Kirstie Alley: de vroege tekenen van darmkanker die je moet weten

De diagnose van darmkanker bij Kirstie Alley kwam laat en gaf haar niet de tijd om haar ziekte adequaat aan te pakken.
Kirstie Alley: de vroege tekenen van darmkanker die je moet weten
Leonardo Biolatto

Geschreven en geverifieerd door de arts Leonardo Biolatto.

Laatste update: 02 april, 2023

De Amerikaanse actrice Kirstie Alley is overleden aan darmkanker die onlangs bij haar was geconstateerd. Haar geval schokte de entertainmentwereld vanwege het plotselinge van het nieuws.

Dit roept ook de vraag op hoe we vroege tekenen van de ziekte kunnen opsporen. Gezien het feit dat we te maken hebben met een van de meestvoorkomende doodsoorzaken door kanker in de wereld, is de bezorgdheid van het publiek gegrond.

Statistische gegevens hebben er zelfs toe geleid dat de United States Preventive Services Task Force (USPSTF) de aanbevolen leeftijd (Engelse link) om te beginnen met screening op darmkanker heeft aangepast. De grens is verlaagd van 50 naar 45.

Waarom is de leeftijd voor screening op darmkanker aangepast?

Kirstie Alley stierf op 71-jarige leeftijd aan darmkanker zonder veel tijd voor een passende behandeling. Hoewel haar leeftijd binnen de hoogste risicogroep viel, moeten we opmerken dat het aantal gevallen onder jongere mensen de laatste tijd is toegenomen.

Dit tijdige feit leidde tot de verhoging van de screeningsleeftijd. In de Verenigde Staten stierven in 2021 bijna 53.000 mensen aan deze ziekte. Daarmee is de ziekte gepositioneerd als de derde belangrijkste doodsoorzaak (Engelse link) bij mannen en vrouwen.

De meeste sterfgevallen deden zich voor bij mensen tussen 65 en 74 jaar.

Het veelzeggende feit is echter dat meer dan 10% van de nieuw ontdekte gevallen zich voordeed bij mensen onder de 50 jaar. Statistisch gezien nam darmkanker met 15% toe bij volwassenen van 40 tot 49 jaar. De USPSTF besloot dat mensen boven de 45 jaar moeten beginnen met screening, zonder te wachten tot hun 50e voor de eerste test.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Pelé sterft in ziekenhuis aan darmkanker: meer informatie over deze ziekte

Hoe de ziekte vroegtijdig te ontdekken

Onderzoek in het ziekenhuis
Een colonoscopie is een van de aanbevolen methoden voor screening op darmkanker.

Een vroege verdenking van darmkanker is niet gemakkelijk te bereiken. Veel van de symptomen ervan zijn algemeen en kan men zelfs verwarren met banale aandoeningen. Men ziet ze vaak over het hoofd of denkt dat het wel over gaat.

De darmkanker van Kirstie Alley bracht de dramatische situatie van patiënten die te laat ontdekt worden in het nieuws. Dit vermindert iemands overlevingskans.

Volgens een rapport uit 2021 (Spaanse link) wordt de helft van deze kankers ontdekt wanneer de persoon duidelijke symptomen heeft. Dit vertaalt zich in een vergevorderde tumor, maar ook in mogelijke uitzaaiingen. Degenen die in een vroeg stadium worden gediagnosticeerd hebben een genezingspercentage van bijna 90% met alleen een operatie, wat de noodzaak van chemotherapie of radiotherapie presenteert.

Het is dus duidelijk dat vroegtijdige opsporing de weg is. Maar om te kunnen overleggen moeten we eerst vermoeden dat er iets mis is. En daarvoor kunnen de volgende symptomen ons de weg wijzen.

Veranderingen in de stoelgang

Als je iemand bent met een neiging tot chronische constipatie en je begint plotseling enkele dagen diarree te krijgen, dan moet je achterdochtig zijn. Hetzelfde als het andersom gebeurt.

Deze veranderingen moeten aanhoudend zijn om een risico te signaleren. Meestal gaat het echter niet om een acute verandering, zoals bij infectieuze diarree. Een voedingsoorsprong moet ook worden uitgesloten.

Bloeden met ontlasting

Bloeduitstoot bij het poepen moet altijd waarschuwen voor een gezondheidsprobleem. Hoewel het meestal een goedaardige oorzaak heeft, zoals aambeien of anale kloven, rechtvaardigt het aanhouden ervan onderzoek.

Het bloed kan verschijnen als een rood druppeltje. Dit wijst op een verse, recente bloeding, mogelijk uit de onderbuik.

Daarentegen komt donker bloed vermengd met ontlasting uit de bovenbuik. Het heeft door het spijsverteringskanaal gereisd en heeft veranderingen in de samenstelling ondergaan, zodat het niet als rood wordt gezien.

Er zit ook occult bloed in de ontlasting. Dit wordt pas ontdekt als de ontlasting onder de microscoop wordt geanalyseerd. De patiënt ziet het niet, maar op verzoek van de arts wordt de diagnose gesteld.

Vind je dit artikel leuk? Misschien wil je ook dit artikel lezen:
Een nieuwe studie identificeert mondbacteriën die darmkanker kunnen veroorzaken

Het gevoel niet genoeg te hebben uitgepoept

Constipatie
Het gevoel dat je niet genoeg hebt gepoept telkens als je naar het toilet gaat, is een teken van ongerustheid.

Het kan gebeuren dat je het gevoel hebt dat je de hele darm niet hebt geëvacueerd, ondanks dat je verschillende keren naar het toilet bent geweest. Hoewel dit een subjectief teken is, brengt men het meestal in verband met darmkanker.

Dit gebeurt omdat de beweeglijkheid van het spijsverteringskanaal verandert door het neoplasma en omdat er obstructies zijn in de weg van het lumen van de endeldarm. Omdat de ontlasting er dan niet helemaal uitkomt, herken je dat je weer naar het toilet zou gaan, ook al ben je net gegaan.

Onverklaarbaar gewichtsverlies

Gewichtsverlies zonder enige verklaring is altijd een reden tot verdenking. Het kan wijzen op een chronische infectieziekte (zoals tuberculose), een systemisch syndroom (zoals AIDS), of een neoplasma (zoals darmkanker).

Diëten, veranderingen in gewoonten, en verhoogde lichamelijke activiteit moeten worden uitgesloten. Als geen van deze zaken nieuw lijkt in ons leven en we toch kilo’s verliezen, moeten we een arts raadplegen.

Gewichtsverlies door kanker heeft verschillende verklaringen (Engelse link). Er zijn metabole veranderingen die het calorieverbruik versnellen. Maar bij spijsverteringstumoren zijn er ook lokale processen die de juiste opname van voedingsstoffen verhinderen.

Kirstie Alley stierf aan darmkanker die niet op tijd werd ontdekt

Het nieuws van de darmkanker die Kirstie Alley niet met succes kon bestrijden moet ons herinneren aan het belang van een vroege diagnose. Er zijn verschillende tests beschikbaar die een arts zal bestellen als een patiënt op kantoor komt.

Fecaal occult bloed, DNA-tests op de ontlasting, een traditionele colonoscopie en een virtuele colonoscopie zijn allemaal hulpmiddelen om de prognose te verbeteren. Maar eerst moeten we aandacht besteden aan ons lichaam en de signalen die het ons kan geven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Alvarez-Escobar, Belkis, et al. “Sobrevida en adultos mayores con cáncer colorrectal: una revisión bibliográfica.” Revista Archivo Médico de Camagüey 25.1 (2021).
  • Low, Eric E., et al. “Risk factors for early-onset colorectal cancer.” Gastroenterology 159.2 (2020): 492-501.
  • Siegel, Rebecca L., et al. “Colorectal cancer statistics, 2020.” CA: a cancer journal for clinicians 70.3 (2020): 145-164.
  • US Preventive Services Task Force, Davidson KW, Barry MJ, Mangione CM, Cabana M, Caughey AB, Davis EM, Donahue KE, Doubeni CA, Krist AH, Kubik M, Li L, Ogedegbe G, Owens DK, Pbert L, Silverstein M, Stevermer J, Tseng CW, Wong JB. Screening for Colorectal Cancer: US Preventive Services Task Force Recommendation Statement. JAMA. 2021 May 18;325(19):1965-1977. doi: 10.1001/jama.2021.6238. Erratum in: JAMA. 2021 Aug 24;326(8):773. PMID: 34003218.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.