Je partner is je spiegel, wat weerspiegelt hij?
Er zijn veel mensen in wie we een weerspiegeling van onszelf kunnen zien. Denk bijvoorbeeld aan familie of vrienden. De belangrijkste relatie is echter met je partner. Je partner is je spiegel.
Ondanks dat je je misschien niet echt bewust bent van de implicaties, de waarheid is dat als je een open geest houdt bij je partner, je jezelf toestaat meer jezelf te blijven. Bovendien zul je veel dingen opmerken waarvan je je misschien niet altijd bewust bent.
Echter, als je partner je spiegel is, hoe kun je jezelf dan weerspiegeld zien in hem? Vandaag zullen we bespreken hoe je jezelf kunt observeren via de relatie met je partner.
Hij is het niet, jij bent het!
Stoort het je dat je partner het bed niet heeft opgemaakt? Wil je stoppen met zo’n perfectionist te zijn? Maakt het je nerveus dat hij zo onafhankelijk is?
Al deze vragen laten een woede, een zekere wrok en een ondraaglijke nervositeit over het gedrag van je partner zien.
Maar onthoud: je partner is je spiegel.
Wat doet het ertoe als je partner het bed nooit opmaakt. Misschien, in plaats van te klagen, zou je jezelf moeten afvragen: “Met welke dingen in het leven ben ik niet flexibel?”
Als je partner een obsessie heeft voor opgeruimdheid, tot het perfectionistische aan toe, zou je bij jezelf moeten gaan kijken en zien bij welke aspecten jij niet de volle 100% geeft. Waarom geef je niet alles? Waarom neem je genoegen met ‘goed genoeg’?
Wordt je er nerveus van dat je partner onafhankelijk is, dat hij gaat stappen met zijn vrienden en dat jij je een beetje buitengesloten voelt hierdoor? Vraag jezelf dan af, is mijn partner alles voor mij? Heb ik eigenlijk tijd voor mijn vrienden of voor mezelf?
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe je partner je spiegel is. Elke persoon is echter anders. De interpretatie van wat je dwarszit over de ander kan heel verschillend zijn.
Het belangrijkste is om het je te realiseren.
Heb je een hekel aan de manier waarop hij zo luid praat? Maakt het je heel nerveus dat hij een grappenmaker is? Als dat zo is dan zijn de dingen waaraan je je irriteert ook een deel van jou. Daarom vind je ze zo vervelend.
Denk even na over de eerste vraag. Als je partner het bed had opgemaakt zou je het niet merken. Het zou niets voor je betekenen. Echter op het moment dat hij/zij het niet doet, weerspiegelt het een gebrek aan flexibiliteit in een bepaald aspect van je leven dat je moet oplossen.
Je partner is je spiegel en zal je helpen jezelf en elkaar beter te leren kennen
Het feit dat je partner je spiegel is, is niet verkeerd. Het is precies het tegenovergestelde. Het is een hulpmiddel om jezelf beter te leren kennen en je ogen te openen voor een realiteit die we meestal ontkennen.
Een pijnlijk maar toch duidelijk voorbeeld is wanneer mensen worden mishandeld. Wat weerspiegelt de mishandelde persoon? Dat hij/zij zichzelf niet respecteert: hij/zij mishandelt zichzelf. Het is waar, hoe moeilijk het ook is om toe te geven. Ze mishandelen zichzelf door macht te geven aan iemand die niet van ze houdt. Dit betekent ook een consequente vermindering van het zelfrespect.
De spiegel moet, net als alle spiegels, een kans zijn om elkaar duidelijk te zien. Een kans om een beslissing te nemen. Sommige spiegels zijn erg onthullend, zoals bij dit pijnlijke scenario dat veel mensen dagelijks ervaren.
Als je partner je spiegel is, profiteer er dan van! Kijk zonder maskers te dragen in de spiegel, zonder ontkenning en zonder iemand te willen zijn die je niet bent.
Accepteer je fouten en je tekortkomingen. Hierdoor leer je jezelf beter kennen, de juiste beslissingen te nemen en zelfs ten goede te veranderen.
Verander de manier waarop je met mensen of omstandigheden omgaat waardoor je denkt dat je het slachtoffer bent terwijl ze je in werkelijkheid helpen.
Leer jezelf sterker te worden, van richting te veranderen, de controle over je eigen leven te nemen. Kijk recht in de ogen van je tekortkomingen zodat ze ophouden te bestaan en je in plaats daarvan versterken.
Je partner is je spiegel, maar wat weerspiegelt hij dan?
Afbeeldingen: Laura Williams, Flora Borsi, David Talley.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Perles, F., San Martín, J., Canto, J., & Moreno, P. (2011). Inteligencia emocional, celos, tendencia al abuso y estrategias de resolución de conflicto en la pareja. Escritos de Psicología / Psychological Writings. https://doi.org/10.5231/psy.writ.2011.0605
- Póo, A. M., & Beatriz Vizcarra, M. (2011). Diseño, implementación y evaluación de un programa de prevención de la violencia en el noviazgo. Terapia Psicologica. https://doi.org/10.4067/S0718-48082011000200008
- Rivera, D., Cruz, C., & Muñoz, C. (2011). Satisfacción en las relaciones de pareja en la adultez emergente: El rol del apego, la intimidad y la depresión. Terapia Psicologica. https://doi.org/10.4067/S0718-48082011000100008
- Sangrador, J. L. (1993). Consideraciones psicosociales sobre el amor romántico. Psicothema.