Je keel verzorgen: zo doe je het het hele jaar door

We denken alleen aan onze keel als we ziek zijn, maar we moeten er altijd voor zorgen om te voorkomen dat er problemen ontstaan, zowel in de winter als in de zomer. We zullen vandaag een aantal natuurlijke aanbevelingen met je delen.
Je keel verzorgen: zo doe je het het hele jaar door

Laatste update: 28 januari, 2021

Hoewel we denken dat het slechts een winterprobleem is, kan je ook last hebben van een droge keel door airconditioners of door het drinken van zeer koude dranken. Vandaag willen we je enkele aanbevelingen geven, zodat je het hele jaar door je keel verzorgen kan.

Aanbevelingen zodat je dagelijks je keel verzorgen kan

In de winter is het normaal dat we ons meer zorgen maken over onze keel, omdat er zich dan meestal meer virussen en ziektes in onze omgeving bevinden.

Maar wat gebeurt er als het warm wordt? Vergeet je dan iets dat zo belangrijk is zoals het instrument waarmee we kunnen communiceren? We moeten onze keel in elk seizoen beschermen door de volgende gewoonten aan te nemen.

1. Een gezond dieet volgen

Keelpijn en je dieet

Je gelooft het misschien niet, maar alles wat je eet heeft invloed op je keel. Als je dieet niet gezond is, kan je sneller ziek worden. Kies voor verse voedingsmiddelen, zelfs in de winter.

Vergeet daarnaast ook niet dat sinaasappelsap vol zit met vitamine C, wat je immuunsysteem versterkt. Kies voor seizoensfruit als dessert. Zodoende kan je het hele jaar door je keel verzorgen.

2. Hydrateren en opnieuw hydrateren

Voldoende water drinken

Om van een gezonde keel te genieten, moet deze vochtig zijn. We raden de beroemde ‘6 tot 8 glazen water per dag’ -regel aan om je stembanden te hydrateren. Dit voorkomt oververhitting en uitdroging van het gebied, wat irritatie, pijn en zelfs heesheid veroorzaakt. Houd je het hele jaar door aan die regel, niet alleen in de zomer.

Tegelijkertijd raden we je aan om te koude dranken te vermijden. Verminder bovendien wanneer het erg warm is je koffie- en alcoholconsumptie. Probeer tot slot zuivel (wat de hoeveelheid slijm kan verhogen) te vervangen door plantaardige melk.

3. Rusten

Rusten

Als je niet genoeg geslapen hebt, kan het zijn dat je de volgende dag met keelproblemen te maken krijgt. Je stem klinkt misschien ‘schor’ en een beetje gedempt.

Slapen herstelt het hele lichaam en geeft het de rust die het nodig heeft, zelfs de keel. Dus als je je stembanden te veel belast hebt, kun je het beste iets meer slapen dan je normaal gesproken doet.

4. Kleed je goed aan

Goed aankleden

Je denkt misschien dat deze aanbeveling alleen voor de koudere maanden geldt, maar dat is niet het geval. In de zomer hebben mensen de neiging om een beetje te overdrijven met de airconditioning. Veel kantoren en gebouwen zijn zo koud, dat we een extra laag kleding aan moeten trekken.

Koude lucht kan je keel uitdrogen en daarom raden we je aan om in alle seizoenen een sjaal of een ander soort accessoire voor je nek bij de hand te hebben. Zodoende heb je altijd de optie om je keel te verzorgen en beschermen. En ga in de winter uiteraard niet zonder sjaal naar buiten!

5. Eet honing

Honing om je keel te verzorgen

Honing heeft veel algemene gezondheidsvoordelen voor ons, vooral voor onze keel. Het is een krachtige antibacteriële en schimmelwerende stof die elk virus, bacterie of micro-organisme dat je lichaam probeert binnen te dringen, kan tegenhouden.

Propolis is geschikt voor:

  • het bestrijden van infecties
  • ‘t verminderen van de ontsteking van de stembanden
  • het verminderen van droogte

Je kunt elke dag een theelepel drinken op een lege maag. Als je kiest voor honing, gebruik het dan om je thee te zoeten.

6. Droogheid voorkomen

Sommige plaatsen zijn extreem droog als gevolg van de airconditioning. Om een voorbeeld te geven: als je in een vliegtuig stapt, dan raden we je aan om een handdoek of vochtig doekje over je mond en neus te plaatsen, om uitdroging te voorkomen en om je stembanden te hydrateren.

Dit kan ook gebeuren in een kantoor waar ze te veel lucht gebruikmaken van een airconditioner. Let ook op! Dit kan ook in de winter gebeuren wanneer de verwarming erg hoog gezet wordt.

Bovendien moet je gebieden met slechte ventilatie, veel rook of lawaai vermijden, want ze zijn de perfecte plek voor problemen. Ze zitten namelijk vol met schimmels en stof dat je keel kan aantasten.

7. Praat niet

Het klinkt misschien onmogelijk, maar in veel gevallen helpt het om je lippen op elkaar te houden en je keel te laten rusten. Mensen met banen die veel van de stembanden vragen kunnen aan het eind van de dag vooral last hebben van een droge keel. Denk hierbij aan:

  • receptionisten
  • zangers
  • omroepers
  • et cetera

Wanneer je zo’n baan hebt, dan kan je beter niet praten als het niet nodig is. Door het te vermijden kan je je keel verzorgen en je stembanden wat rust geven.

8. Niet roken

Gifstoffen van sigaretten en rook tasten niet alleen je longen aan, maar je hele ademhalingsstelsel, waaronder de keel en stembanden.

Als je niet rookt, probeer dan uit de buurt te blijven van personen die dat wel doen, omdat je anders nog steeds beïnvloed kan worden door de nadelige gevolgen.

9. Hoesten

Hoesten

Als je keel ongemakkelijk aanvoelt, dan moet je je proberen te verzetten tegen de gewoonte en je keel niet schoon proberen te maken door te hoesten.

In plaats daarvan moet je alleen hoesten als iets je luchtwegen blokkeert en je dit wilt elimineren. Door niet te hoesten kan je schade aan de stembanden voorkomen. Als het probleem aanhoudt, drink dan een beetje water of thee naar keuze om je keel te verzorgen.

10. Deel wat je ervaart

Tot slot moet je niet te licht over een keelpijn denken. Hoewel je het misschien niet gelooft, is je keel verbonden met emoties. Dus als iets je stoort, kun je een soort ‘knoop’ voelen die je niet goed laat ademen of praten. Deel in dit geval je ervaringen en vraag om de dingen die je nodig hebt.

Praat met vertrouwde mensen (of tijdens een therapie) over:

  • je angsten
  • frustraties
  • verdriet
  • zorgen

Je zult zien dat alles, zelfs je keel, in positieve zin zal veranderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.