Natuurlijke middelen om je menstruatiecyclus te reguleren
Veel vrouwen lijden aan een onregelmatige menstruatiecyclus. Dit betekent pijn voor en tijdens de menstruatie, onregelmatige of uitblijvende menstruatie, hevig bloeden, en nog veel meer.
In dit artikel zullen we de meest effectieve natuurlijke middelen laten zien om je menstruatiecyclus te reguleren en zo je levenskwaliteit te verbeteren.
Is het normaal om pijn te hebben tijdens de menstruatie?
De pijn die veel vrouwen voelen voor of tijdens hun menstruatie is vrij algemeen. Maar het is niet normaal. Pijn is een symptoom dat je lichaam gebruikt om aan te geven dat een orgaan of een systeem niet goed functioneert.
Dit betekent echter niet dat dat je aan een ernstige stoornis lijdt. Het is echter wel iets dat je zou moeten reguleren om ernstigere gevolgen te voorkomen en je levenskwaliteit te verbeteren.
Hoewel gynaecologen niet veel oplossingen bieden voor menstruatiepijn (behalve de pil, die het probleem niet geneest), zijn er wel een aantal natuurlijke middelen om dit probleem en andere onregelmatigheden in de menstruatiecyclus te behandelen.
Door je hormonenhuishouding in evenwicht te brengen, zul je ook andere gezondheidsvoordelen opmerken, die je niet in verband bracht met je menstruatie.
Lees ook dit artikel: Menstruatiekrampen tegengaan met yoga
Hoe reguleer je je menstruatiecyclus?
Hieronder zullen we je laten zien met welke natuurlijke middelen je je hormonen en je menstruatiecyclus kunt reguleren.
Maca
Maca is een knol die afkomstig is uit het Andesgebergte van Peru, waar het veel wordt gegeten. Het is een hormoonregulerend middel en biedt ook veel voordelen voor het haar, huid en de nagels.
Deze groente bevat, net als knolraap en radijs, veel voedingsstoffen zoals:
- aminozuren
- vitamine B, C en E
- mineralen zoals zink, magnesium, calcium en ijzer
Deze eigenschappen zorgen ervoor dat het een hele goede keuze is als middel om de menstruatiecyclus te reguleren. Het helpt ook tijdens en voor de menopauze.
- Je kunt tussen de 500 en 1000 mg nemen, drie keer per dag. Het kan in zowel capsules als een oplosbaar poeder.
- Begin altijd met een kleine hoeveelheid, want het kan in bepaalde gevallen nervositeit veroorzaken.
Teunisbloemolie
Dit is een behandeling voor de middellange termijn om de menstruatiecyclus te reguleren.
Teunisbloem vermindert zowel lichamelijke als geestelijke symptomen die vrouwen voor en tijdens de menstruatie ervaren.
Ook is teunisbloem heel goed tijdens de overgang en kan je het gebruiken om huidproblemen te behandelen.
Avocado
Avocado is een zeer voedzame vrucht die belangrijk is in elk dieet. Bovendien is dit fruit ook bekend vanwege het hoge gehalte aan plantensterolen. Deze brengen onze hormonen in balans als we ze regelmatig consumeren.
Het eten van avocado bevordert de productie van progesteron. Het helpt met het in balans brengen van overmatig oestrogeen, veroorzaakt door:
- voedingsgewoontes
- vervuiling
- stress
- slechte gewoontes
Vijgen
Vijgen zijn zachte, zoete vruchten, een delicatesse voor de smaakpapillen, met zeer veel geneeskrachtige eigenschappen.
Voor vrouwen hebben vijgen een hormoonregulerend effect en verbeteren ze de onregelmatigheden van de menstruatiecyclus en de baarmoeder.
Bovendien bevatten de bladeren van de vrucht, die we vers of droog kunnen eten, ook plantaardige hormonen. Deze zijn heel gezond voor vrouwen.
Je kunt drie vijgen per dag eten, los of in combinatie met salades, sappen, smoothies of een bijgerecht.
Biergist
Biergist is een superfood dat je op kunt nemen in je dieet om het te verrijken en wat pit te geven. Het is rijk aan vitaminen en mineralen zoals zink, wat de hormonen in evenwicht brengt. Bovendien heeft het invloed op de schildklierhormomen (progesteron en testosteron).
- Je kunt een eetlepel (8 gram) van biergist in poedervorm mengen met yoghurt, sap of wat je maar wilt.
- Je kunt het ook kopen in tabletvorm of vloeibaar. Edelgist is ook zeer heilzaam.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Baker, F. C., & Driver, H. S. (2007). Circadian rhythms, sleep, and the menstrual cycle. Sleep Medicine. https://doi.org/10.1016/j.sleep.2006.09.011
- Hawkins, S. M., & Matzuk, M. M. (2008). The menstrual cycle: Basic biology. In Annals of the New York Academy of Sciences. https://doi.org/10.1196/annals.1429.018
- Janse De Jonge, X. A. K. (2003). Effects of the menstrual cycle on exercise performance. Sports Medicine. https://doi.org/10.2165/00007256-200333110-00004
- Hausmann, M., Slabbekoorn, D., Van Goozen, S. H. M., Cohen-Kettenis, P. T., & Güntürkün, O. (2000). Sex hormones affect spatial abilities during the menstrual cycle. Behavioral Neuroscience. https://doi.org/10.1037/0735-7044.114.6.1245