnen zijn.
Leer alles over een geboortevoorbereidingscursus

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Zit je in de laatste fase van je zwangerschap en voel je je ook een beetje angstig en bang? Zo ja, dan kan het zijn dat je behoefte hebt aan een geboortevoorbereidingscursus. In het artikel van vandaag vertellen we je waar de geboortevoorbereidingscursus over zou kunnen gaan.

Houd er rekening mee dat dergelijke gevoelens vaak voorkomen bij zwangere vrouwen. Daarom raden veel deskundigen je aan om de laatste maanden van je zwangerschap een cursus te volgen. Daar kun je praten met een verloskundige of iemand anders die je vragen kan beantwoorden. Ook kun je tijd doorbrengen met andere zwangere vrouwen.

Wat is een geboortevoorbereidingscursus?

Een zwangere vrouw zit op bed

Zoals de naam al zegt, is het doel van deze cursus om je voor te bereiden op de bevalling. De lessen gaan echter veel verder dan dat. Een geboortevoorbereidingscursus is een ontmoetingsplaats waar zwangere vrouwen een antwoord kunnen krijgen op hun vragen, ervaringen kunnen vergelijken en allerlei adviezen kunnen krijgen en geven.

Natuurlijk komt de bevalling uitgebreid aan bod, maar het kan ook gaan over diverse andere zaken die met een zwangerschap te maken (kunnen) hebben zoals:

  • borstvoedingsmethoden.
  • post-partum depressie.
  • hoe zorg je voor een pasgeboren baby.
  • seks na de zwangerschap.
  • hoe een oudere broer of zus kan reageren.

Wanneer ga je naar een geboortevoorbereidingscursus?

Zwangere vrouwen kunnen rond de 30e week van de zwangerschap beginnen met het bijwonen van de geboortevoorbereidingscursus. De lessen vinden in de regel één keer per week plaats en duren tussen anderhalf en twee uur.

Dit is natuurlijk afhankelijk van waar waar je woont. Vraag je arts om informatie over de lokale lessen en ook over de beste moment om te beginnen met de lessen.

Als er een verhoogde kans is op een vroege bevalling (bijvoorbeeld in het geval van een tweeling), zal de verloskundige je adviseren om eerder te beginnen met je voorbereidingscursus.

Waar gaat deze cursus over?

Een vrouw met haar pasgeboren baby

In principe bestaat de cursus uit drie delen een informatief deel, een praktisch deel en een interactief deel. In elke les komen deze drie delen aan bod.  Zo ga je niet alleen naar het ene of het andere deel, maar leer je steeds iets en ga je ook met andere moeders om.

Dit alles gebeurt terwijl je ondertussen je voorbereidt en oefent voor je bevalling. Hieronder geven we meer informatie over elk deel van een geboortevoorbereidingscursus.

1. Informatie

Meestal begint de les met een informatief gedeelte waar de verloskundige of andere deskundige verantwoordelijk is voor het presenteren van een onderwerp dat voor toekomstige moeders van belang is, zoals:

  • de ontwikkeling van een baby vanaf de conceptie tot aan de bevalling.
  • gezondheidscontroles voor de baby en wanneer je naar de eerste hulp moet gaan.
  • het inentingsschema.
  • het verschonen van een luier en het baden van de baby.
  • de juiste manier om de temperatuur van de baby op te nemen en te bepalen of de baby koorts heeft.
  • een geboorteplan.
  • de verschillende fasen van de weeën en het verschil tussen Braxton Hicks weeën en andere weeën.
  • hoe je borstvoeding moet geven en wat je kunt verwachten.
  • het bestaan en de symptomen van post-partum depressie.
  • wat je van je partner kunt (en mag) verwachten.
  • de symbiotische relatie tussen moeder en baby.
  • aanbevolen anticonceptiemiddelen tijdens het geven van borstvoeding.

2. Praktijk

Een vrouw omhelst haar zwangere buik tijdens de geboortevoorbereidingscursus

In dit onderdeel leert de verloskundige je de juiste ademhalingstechnieken tijdens de verschillende fasen van je bevalling. Je moet weten dat de ademhaling varieert tijdens de weeën en de bevalling. Dit is om de pijn te verzachten en om de baby uit de baarmoeder te duwen.

Ook leert de docent je de kegeloefeningen, een serie spierontspanningsoefeningen en -samentrekkingen die je helpen bij het trainen van de bekkenbodemspieren. Dit is nuttig om urineverlies na de bevalling te voorkomen of te minimaliseren.

Tenslotte leert hij of zij je ook strek- en andere oefeningen om je lichaam een beetje te bewegen en het ongemak dat je in je rug kunt voelen te verlichten.

3. Interactief gedeelte

De geboortevoorbereidingscursus is een geweldige manier om in contact te komen met vrouwen die hetzelfde ondergaan als jij. Het meest verrijkende deel is waarschijnlijk de mogelijkheid om je twijfels en zorgen te uiten en advies kunt krijgen van ervaren mensen. Het laatste deel, het interactieve deel, is hiervoor bedoeld.

4. Conclusie

Merk op dat we in dit artikel hebben verwezen naar moeders, maar de rol van hun partner is natuurlijk erg belangrijk. Partners moeten eigenlijk ook de voorbereidende lessen voor de bevalling bijwonen, als dat mogelijk is.

Een voorbereidingscursus voor de bevalling is een geweldige manier om de moeder meer in contact te brengen met de betekenis van de bevalling en het moederschap. Je zult meer vertrouwen hebben als je weet wat je kunt verwachten. De verloskundige is elke stap van de weg bij je. Aarzel niet om vragen te stellen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.