Kun jij astma en de symptomen van astma onder controle houden?
Het kan zeer vermoeiend zijn om bepaalde ziektes te leren begrijpen. Dit geldt vooral wanneer je de ‘ongeneeslijke’ variant aan de lijst toevoegt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de ziekte waar we het vandaag over willen hebben: astma. Toch bestaan er wel degelijk manieren om astma en de symptomen van astma onder controle te houden.
De kans is groot dat je op de een of andere manier al bekend bent met een ervaring of een anekdote met betrekking tot astma en wat het betekent. Wat er echt toe doet is of je wel of niet weet hoe je astma onder controle kunt houden. Daarnaast moet je weten hoe je de symptomen ervan kunt verminderen. Ook het herkennen van de symptomen van astma wanneer ze zich voordoen is belangrijk. Als we er tot nu toe in geslaagd zijn om je aandacht te trekken dan is het tijd om te ontdekken welke informatie we je hier bij Gezonder Leven allemaal kunnen bieden.
Wat is astma?
Astma is een chronische ziekte die niet te genezen is. Chronische ziekten zijn ziekten waar iemand zeer lang last van zal hebben. Dit zorgt ervoor dat zowel de persoon die erdoor getroffen wordt als zijn naaste familieleden een proces van aanpassing, assimilatie en constante controle van dit probleem doormaken. Zoals we hierboven al aangaven kan astma alleen worden behandeld door de symptomen van astma te stabiliseren op het moment dat deze zich voordoen.
Momenteel is astma de meest constante en langdurige chronische ziekte bij kinderen. Het wordt gekenmerkt door een ontsteking van de bronchiën waardoor ze geblokkeerd raken en zeer gevoelig zijn voor prikkels uit de omgeving.
Symptomen
De voornaamste symptomen van astma zijn:
- Piepende ademhaling
- Aanhoudende hoest
- Stijfheid in de borst
- Moeite met ademhalen – met name vroeg in de ochtend of ‘s nachts.
De oorzaken van een verhoogde astma-incidentie zijn variabel en variëren van een toegenomen blootstelling aan stuifmeel als gevolg van stof in huis of mijten tot de aanwezigheid van rook als gevolg van tabaksconsumptie en passief roken.
Leer hoe je de symptomen van astma onder controle kunt houden en verlichten
Hoewel het dramatisch lijkt, is astma best behandelbaar
Hoewel dit misschien overduidelijk lijkt, is het ongelooflijk belangrijk dat familieleden en goede vrienden van de astmapatiënt in staat zijn om de symptomen die gepaard gaan met een astma-aanval te herkennen. Soms is iemand zich er helemaal niet van bewust dat hij astma heeft. Dit komt doordat deze ziekte zich in sommige gevallen pas begint te manifesteren wanneer iemand tussen de 17 en 28 jaar oud is.
Zoals we aan het begin van dit artikel ook al aangaven, is het belangrijk om te begrijpen dat astma een ziekte is die altijd aanwezig zal zijn. Deze ziekte kan echter passief of latent zijn. Dingen als blootstelling aan veel en giftige uitlaatgassen, zoals die van het dagelijkse verkeer, smog of sigarettenrook kunnen een trigger zijn voor een gevaarlijke aanval.
Het is ook belangrijk om te onthouden dat ziektes zoals griep, bronchitis, longontsteking en langdurig hoesten enkele overeenkomsten met astma hebben. Ze zijn echter absoluut niet hetzelfde. Natuurlijk is de behandeling die je volgt heel anders. Wat raden we aan? Raadpleeg altijd een medisch deskundige voor de juiste diagnose.
Behandeling na diagnose
Wanneer je net begint met het behandelen van astma is het noodzakelijk om regelmatig een bezoek te brengen aan de dokter. Dit kan variëren van om de twee weken tot om de zes weken. Zodra je je astma enigszins onder controle hebt weten te krijgen kun je dit verminderen tot één keer per maand en misschien zelfs één keer per jaar.
Tijdens deze controles zal je arts aan je vragen of je sinds je laatste bezoek een astma-aanval hebt gehad. Hij kan je ook vragen of de symptomen en duur van je aanvallen zijn veranderd. Daarnaast zal hij je enkele vragen stellen over je dagelijkse activiteiten. Deze informatie zal je arts helpen om vast te stellen hoeveel controle je over je astma nodig hebt.
Vergeet niet dat alles op jou individueel is afgestemd.
Conventionele behandelingen voor astma kunnen zijn:
- Symptomatisch: het doel is om de aanval snel te onderbreken door middel van snelwerkende medicijnen zoals adrenaline, corticosteroïden, zuurstoftherapie etc.
- Preventief: dit omvat het regelmatig gebruik van bronchodilatoren, antihistaminica, corticosteroïden, ademhalingstherapie, immunotherapie en meer.
Aanbevelingen voor mensen met astma en allergieën
Deze reeks tips en kleine details kunnen in de loop der tijd een groot verschil maken. Dat geldt zowel voor je levensstijl als voor het verbeteren van de frequentie van je astma-aanvallen:
- Zorg ervoor dat je huis goed geventileerd is en vermijd vochtigheid met behulp van luchtontvochtigers en airconditioning.
- Verwijder stof met een vochtige doek en stofzuig je kamers regelmatig.
- Als je huisdieren hebt was en borstelen ze dan regelmatig.
- Gebruik gefilterde airconditioningsystemen waarbij de filters regelmatig worden vervangen. Doe dit zowel in de winter als in de zomer.
- Houd je deuren en ramen gesloten als er veel pollen aanwezig zijn in de lucht. En gebruik filters om stuifmeel uit je huis te verwijderen.
- Gebruik luchtreinigers om allergenen in de lucht te verwijderen en zorg ervoor dat het filter elke drie maanden wordt vervangen.
- Probeer niet te roken binnenshuis.
- Vermijd het gebruik van irriterende stoffen, zoals luchtverfrissers of reinigingsproducten met sterke geuren, evenals elk ander product op basis van aerosolen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- MAyo Clinic. Asma. mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/asthma/symptoms-causes/syc-20369653
- Río-Navarro Blanca Estela del, Hidalgo-Castro Emilia María, Sienra-Monge Juan José Luis. Asma. Bol. Med. Hosp. Infant. Mex. [revista en la Internet]. 2009 Feb [citado 2019 Feb 19] ; 66( 1 ): 3-33. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1665-11462009000100002&lng=es.
- Braman SS. The global burden of asthma. Chest. 2006; 30 Suppl 1: 45-125.
- The Global Initiative for Asthma. Global strategy for asthma management and prevention. Definition and Overview; 2006. p. 2-13.