Kefir van kokoswater voor een betere gezondheid
Kefir is een probiotisch product. Het wordt gemaakt door middel van een gistingsproces, dat voor een hoeveelheid bacteriën zorgt die heilzaam zijn voor het verbeteren van de gezondheid. Je kunt zelf heel makkelijk kefir van kokoswater maken.
De korrels van kefir zijn vergelijkbaar met die van bloemkool, maar ze zijn veel zachter en gelatineachtig. Bovendien hebben ze meer geneeskrachtige eigenschappen.
De belangrijkste micro-organismen in kefir zijn deze bacteriën:
- Lactobacillus acidophilus
- Kluyveromyces marxianus
Dit kan echter verschillen afhankelijk van de regio waar het gemaakt is en de methode die gebruikt is om het te maken.
In het traditionele recept gebruikt men koemelk. De vereiste smaak en textuur lijken veel op die van yoghurt. Toch kan het ook met kokoswater gemaakt worden. Met dit recept geeft het een extra impuls van essentiële mineralen maar met minder calorieën.
In dit artikel leggen je uit hoe je kefir van kokoswater kan maken. Zo kan je thuis zelf genieten van de positieve effecten.
Probeer het zeker uit!
Misschien ook interessant:
Ontdek de voordelen van Griekse yoghurt
Kefir van kokoswater voor een betere gezondheid
Kefir met kokoswater is een gefermenteerd voedingsmiddel. Het is gemaakt van biologisch kokoswater zonder verhit of verwerkt te zijn.
De combinatie van dit probiotische zuivelproduct met de elektrolyten en voedingsstoffen van kokoswater geeft ons een geweldig hulpmiddel om de algemene gezondheid van het volledige lichaam te bevorderen.
Tijdens het gistingsproces worden natuurlijke suikers omgezet in melkbacteriën. Zodra het lichaam deze bestanddelen opgenomen heeft, hebben ze een gunstig effect op de darm.
Bovendien bevat het belangrijke mineralen zoals:
- kalium
- natrium
- magnesium
Deze elementen zijn noodzakelijk om de cellen voldoende te hydrateren en de spieren en de hersenen goed te laten werken.
Ze bevorderen ook een goede werking van de nieren, vergemakkelijken de afvoer van gifstoffen en metalen, die stenen en verstoppingen vormen in de nierkanalen.
De antioxidanten in deze kefir dragen ook bij tot een verbetering van de bloedtoevoer van het lichaam. Het resultaat is dat de zuurstofvoorziening van de cellen en de werking van het hart veel verbeteren.
Eigenlijk is het een goede ondersteuning om cholesterol en een hoge bloeddruk onder de controle te houden. Dat komt door de aanwezigheid van vitamine E en vetzuur.
Tenslotte zijn er de gezonde bacteriën in kefir met kokoswater. Die brengen de microbiële flora in de darm in evenwicht. Dat versterkt de afweermechanismen en vergroot het vermogen om schadelijke micro-organismen die het lichaam aanvallen, aan te pakken.
Hoe maak je kefir van kokoswater?
Om te genieten van alle voordelen van kokoswaterkefir hoef je alleen maar enkele eenvoudige stappen te volgen. Zo kan je het dus zelf thuis maken.
Het is vooral belangrijk dat je echte kokosnoten gebruikt om het water te verkrijgen, want commerciële producten met kokoswater bezitten meestal niet dezelfde eigenschappen.
Welke ingrediënten heb je nodig?
- 1 liter kokoswater
- 100 gram kefirkorrels
Materiaal
- een glazen kom
Hoe maak je het klaar?
- Doe de kefirkorrels in een glazen kom en giet er dan het kokoswater over.
- Bedek het product en laat het daarna op een koele, donkere plaats staan gedurende 48 uur.
- Na verloop van de 48 uur zal je merken dat de kefirkorrels naar het oppervlak zijn gestegen.
- Zeef het mengsel.
- Zet de korrels in de koelkast, zodat je ze opnieuw kan gebruiken.
- Laat de kefir nu gedurende twee dagen gisten. Je kan het nu gebruiken of moet het deksel verwijderen van de kom. Dit zal voorkomen dat het ontploft, want tijdens het gistingsproces stapelen zich gassen op.
Hoe gebruik je de kefir?
- Kefir van kokoswater kan je zo drinken, maar je kan het ook combineren met noten en bessen om het een aangenamere smaak te geven.
- De ideale manier is om het te drinken op een nuchtere maag, want zo zullen de voedzame eigenschappen de hele dag door werken.
- Je kan ook een kleine portie drinken wanneer je je moe voelt of wanneer je zin hebt om iets te eten.
Lees ook dit artikel:
7 redenen om vaker noten te eten
We geven je nog een paar tips!
Kefirkorrels kunnen zo veel keren opnieuw gebruikt worden als je maar wil. Het gistingsproces houdt ze in een perfecte staat.
Volg daarom deze tips nadat je het drankje gemaakt hebt:
- Doe de kefirkorrels in een halve liter water en voeg twee eetlepels suiker toe.
- Laat ze gedurende 2 tot 4 dagen staan. Verwijder zo nu en dan het deksel en giet de korrels af.
- Verwijder de korrels opnieuw en combineer ze nog eens met kokoswater.
Zoals je ziet, is het heel makkelijk om zelf kefir van kokoswater te maken. Het is bovendien een heel heilzaam drankje. Ga dus vlug de ingrediënten halen, volg dit eenvoudige recept en geniet vanaf nu elke dag van de vele eigenschappen van kokoswaterkefir.
Je zal niet onmiddellijk effecten vaststellen, maar na verloop van tijd zal je echt voelen hoe je lichaam gezonder is.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Guzel-Seydim, Z. B., Kok-Tas, T., Greene, A. K., & Seydim, A. C. (2011, March). Review: Functional properties of kefir. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408390903579029
- Farnworth, E. R. (2005). Kefir ? a complex probiotic. Food Science Technology Bulletin: Functional Foods, 2(1), 1–17. https://doi.org/10.1616/1476-2137.13938
- Bourrie, B. C. T., Willing, B. P., & Cotter, P. D. (2016). The microbiota and health promoting characteristics of the fermented beverage kefir. Frontiers in Microbiology. Frontiers Media S.A. https://doi.org/10.3389/fmicb.2016.00647
- Leite, A. M. de O., Miguel, M. A. L., Peixoto, R. S., Rosado, A. S., Silva, J. T., & Paschoalin, V. M. F. (2013, January 1). Microbiological, technological and therapeutic properties of kefir: A natural probiotic beverage. Brazilian Journal of Microbiology. Sociedade Brasileira de Microbiologia. https://doi.org/10.1590/S1517-83822013000200001
- Ahmed, Z., Wang, Y., Ahmad, A., Khan, S. T., Nisa, M., Ahmad, H., & Afreen, A. (2013, January). Kefir and Health: A Contemporary Perspective. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2010.540360