Je kind leren om anderen te helpen

Het is essentieel om kinderen te leren om anderen te helpen, omdat dit hen in staat stelt om collectief bewustzijn te creëren op basis van geluk, overvloed en empathie.
Je kind leren om anderen te helpen

Laatste update: 27 juni, 2019

Je kind leren om anderen te helpen is belangrijk, want door anderen te helpen gaat iemand zich gelukkig voelen. Dat komt omdat je het gevoel krijgt dat je ertoe doet en waardering van anderen krijgt. Hierdoor kun je de kracht ontdekken die je in jezelf hebt.

Het belangrijkste is dat je kind vanaf jonge leeftijd leert om vrijgevig en solidair te zijn. Daarom is het belangrijk dat je kind leert om anderen te helpen.

Je moet er echter ook rekening mee houden dat de mensen die je helpt niet altijd dezelfde mensen zijn, die jou zullen helpen als jijzelf hulp nodig hebt.

Hoe kun je je kind leren om anderen te helpen?

Leer je kind te helpen

Het is belangrijk dat ouders hun kinderen leren hoe ze anderen van jongs af aan kunnen helpen. Hieronder geven we enkele ideeën om je te helpen deze geweldige waarde aan je kind te leren.

Leer je kind om thuis mee te helpen

De opvoeding begint thuis. Daarom is het nuttig om je kind te leren om in het gezin mee te helpen. Om deze prachtige waarde te onderwijzen en aan te leren, is het noodzakelijk dat iedereen in het gezin zijn steentje bijdraagt om ervoor te zorgen dat iedereen met elkaar samenwerkt.

Daarom kunnen kinderen hun ouders ondersteunen bij de dagelijkse taken zoals:

Als je meerdere kinderen hebt, kunnen de oudere kinderen de jongere helpen met hun schoolwerk of een creatieve activiteit.

Laat je kind weten dat hun vrienden belangrijk zijn

Als een familielid of een vriend ziek is, vraag dan je kind om een brief te schrijven of een foto te maken en deze samen te brengen. Deze suggestie is ideaal, want als de zieke zich niet goed genoeg voelt om te praten, kunnen ze het briefje bewaren en bekijken op het moment dat ze dat wel kunnen.

In het geval dat het familielid of de vriend in een andere stad of ander land woont, kun je bijvoorbeeld ook gebruik van sociale media maken om een berichtje te versturen. Zo’n gebaar geeft mensen kracht en vrolijkt ze op.

Moedig je kind aan om ouderen te helpen

Oudere mensen helpen is een fijn gebaar. In veel gevallen geven ouderen misschien niet toe dat ze hulp nodig hebben. Je kunt ze echter voorzichtig benaderen en helpen zonder neerbuigend te zijn. Ook kun je vragen of er iets is dat ze in huis nodig hebben, of dat ze het misschien gezellig vinden om even te praten.

Vrijwilligerswerk doen

Vrijwilligerswerk

Nog een goede manier hoe je kind anderen in de gemeenschap te helpen is door vrijwilligerswerk te doen. Dit geeft kinderen nieuwe ervaringen en een nieuw perspectief op het leven.

Als je kind van dieren houdt en je zelf geen huisdier kunt hebben, dan kun je dat gebruiken als een stimulans om bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen in een dierenasiel. Hierdoor kan een kind beginnen met eenvoudige maar belangrijke taken, zoals hoe je huisdieren uit kunt laten of hoe je ze moet voeden.

Dit artikel zul je ook wel interessant vinden:
Hoe benader je je kinderen om ze advies te geven

Spontaan helpen

Overdag zijn er misschien vreemden die je hulp even nodig hebben. Iemand die bijvoorbeeld loopt en valt. Als je stopt en even helpt, zal dat een goed voorbeeld voor je kinderen zijn, omdat het een goede daad is die niet gepland is.

Andere manieren om mensen spontaan te helpen zijn:

  • de deur openhouden als iemand zijn handen vol heeft.
  • een stoel pakken voor een zwangere vrouw of iemand met een kind in de armen.
  • voedsel of kleding aan een dakloze geven.

Hoewel deze handelingen vandaag de dag misschien niet zo gewoon zijn, is het aan ons om initiatief te nemen en onze kinderen te leren anderen te helpen. Een handeling die misschien klein lijkt, kan een groot verschil maken.

Donaties doen

donaties doen

Jij en je kinderen kunnen bezittingen uitzoeken die niet meer gebruikt worden, maar die nog steeds in goede conditie zijn en die kunnen jullie doneren. Denk hierbij aan:

Vertel ze dat de spullen aan andere kinderen gegeven worden, die ze goed kunnen gebruiken. Deze activiteit zal je kind leren om anderen te helpen op een hele fijne manier.

Laatste overwegingen zodat je kind leert anderen te helpen

Uiteindelijk is het belangrijkste om je ogen open te houden en het beste van jezelf te geven. Wanneer hulp uit het hart komt, is het geen opoffering en geeft het veel voldoening. Blijf anderen helpen in plaats van je persoonlijke ego te bevredigen.

Onzelfzuchtig en zorgzaam zijn, zijn grote waarden voor ouders om met hun kinderen te delen. De buitenwereld is een weerspiegeling van wat er aan de binnenkant is. Om deze reden is genereus zijn essentieel voor de transformatie van je kinderen… en de wereld waarin ze zullen leven. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.