Kenmerken van een cerumen impactie

Een oorsmeerblokkering is een vervelende, ongemakkelijke aandoening die ook wel cerumen impactie wordt genoemd. De oorzaken zijn talrijk en gevarieerd, maar het is vrij eenvoudig te behandelen.
Kenmerken van een cerumen impactie

Laatste update: 09 augustus, 2021

Een cerumen impactie is een van de vele afweermechanismen van het menselijk lichaam tegen vreemde stoffen. Oorsmeer speelt een fundamentele rol bij het beschermen en hydrateren van de oren. Er kan echter een ophoping ontstaan en dit kan leiden tot verstopping. Lees verder om meer over deze aandoening te weten te komen en hoe je dit probleem kunt behandelen.

Oorsmeer of cerumen is een geel-oranje stof die uit de afscheiding van de talg- en zweetklieren ontstaat. Het helpt bij de smering en reiniging van het menselijk oor, evenals de bescherming ervan. Het maakt deel uit van het eliminatieproces om oppervlakkige huidcellen te vervangen door de beweging van de kaak en het hoofd.

Bij een aantal mensen hoopt de afscheiding zich diep in het oor op, wat tot een cerumen impactie leidt. Het meest voorkomende symptoom is een verminderd gehoor aan de aangedane zijde. Een vroege diagnose en snelle behandeling kunnen dit probleem echter verminderen.

Symptomen van een cerumen impactie

De symptomen kunnen behoorlijk vervelend zijn en kan de kwaliteit van leven sterk beïnvloeden. Schattingen geven aan (Spaanse link) dat deze aandoening, samen met een middenoorontsteking, de belangrijkste oorzaken van gehoorverlies bij jonge patiënten zijn.

Getroffen mensen ervaren problemen van moeite met het horen van verre geluiden tot een totale blokkering van het gehoorvermogen van het verstopte oor. Daarnaast ervaren patiënten met een cerumen impactie vaak de volgende symptomen:

 • Oorpijn.
 • Het gevoel van druk of zwelling in het gebied.
 • Oorsuizen.
 • Jeukend oor.
 • Misselijkheid en duizeligheid.
 • Vloeistof wat uit de gehoorgang komt.
 • De waarneming van een onaangename geur die uit het oor komt.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Arts bekijkt een oor

Maak een afspraak bij je huisarts wanneer je onaangename of vreemde symptomen ervaart die je dagelijks leven beïnvloeden. Artsen zijn gekwalificeerd om door middel van vragen stellen en uitgebreid onderzoek van de gehoorgang de gezondheidstoestand van een oor te beoordelen.

Het is belangrijk om medische hulp inroepen niet uit te stellen en zo snel mogelijk een specialist te raadplegen. Dit komt omdat het de prognose van deze aandoening kan beïnvloeden. Probeer bovendien niet zelf of met traditionele huismiddeltjes oorsmeer te verwijderen, omdat dit het risico op complicaties kan vergroten.

Oorzaken van een cerumen impactie

De aanwezigheid van oorsmeer in het oor is normaal en maakt deel uit van de fysiologie van het menselijk lichaam. Het verdwijnt vanzelf als gevolg van kaakbewegingen die we maken bij het kauwen, spreken en ook bij het bewegen van ons hoofd en bij de verandering van het oppervlakkige epitheel van de huid.

In dit opzicht is een cerumen impactie aan factoren te wijten die de oorsmeerproductie verhogen of de uitstroom ervan belemmeren. Het belangrijkste bijbehorende mechanisme voor impactie is bovendien het gebruik van wattenstaafjes of haarspelden als onderdeel van de dagelijkse hygiëne.

Dit komt omdat wattenstaafjes de oorsmeer die in de gehoorgang aanwezig is naar het achterste deel verplaatsen en zelfs laesies in deze structuur kunnen veroorzaken. Oorsmeerblokkering is daarnaast soms ook aan het gebruik van hoortoestellen en oordopjes te wijten.

Uit onderzoeken blijkt bovendien dat naarmate iemand ouder wordt, de sereuze en zweetklieren atrofiëren en een droger soort oorsmeer produceren dat de neiging heeft om zich op te hopen (Spaanse link). Daarnaast hebben een aantal patiënten met ontwikkelingsstoornissen hypoplastische of kleinere gehoorgangen die de natuurlijke uitstroom van oorsmeer belemmeren.

Diagnose en behandeling

Een huisarts of KNO-arts kan een cerumen impactie eenvoudig met een otoscoop diagnosticeren. Dit draagbare apparaat maakt gebruik van een lichtstraal en een vergrootglas om de binnenkant van de gehoorgang in beeld te brengen.

Het onderzoek van het oor met dit instrument staat als otoscopie bekend. De arts brengt een kleine kegel in de ooropening, die de diagnose van problemen vergemakkelijkt. Zodra de arts de obstructie ziet, kan hij of zij de volgende medische procedures gebruiken om het oorsmeer te verwijderen:

 • De toepassing van cerumenolytica bestaat uit het aanbrengen van druppels van bepaalde oplossingen in de gehoorgang om het opgehoopte oorsmeer te hydrateren en te verzachten. Ze laten het 5 tot 10 minuten zijn werk doen, terwijl de patiënt met gebogen hoofd zit. Ze zullen daarna de verdunde oorsmeer verwijderen.
 • Irrigatie is het aanbrengen van gedestilleerd water, waterstofperoxide of een zoutoplossing in het oor met matige druk met een injectiespuit. Het verzacht het oorsmeer zodat het van binnenuit eruit gehaald kan worden. Artsen gebruiken het vaak in combinatie met cerumenolytica om de procedure te vergemakkelijken.
 • Handmatige extractie vereist een curette of een kleine zuignap om het getroffen oorsmeer te lokaliseren en eruit te trekken.

Preventie van cerumen impactie en aanbevelingen

Spuit met water

Gebruik geen wattenstaafjes in de gehoorgang. Gebruik ze alleen voor het uitwendig reinigen van de oorschelp. Verminder ook het periodieke en langdurige gebruik van oortelefoons.

Als je vatbaar bent voor deze aandoening dan adviseren professionals onder strikt medisch toezicht een profylactische toepassing van natuurlijke oliën of 70% alcohol. Patiënten met een terugkerende cerumen impactie moeten bovendien om de 6 maanden de arts bezoeken om de gezondheidstoestand van beide oren te beoordelen.

We moeten er ook op wijzen dat gespecialiseerde reiniging meestal het verschijnen van nieuwe ophopingen voorkomt, dus de specialist kan een profylactische behandeling voorschrijven. Er zijn daarnaast ook manieren om oorsmeer veilig en zonder schade aan het oor te verwijderen.

Het gebruik van traditionele oorsmeer verwijderingsmethoden vermijden

Er is momenteel een lange lijst van niet-medische alternatieve procedures voor het verwijderen van een cerumen impactie. De meeste zijn op het gebruik van warmte via kaarsen of andere holle instrumenten gebaseerd waaraan de oorsmeer zich hecht.

Deze methoden zijn echter riskant en kunnen gepaard gaan met brandwonden en zelfs gehoorgangperforaties. Raadpleeg daarom tijdig een arts als je vermoedt dat je een oorsmeerprop hebt. Een arts kan de aandoening snel identificeren, aanpakken en behandelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Benito Orejas J, Garrido Redondo M, Velasco V, Mata J et al. Extracción de la cera de los oídos. Rev Pediatr Aten Primaria. 2015; 17(67): e223-e231.
 • Cardemil F, Mena P, Herrera M, Fuentes E et al. Prevalencia y causas de hipoacusia en una muestra de escolares de la zona sur de Santiago. Rev. Otorrinolaringol. Cir. Cabeza Cuello. 2016; 76(1): 15-20.
 • Sevy JO, Singh A. Cerumen Impaction Removal. 2020. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–.
 • Michaudet C, Malaty J. Cerumen Impaction: Diagnosis and Management. Am Fam Physician. 2018;98(8):525-529.
 • Schwartz SR, Magit AE, Rosenfeld RM, Ballachanda BB et al. Clinical Practice Guideline (Update): Earwax (Cerumen Impaction). Otolaryngol Head Neck Surg. 2017;156(1_suppl):S1-S29.
 • McCarter DF, Courtney AU, Pollart SM. Cerumen impaction. Am Fam Physician. 2007 May 15;75(10):1523-8.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.