Kenmerken en toepassingen van Diprogenta

Diprogenta verlicht inflammatoire manifestaties van op corticosteroïden reagerende dermatosen. Vooral wanneer deze bemoeilijken als gevolg van een secundaire infectie veroorzaakt door gentamicine-gevoelige micro-organismen.
Kenmerken en toepassingen van Diprogenta

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Diprogenta is de naam van een medicijn dat is samengesteld door de combinatie van betamethasondipropionaat en gentamicinesulfaat. Het wordt gebruikt als behandeling voor ontstekingen door geïnfecteerde dermatose. Het is een crème en daarom is het alleen plaatselijk te gebruiken, dat wil zeggen uitwendig.

Wat is Diprogenta?

Kenmerken en toepassingen van Diprogenta

Diprogenta is een medicijn met twee verschillende actieve ingrediënten: corticosteroïde betamethason. als dipropionaat, en het bacteridodende antibioticum gentamicine (Spaanse link) in de vorm van sulfaat.

Betamethasondipropionaat (Spaanse link) heeft ontstekingsremmende, immunosuppresieve en antiproliferatieve eigenschappen. Corticosteroïden remmen inflammatoire en allergische huidreacties bij topisch gebruik. Ze hebben een vaatvernauwende werking en dus verminderen hun immunosuppressieve eigenschappen de overgevoeligheid.

Zoals je kunt lezen, verlichten deze stoffen symptomen zoals erytheem, oedeem en ook jeuk, branderig gevoel en pijn. De ontstekingsremmende effecten zijn het resultaat van de remming van de vorming, afgifte en activiteit van ontstekingsmediatoren.

Op dezelfde manier is gentamicinesulfaat een aminoglycoside-antibioticum met een bacteriedodend effect. Het werkingsmechanisme remt de eiwitsynthese van de bacteriën. Over het algemeen werkt gentamicine tegen veel gramnegatieve en sommige grampositieve aërobe bacteriën.

Aanwijzingen voor het gebruik van Diprogenta

Deze zalf kan ontstekingsverschijnselen van op corticosteroïden reagerende dermatosen verlichten, vooral wanneer deze compliceren als gevolg van een secundaire infectie veroorzaakt door gentamicine-gevoelige micro-organismen.

Deze dermatosen kunnen onder andere de volgende zijn:

 • Lichtdermatose
 • Eczeem
 • Psoriasis
 • Dyshidrose
 • Exfoliatieve dermatitis
 • Lichen planus
 • Neurodermitis
 • Contactdermatitis
 • Atopische en seborroïsche dermatitis

Zoals we hierboven vermeldden, vermindert dit medicijn ontstekingen en verlicht het jeuk en ongemak. Bovendien zorgt het voor mogelijke infecties die gevoelig zijn voor de werking van gentamicine. Houd er echter rekening mee dat je het niet langer dan twee weken mag gebruiken. Het kan namelijk slechte bijwerkingen veroorzaken.

Mogelijke bijwerkingen van Diprogenta

Close-up van een droge huid

De bijwerkingen die kunnen optreden als gevolg van langdurig gebruik van dit medicijn of voor de behandeling van grote delen van het lichaam zijn:

 • Atrofie van de huid
 • Ontsteking van de haarzakjes
 • Allergische reacties en infecties
 • Roodheid, acne en huiduitslag
 • Droge huid of hyperhidrose

Andere ernstige bijwerkingen zijn veranderingen in de huid en andere systemen en zelfs in het ontwikkelingsproces van kinderen. Verder kan gentamicine verdragen worden (Spaanse link) maar toekomstige infecties die resistent zijn tegen dit antibioticum vergemakkelijken.

Dit medicijn heeft meer agressieve reacties die bijvoorbeeld de normale groei bij kinderen kunnen vertragen. Daarom mag je dit medicijn niet gebruiken bij kinderen jonger dan 12 jaar.

Voorzorgsmaatregelen en contra-indicaties

Zoals we hierboven al zeiden, gebruik dit medicijn niet bij kinderen. Verder moeten zwangere vrouwen het ook vermijden, vooral tijdens het eerste trimester, evenals degenen die borstvoeding geven.

Zwangere vrouwen moeten oppassen welke medicijnen ze gebruiken

Mensen die allergisch zijn voor de componenten van dit medicijn, mogen het ook niet gebruiken. Gebruik het ook niet voor virale of schimmelinfecties, syfilis, tuberculose, orale, oculaire of genitale ontstekingen.

Gebruik dit medicijn niet op grote huidoppervlakken, huid die bedekt is met verband of op plekken met huidplooien. Deze laatstgenoemde plekken lenen zich namelijk voor de proliferatie van bacteriën en schimmels (Spaanse link) en je kunt er resistentie voor ontwikkelen.

Verder moet een arts in geval van psoriasis die gepaard gaat met een infectie toezicht houden op het gebruik van dit medicijn en het nauwlettend volgen. Onthoud ook dat je diprogenta nooit op open wonden mag gebruiken.

Elk gebruik van dit medicijn bij andere huidaandoeningen zal alleen de symptomen camoufleren en een juiste diagnose door een dermatoloog in de weg staan.

Tot slot, diprogenta heeft een krachtige antibacteriële werking en ontstekingsremmende effecten. Het medicijn is niet giftig en heeft een zeer goede systemische tolerantie, zolang je alle instructies en contra-indicaties opvolgt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Gip, L. (1974). A new topical steroid antibiotic combination, diprogenta. Current Therapeutic Research – Clinical and Experimental.

 • Ceballos-González, S., Torres-Cantero, C., Trujillo-Hernández, B., Muñiz, J., Huerta, M., Trujillo, X., & Vásquez, C. (2006). Comparación de la efectividad entre la aplicación de aceponato de metilprednisolona 0.1% y dipropionato de betametasona 0.05% en niños con prepucio no retráctil. Gaceta Medica de Mexico.

 • Cabrera, M. E. (1985). TRATAMIENTO DE DERMATOSIS CORTICOSUSCEPTIBLES GRAVES O RESISTENTES CON CREMA DE DIPROPIONATO DE BETAMETASONA CON GLICOL DE PROPILENO. Investigacion Medica Internacional.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.