Kalknagels bestrijden met appelazijn en baking soda

Wist je dat je kalknagels kan behandelen met appelazijn en zuiveringszout? Leer meer over hoe je dit middel kan gebruiken in dit artikel!
Kalknagels bestrijden met appelazijn en baking soda

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wanneer er een overmatige groei van dermatofyten of gist optreedt, dan veroorzaakt dat meestal kalknagels. Het wordt ook wel schimmelnagels, of  onychomycosis  (medische term) genoemd. Gelukkig kan je kalknagels bestrijden met natuurlijke remedies.

Dit probleem is gewoonlijk niet erg ernstig maar het kan de kleur, de textuur en de vorm van de nagels veranderen.

De voornaamste oorzaak van nagelschimmel is omdat je in contact gekomen bent met besmette voorwerpen, zoals vuile vloeren of schoenen. Maar het kan ook een gevolg zijn van het feit dat je immuunsysteem verzwakt is. Tot slot kan het ook veroorzaakt worden door overmatig zweten.

Soms merk je eerst niet dat je deze schimmel hebt. Maar na een paar dagen kan de schimmelinfectie een gelige kleur geven aan de nagels. Meestal gaat dit ook gepaard met het verzwakken en breken van de nagels.

Gelukkig bestaan er verschillende remedies en producten die je met kalknagels bestrijden kunnen. De ingrediënten van deze middelen zorgen ervoor dat de schimmels verwijderd worden voordat ze nog andere complicaties veroorzaken.

Eén van deze mogelijkheden die kalknagels bestrijden kan is een volledig natuurlijke behandeling met appelazijn en baking soda. Dit zijn twee schimmelwerende ingrediënten die het herstel versnellen. Bovendien veroorzaken ze geen ongewenste bijwerkingen.

We zullen je nu informatie geven over de positieve effecten van dit middel. Daarna leggen we ook uit hoe je thuis zelf deze eenvoudige behandeling kan maken. Je hoeft alleen maar een paar eenvoudige stappen te volgen.

Kalknagels bestrijden met appelazijn en baking soda

Door appelazijn en baking soda te gebruiken kies je voor een natuurlijk middel dat je zal helpen bij kalknagels te bestrijden. Deze specifieke schimmel tast de samenstelling van de nagels aan.

Deze behandeling stopt de groei van micro-organismen. Op die manier voorkom je dat de nagel verzwakt, geel wordt of dat er een donkere verkleuring van de nagel optreedt.

Geen enkele schimmelinfectie kan van de ene dag op de andere genezen. Maar als je deze behandeling regelmatig gebruikt, dan zal je vermijden dat je nagels breken.

Het is ook erg belangrijk dat je zorgt voor goede hygiënische gewoonten. Een goede en regelmatige reiniging van het lichaam is onontbeerlijk om de omgeving die de schimmel nodig heeft om te groeien, te vernietigen.

De voordelen van appelazijn

nagelschimmel

Appels worden gefermenteerd om appelazijn te maken. Dit proces maakt het mogelijk om gezonde bacteriën en gistelementen vrij te maken.

Appelazijn krijgt daardoor niet alleen zijn specifieke zure smaak. De fermentatie laat ook een groot aantal schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen ontstaan die kunnen helpen om het lichaam te beschermen.

 • Het bevat appelzuur en azijnzuur. Dat zijn twee alkalische bestanddelen die helpen om gistinfecties te stoppen.
 • Wanneer je het regelmatig aanbrengt, dan verstoort het de omgeving die de schimmel nodig heeft om zich te vermenigvuldigen. Het gevolg is dat de infecties verwijderd worden.
 • Het bevat een interessante hoeveelheid bioflavonoïden, vitaminen, mineralen en vezels. Naast vele andere effecten zullen deze elementen de gezondheid van de huid verbeteren.

De voordelen van baking soda

nagelschimmel

Baking soda of zuiveringszout is een natuurlijk product dat niet alleen maar gebruikt wordt bij het koken. Je kan het ook gebruiken in het huishouden of voor genezende doeleinden.

 • Het bezit antiseptische, alkalische en antimycotische eigenschappen. Daardoor is het heel bruikbaar om verschillende soorten interne en uitwendige infecties onder controle te houden.
 • Door het plaatselijk aan te brengen verwijder je de dode huidcellen die zich op het huidoppervlak opstapelen. Het stopt ook de groei van schimmels die de nagels aantasten.
 • Het is een ideaal middel om de pH-waarde van je huid te regelen. Bovendien vermindert het overmatig zweten en andere aandoeningen die de ontwikkeling van schimmels en bacteriën bevorderen.
 • Omdat het ook de eigenschap bezit om te bleken, zal het helpen om de natuurlijke teint van de nagels te herstellen. Want het vermindert de lelijke gele of bruine kleur.

Hoe maak deze remedie met appelazijn en baking soda die kalknagels bestrijden kan? 

nagelschimmel

Je past de behandeling met appelazijn en baking soda in twee eenvoudige stappen toe:

 • Eerst breng je de azijn rechtstreeks aan op de nagels.
 • Na een aantal minuten gebruik je het baking soda om de schimmelwerende behandeling te versterken.

Welke ingrediënten heb je hiervoor nodig?

 • 6 koppen water (1,5 liter)
 • 1/2 kop appelazijn (125 ml)
 • 7 1/2 eetlepels zuiveringszout (75 g)

Hoe maak je het klaar?

 • Warm het water op tot het een temperatuur bereikt die nog te verdragen is op de huid. Doe het in een bak waar je voeten in passen en voeg vervolgens de appelazijn toe.
 • Plaats nu de voeten in deze vloeistof. Laat ze gedurende vijftien minuten weken. Droog ze daarna goed af.
 • Breng dan het zuiveringszout aan. Doe dit door zachtjes en exfoliërend te masseren.
 • Wrijf het zuiveringszout rechtstreeks op de nagels. Laat dan nog eens vijftien minuten inwerken.
 • Spoel nu af met warm water en droog opnieuw goed af.
 • Herhaal de behandeling elke avond om het uiterlijk van de aangetaste nagels te verbeteren.

Hou er rekening mee dat hoewel deze methode de schimmels kan verwijderen, je geen effecten bereikt door het slechts één keer toe te passen.

Het is echt belangrijk dat je consequent deze remedie toepast. Dat is de enige manier om de schimmels te onderwerpen aan een zure omgeving die hun volledige verwijdering stimuleert. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Piraccini BM, Alessandrini A. Onychomycosis: A Review. J Fungi (Basel). 2015;1(1):30–43. Published 2015 Mar 27. doi:10.3390/jof1010030
 • Elewski BE. Onychomycosis: pathogenesis, diagnosis, and management. Clin Microbiol Rev. 1998;11(3):415–429.
 • Mas, A., Troncoso, A. M., García-Parrilla, M. C., & Torija, M. J. (2015). Vinegar. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00726-1
 • Lookabill, S. K., Dulaney, A. R., Shepherd, G., & Kerns, W. P. (2017). Sodium bicarbonate. In Critical Care Toxicology: Diagnosis and Management of the Critically Poisoned Patient. https://doi.org/10.1007/978-3-319-17900-1_169
 • Halteh P, Scher RK, Lipner SR. Over-the-counter and natural remedies for onychomycosis: do they really work? Cutis. 2016;98(5);E16-E25.
 • Bodman MA, Krishnamurthy K. Onychomycosis. [Actualizado 2019 8 de junio]. En: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 ene-. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441853/
 • Woods-Panzaru S, Nelson D, McCollum G, Ballard LM, Millar BC, Maeda Y, Goldsmith CE, Rooney PJ, Loughrey A, Rao JR, Moore JE. An examination of antibacterial and antifungal properties of constituents described in traditional Ulster cures and remedies. Ulster Med J. 2009; 78(1): 13-15.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.