5 manieren om oorsmeer te verwijderen

Wanneer je oorsmeer wilt verwijderen kun je beter geen wattenstaafjes gebruiken. Deze kunnen namelijk het oorsmeer verder in het oor duwen en irritatie veroorzaken. 
5 manieren om oorsmeer te verwijderen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 23 augustus, 2022

In dit artikel delen we graag 5 veilige manieren om oorsmeer te verwijderen. Veel mensen zien oorsmeer als onhygiënisch. Het tegendeel is waar. Oorsmeer speelt een belangrijke rol bij het beschermen van ons oor.

 • Oorsmeer is als het ware een smeermiddel voor onze gehoorgang. Het beschermt ons tegen indringers zoals bacteriën, schimmel en insecten.
 • Normaal gesproken beweegt oorsmeer zich op natuurlijk wijze naar buiten. Echter wanneer er is sprake is van grote hoeveelheden oorsmeer kunnen oorproppen ontstaan. Oorproppen ontstaan ook wanneer oorsmeer in aanraking komt met veel stof.
 • Verstoppingen kunnen leiden tot een zoemend geluid in het oor. Soms leiden oorproppen zelfs tot gehoorsproblemen.

Op welke manier kun je oorsmeer veilig verwijderen? Er zijn meerdere oplossingen. Stuk voor stuk oplossingen waar geen wattenstaafje aan te pas komt.

Veelgemaakte fouten bij het verwijderen van oorsmeer

Oorsmeer heeft een belangrijke functie heeft. Onderschat de beschermende functie van oorsmeer dus niet. Sommige mensen proberen oorsmeer volledig te verwijderen. Het resultaat is dat bacteriën vrij spel krijgen in de gehoorgang.

Een andere veelgemaakte fout is het gebruik van wattenstaafjes. Of bijvoorbeeld potloden of andere objecten die niet bedoeld zijn voor het verwijderen van oorsmeer. Het gebruik hiervan lijkt misschien onschuldig, maar de kans bestaat dat het oorsmeer naar binnen wordt geduwd. Dit kan tot ernstige complicaties leiden.

Tips voor het veilig verwijderen van oorsmeer

Wanneer overtollig oorsmeer leidt tot gehoorsproblemen neem je contact op met een arts. Ook wanneer je pijn ervaart. In deze gevallen doe je er altijd verstandig aan een arts te raadplegen.

Is er sprake van een normale hoeveelheid oorsmeer? Maak dan gebruik van de onderstaande tips.

1. Een zoutoplossing

Een zoutoplossing helpt bij het verwijderen van oorsmeer

Een combinatie van water en zout kan helpen bij het verwijderen van oorsmeer. Hiermee voorkomt de zoutoplossing het ontstaan van proppen in het oor. De mix van water en zout zorgt er namelijk voor dat het oorsmeer zacht wordt. Het zachte oorsmeer zal hiermee bovendien makkelijker uit het oor lopen.

Hoe gebruik je de zoutoplossing?

 • Meng warm water met een kleine hoeveelheid zout.
 • Laat een wattenbolletje de zoutoplossing opnemen.
 • Buig je hoofd opzij en breng het wattenballetje aan in het oor.
 • Laat het wattenbolletje 3 minuten in de ingang van het oor zitten. Beweeg daarna het hoofd naar de andere kant, zodat de zoutoplossing kan weglopen.
 • Maak vervolgens het gebied rondom het oor schoon.

2. Olijfolie

Olijfolie bevat vitamine E en vetzuren die helpen bij het ‘smeren’ van het oor. Dankzij deze eigenschappen kan olijfolie helpen bij het voorkomen van infecties.

Door het aanbrengen van olijfolie kun je oorsmeer zachter maken, waardoor het oorsmeer makkelijker het oor kan verlaten zonder het oor te irriteren.

Hoe gebruik je olijfolie bij het verwijderen van oorsmeer?

 • Vul een pipetflesje met warm water en een kleine hoeveelheid olijfolie.  Druppel 2 of 3 druppels in het oor.
 • Beweeg je hoofd opzij zodat het mengsel de gehoorgang in kan lopen.
 • Vervolgens beweeg je het hoofd naar de andere kant zodat het mengsel het oor weer uit kan lopen.
 • Gebruik het mengsel bij voorkeur één keer per week.

3. Waterstofperoxide

Waterstofperoxide gebruiken bij het verwijderen van oorsmeer

Een vierde manier om oorsmeer te verwijderen is het gebruik van waterstofperoxide. Je kunt waterstofperoxide veilig gebruiken. Bijvoorbeeld in combinatie met wattenbolletjes of tissues. Waterstofperoxide zal het gebied rondom het oor desinfecteren. Bovendien voorkomt het dat bacteriën zich vermenigvuldigen.

Hoe gebruik je waterstofperoxide?

 • Meng één deel warm water met één deel 3% waterstofperoxide.
 • Doop een wattenbolletje in het mengsel. Buig vervolgens je hoofd naar de zijkant.
 • Laat meerdere druppels in het oor lopen. De inwerktijd is 3 minuten.
 • Vervolgens laat je het mengsel uit het oor lopen. Dit doe je door je hoofd naar de andere kant te bewegen.
 • Als laatste maak je het gebied rondom het oor schoon. Gebruik hiervoor een schone en droge doek.

 4. Slaolie

Ook slaolie is geschikt om te gebruiken. Het ‘smeert’ de gehoorgang. Bovendien maakt het oorsmeer zachter. Hierdoor kunnen oorproppen makkelijk verwijdert worden.

Hoe gebruik je het?

 • Vul een pipetflesje met warme olie en druppel 1-3 druppels in het oor.
 • Buig je hoofd naar de zijkant en laat het enkele minuten inwerken.
 • Beweeg vervolgens je hoofd naar de andere kant, zodat de olie het oor weer uit kan lopen.

5. Glycerine

Glycerine helpt bij het verwijderen van oorsmeer

Glycerine is tevens een effectief middel voor het verwijderen van oorsmeer. Regelmatig en gedoseerd gebruik verzacht het oorsmeer. Daarnaast verwijdert het overtollig oorsmeer uit de gehoorgang.

Hoe gebruik je glycerine?

 • Druppel 3 druppels glycerine in het oor. Kantel je hoofd vervolgens naar de zijkant. Laat het 3 minuten inwerken.
 • Beweeg je hoofd daarna naar de andere kant. Druppel vervolgens het andere oor.
 • Gebruik het één keer per week.

Na het toepassen van deze manieren zul je langzaamaan verbetering ervaren. Bovendien zul je minder last hebben van overtollig oorsmeer. Neem je geen verbetering waar? Neem dan contact op met je huisarts of eventueel met een kno-arts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.