Kerstmis: een cardiovasculaire risicofactor?

Koude winters, veranderingen in het voedingspatroon en stressfactoren kunnen allemaal van invloed zijn op het vaker voorkomen van cardiovasculaire gebeurtenissen tijdens Kerstmis. Wat kan er gedaan worden om de risico's te verkleinen? Ontdek hier enkele aanbevelingen.
Kerstmis: een cardiovasculaire risicofactor?
Diego Pereira

Geschreven en geverifieerd door de dokter Diego Pereira.

Laatste update: 23 januari, 2023

Een groot aantal studies heeft Kerstmis in verband gebracht met een verhoogd cardiovasculair risico. In het bijzonder is waargenomen dat er tijdens deze data een hogere incidentie is van fatale gebeurtenissen, zoals hartaanvallen en cerebrovasculaire accidenten. Maar waarom is kerstmis een cardiovasculaire risicofactor?

In werkelijkheid zijn hier verschillende redenen voor. Meestal is het echter mogelijk om maatregelen te nemen om het te voorkomen. Dus, hoe kun je verantwoord genieten van de feestdagen? In het volgende artikel delen we enkele aanbevelingen.

Waarom is Kerstmis een cardiovasculaire risicofactor?

Of Kerstmis al dan niet een cardiovasculaire risicofactor is, hangt grotendeels af van iemands gewoonten. Er zijn echter ook andere situaties die een rol spelen, zoals de kou, stress, en de vertraging om naar ziekenhuizen te gaan wanneer men geconfronteerd wordt met tekenen van gezondheidsproblemen. Laten we dat eens nader bekijken.

De winterkou

Man heeft het koud
De lage temperaturen in de kersttijd verhogen meestal het cardiovasculaire risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Hartaanvallen en andere cardiovasculaire gebeurtenissen houden verband met de belemmering van de bloedstroom naar een bepaald weefsel. Hierdoor wordt het moeilijk om zuurstof en voedingsstoffen aan te voeren voor een goed functioneren, wat binnen enkele minuten kan leiden tot celdood.

Dit obstructieve verschijnsel wordt vaak beïnvloed door verschillende factoren. Een daarvan is de mate van verwijding van de bloedvaten, dat wil zeggen hun diameter. Dit is geen statische maat, want hij kan worden gewijzigd door de gladde spieren rond de arteriolen en de elastische eigenschappen van de vaten.

Daarom stroomt er minder bloed in een vernauwd vat dan in een verwijd vat. Als er een obstructie is, zoals een atheromateuze plaque, is de kans op een infarct sterk verhoogd.

Om de bloedstroom naar belangrijkere organen te leiden, treedt in een koude omgeving een algemene arteriële vasoconstrictie op. Bovendien is er meestal een afgifte van hormonen zoals adrenaline, die een verhoging van de bloeddruk bevordert.

Dit zou voor een deel de toename van cardiovasculaire sterfte in de koudste maanden van het jaar kunnen verklaren. Volgens deze studie (Engelse link), gepubliceerd in het tijdschrift Circulation, gebeurt dit meestal in regio’s die minder gewend zijn aan dit klimaat, zoals het zuiden van de Verenigde Staten.

Dieetveranderingen, alcohol en roken

Het is voor niemand een verrassing dat Kerstmis synoniem is met veel eten. Afhankelijk van het land en de familiegewoonten kunnen de gerechten en dranken sterk variëren. Maar in het algemeen neemt de consumptie van koolhydraten, zoetigheid en alcohol tijdens de feestdagen toe.

Tijdens zware maaltijden neemt de incidentie van myocardinfarct of angina pectoris bij risicopatiënten vaak toe (Spaanse link). Dit kan te maken hebben met de herverdeling van de bloedstroom door het hele lichaam naar het spijsverteringskanaal om de opname van voedingsstoffen te bevorderen.

Als dit gebeurt, kan de bloedtoevoer naar het hart via de kransslagaders verminderen. Als er een atheroomplaque van aanzienlijke omvang is, kan de toegenomen turbulentie als gevolg van de vaatvernauwing ertoe leiden dat deze scheurt. Hierdoor kunnen kleine trombi vrijkomen die de circulatie kunnen onderbreken.

Alcohol- en sigarettengebruik zijn ook andere problemen. Volgens deze in 2015 gepubliceerde studie (Engelse link) meldde een groot aantal patiënten die een cardiovasculair voorval kregen, alcohol- en tabaksmisbruik in de 12 maanden voorafgaand aan het voorval.

Tabaksgebruik heeft op zijn beurt een direct effect op arteriële vasoconstrictie, wat bij excessen een cardiovasculaire risicofactor is en de kans op een van deze voorvallen kan verhogen.

Stress

Hoewel het doel altijd is om te genieten en goede tijden te delen met familie, pakt dat niet altijd zo uit. Werkzorgen, het zoeken naar de juiste cadeaus, het organiseren van evenementen en het bijeenbrengen van dierbaren kunnen een echte hoofdpijn worden.

Deze situaties kunnen emotionele stress oproepen. Deze term verwijst naar de reeks veranderingen in het lichaam die optreden als reactie op een interne of externe gebeurtenis. De hoofdrolspelers van deze reactie zijn hormonen en het zenuwstelsel (Spaanse link).

De activering van de hypothalamus-hypofyse-bijnieras en het vegetatieve zenuwstelsel leidt tot het vrijkomen van verschillende stoffen die activiteit hebben op het hart- en vaatstelsel. Adrenaline is een van de meest representatieve van deze stoffen.

Het werkt in op de arteriolen om hun vasoconstrictie te bevorderen, wat nauw samenhangt met het optreden van cardiovasculaire gebeurtenissen. Bovendien bevordert het de afgifte van vetzuren, stolling en een verhoogde hartslag (tachycardie).

Als we wat dieper ingaan op tachycardie, kan het een factor zijn die het ontstaan van hartaanvallen versnelt. Omdat het hart intensiever werkt, is de behoefte aan energie en zuurstof groter. Als deze toestand na verloop van tijd aanhoudt, neemt de kans op letsel aanzienlijk toe.

Niet op tijd naar gezondheidscentra gaan

In een recent overzichtsartikel stelden de auteurs het profiel vast van patiënten die er tijdens een acuut coronair syndroom langer over doen om naar ziekenhuizen te gaan. Deze vertraging heeft een aanzienlijke invloed op de sterfte, vooral bij uitgebreide infarcten die onmiddellijke coronaire reperfusie vereisen.

Enkele van de factoren die vertragingen veroorzaken zijn de volgende.

 • Een oudere vrouw zijn.
 • Alleenstaande of gescheiden burgerlijke staat hebben.
 • Geen levensverzekering hebben.
 • Een lage sociaaleconomische status hebben.
 • Alleen wonen.

Dit kan volgens de auteurs weer op verschillende niveaus gebeuren. Het eerste is de identificatie door patiënten van de karakteristieke tekenen en symptomen van een acuut coronair syndroom. Het tweede betreft de hulpvraag en de overbrenging naar een ziekenhuis.

Omdat Kerstmis voor veel mensen zo’n belangrijke tijd is, kan de vertraging aanzienlijk zijn. Als de symptomen beginnen in de vroege ochtenduren, tijdens een traditioneel diner of in de context van eender welk feest, kan het moeilijk zijn om hulp in te roepen.

Ziekenhuisfaciliteiten werken tijdens de feestdagen meestal op lagere capaciteit. In zeldzame gevallen kan de vertraging in de zorg ook aan deze factor te wijten zijn.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
7 onweerstaanbare recepten voor desserts met rood fruit voor Kerstmis en Nieuwjaar

Wie loopt met Kerstmis een verhoogd cardiovasculair risico?

Kerstmis een cardiovasculaire risicofactor
Het niet tijdig aanwezig zijn bij cardiovasculaire gebeurtenissen verhoogt het risico op overlijden. Met Kerstmis wordt dit vaak verwaarloosd.

Elke patiënt met een cardiovasculaire risicofactor kan met Kerstmis een cardiovasculaire gebeurtenis krijgen. De meeste komen overeen met chronische ziekten, en de prognose kan verslechteren als de aangegeven behandeling niet wordt gevolgd.

Wie aan diabetes mellitus lijdt, moet grotere voorzorgsmaatregelen nemen. Dit is een groep stofwisselingsstoornissen die verband houden met een slechte insulineproductie of een verkeerd beheer. Daarom moeten ze vrij strenge diëten volgen en op hun bloedglucosewaarden letten.

Persoonlijke of familiegeschiedenis van hart- en vaatziekten, zoals systemische arteriële hypertensie, wordt ook als risicofactor beschouwd. Volgens dit overzichtsartikel (Spaanse link) neemt het risico van cerebrovasculaire aandoeningen (CVD) 3 tot 4 keer toe bij patiënten met deze aandoening.

Ook met obesitas moet rekening worden gehouden. Het is een chronische ziekte die gekenmerkt wordt door een toename van de body mass index (BMI) boven 30 kg/m2, die nauw samenhangt met genetische factoren. Angina pectoris, myocardinfarct, arteriële hypertensie en CVD zijn enkele van de gevolgen van deze ziekte.

Hoewel een direct verband tussen Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) en cardiovasculaire gebeurtenissen niet is aangetoond, hebben deze patiënten gewoonlijk geassocieerde klassieke risicofactoren. Daarom hebben velen van hen, naast COPD, vaak een hoge bloeddruk en obesitas, die hun prognose verslechteren.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
Waarom het gebruik van mariadistel na de kerstperiode een goed idee is

Hoe een cardiovasculaire risicofactor met Kerstmis te verminderen?

Vrouw doet oefeningen
Als er sprake is van cardiovasculaire risicofactoren, kun je het beste een arts raadplegen voordat je met een bewegingsroutine begint.

Om de cardiovasculaire risicofactoren met Kerstmis te verminderen is het raadzaam gezonde gewoonten aan te houden, vooral wat betreft voeding en lichaamsbeweging. Hier volgen enkele tips.

Bewegen

Met dit onderwerp moet voorzichtig worden omgegaan, want het kan een tweesnijdend zwaard zijn. Mensen met klassieke cardiologische risicofactoren kunnen tijdens de kerstdagen vaker last krijgen van deze gebeurtenissen als ze te veel bewegen.

Tijdens dit soort activiteiten kunnen zowel het vrijkomen van hormonen als tachycardie het begin van een acuut coronair syndroom uitlokken. Het is raadzaam een arts te raadplegen voordat iemand met een langdurige zittende levensstijl aan een oefenplan begint.

Activiteiten als minstens 30 minuten per dag wandelen en rekoefeningen zijn over het algemeen toegestaan. Bij sporten als tennis, hardlopen, voetbal of gewoon joggen kunnen patiënten zich te veel inspannen.

Dit hangt sterk af van leeftijd en andere comorbiditeiten. In elk geval is het raadzaam de activiteit geleidelijk en voor het begin van de winter te beginnen.

Dieet

In het algemeen moeten overvloedige en ongezonde maaltijden worden vermeden. Het grootste risico geldt voor diabetici, die moeten oppassen voor excessen die kunnen leiden tot acute complicaties van hun ziekte.

Daartoe is het raadzaam sommige traditionele gerechten te vervangen door gezondere opties. Voorgerechten zouden bijvoorbeeld in plaats van gefrituurd voedsel soepen of crèmes gemaakt met natuurlijke ingrediënten kunnen bevatten. Bij de hoofdmaaltijden kun je het beste kiezen voor vis, groenten en puree.

Dit betekent natuurlijk niet dat kleine hapjes van de traditionele hoofdmaaltijden niet geproefd kunnen worden, tenzij er een expliciete contra-indicatie is van je arts. In deze gevallen is het belangrijkste om niet te overdrijven, vooral ‘s avonds laat, wanneer het moeilijk kan zijn om toegang te krijgen tot gezondheidsdiensten.

Wat betreft de dranken is het raadzaam om alcohol te vermijden. Hoewel incidentele consumptie ervan meestal niet in verband wordt gebracht met het optreden van acute cardiovasculaire gebeurtenissen, moeten mensen met diabetes het vermijden. Bij consumptie levert het alleen maar “lege calorieën” met weinig of geen voedingswaarde.

Voor mensen met diabetes is het een goed idee om een glucosemeter bij de hand te hebben om de bloedglucosewaarden te meten bij lichamelijk ongemak. Soms kan deze eenvoudige gewoonte veel complicaties van de onderliggende ziekte voorkomen.

Ontspanningstechnieken

Om stress tijdens deze data te vermijden is het gebruik van ontspanningstechnieken zeer relevant. Proberen jezelf niet te overladen met werk, werkschema’s respecteren, de communicatie met geliefden verbeteren en de juiste uren slapen zijn ook kleine elementen die samen een groot verschil kunnen maken.

Er zijn veel ontspanningstechnieken die je kunt leren. Tai Chi is volgens de Mayo Clinic een nuttige optie. Dit is een niet-competitieve oefenmodaliteit met lage intensiteit waarvan de oorsprong teruggaat tot oude Chinese tradities.

Door middel van strekmanoeuvres, een juiste houding en een diepe ademhaling is het mogelijk om bepaalde gezondheidsvoordelen te verwerven. Dit kan bijdragen tot verbetering van de kwaliteit van je slaap, bevordering van ontspanning en vermindering van angst.

Sommige studies hebben zelfs een mogelijk verband verondersteld tussen regelmatige beoefening en verlaging van de bloeddruk. Andere praktische aanbevelingen zijn een voorsprong nemen op de kerstinkopen en al je activiteiten van tevoren plannen.

Pas op voor de kou

Voor degenen die van plan zijn deze data door te brengen in een kouder gebied dan gewoonlijk of die dit soort omgeving niet verdragen, is het nodig rekening te houden met bepaalde zaken om het optreden van cardiovasculaire gebeurtenissen te voorkomen, zoals de volgende:

 • Altijd gepaste kleding dragen (jas, sokken, handschoenen en hoeden).
 • Vermijd plotselinge temperatuursveranderingen bij het verlaten en binnengaan van etablissementen.
 • Repareer eventuele problemen met kachels voordat het winter wordt.
 • Geef voorrang aan ontmoetingen thuis boven uitgaan.

Kerstmis is een tijd van vreugde en feest. Desondanks is de incidentie van cardiovasculaire gebeurtenissen in deze tijd van het jaar duidelijk aangetoond. Het opvolgen van enkele basisaanbevelingen kan het verschil maken tussen uitstekende dagen en een ziekenhuisopname. Raadpleeg bij twijfel je arts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Armstrong L, et al. Increases in Heart Failure visits after Christmas and New Year´day. Congestive Heart Failure 2008; 14 (6);307-309.
 • González E, et al. Variaciones estacionales en los ingresos por infarto agudo de miocardio. El estudio PRIMVAC. Rev Esp Cardiol 2004;57(1):12-9.
 • González J. Desencadenantes de síndromes coronarios agudos. Relaciones fisiopatológicas. Archivos de Cardiología de México 2006;76(2):208-221.
 • Lobos J, et al. Factores de riesgo cardiovascular y atención primaria: evaluación e intervención. Aten Primaria 2011;43(12):668-677.
 • Philips D, et al. Cardiac mortality is higher around Christmas and New Year´ than and any other time: The holidays as a risk factor of death. Circulation 2004;110:3781-3788.
 • Vilà R, et al. Utilidad de las técnicas de relajación aplicadas a pacientes con cardiopatía isquémica: intervención. Aten Primaria 2005;36(2):78-84.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.