Je kan en zal een relatiebreuk overleven

Ondanks alles wat ons is verteld, maken we ons wanneer we aan het begin staan van een nieuwe relatie meestal geen zorgen om hoe het eindigt. We kunnen allemaal een break-up overleven. De sleutel is om onze innerlijke kracht te ontdekken.
Je kan en zal een relatiebreuk overleven

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je kan een relatiebreuk overleven en verder gaan met je leven, behalve als je het toelaat om je hierdoor leeg te voelen.

Het geloof in de perfecte ‘andere helft‘ is een van de valse gedachten die je laat lijden. Alleen dan is er sprake van dat de breuk je geluk, essentie en bestaan weg kaapt.

Het belang van een relatiebreuk

Boom als Hart

Relatiebreuken worden onbelangrijk wanneer we de dood van een geliefde, een serieuze ziekte of een andere situatie van groter belang op ons pas vinden.

We hebben echter geen andere gebeurtenis nodig om ons te realiseren dat we overdreven belang aan een breuk met onze partner hechten.  Plotseling zinkt de bodem weg. Niks is nog zinvol en we denken dat we dood gaan. We staan ver weg van acceptatie en, als het mogelijk is, spartelen we meer en meer in de pijn die ons vast houdt. 

Hebben we een fout gemaakt?

Misschien gaven we alles aan de andere persoon. Mogelijk hebben we onszelf geforceerd in de relatie, terwijl we wellicht eerst ons eigen zelfvertrouwen hadden moeten verbeteren. Misschien waren we al leeg wanneer we de relatie begonnen, maar realiseerden we ons dit niet.

Verdriet

We gaven de andere persoon de kracht en verantwoordelijkheid om ons de liefde te geven die we niet hebben voor onszelf.

Echter hebben we een grote fout gemaakt. We hebben onze partner de prioriteit gegeven, geïdealiseerd en vervormd tot onze redder. Wanneer alles dan verandert, stoppen we met bestaan.

Je blijft bestaan, ook na een relatiebreuk

Je partner vertelt je dat hij/zij zich niet langer het zelfde voelt over de relatie. Jij merkt dat je niet meer jezelf bent. 

Zelfs wanneer dit tegen jou wordt gezegd, zelfs als alles is veranderd, blijf jij bestaan. Het grootste probleem in jouw ingestorte wereld is dat jij gehecht was aan de ander. Jij werd de andere persoon en jij legde te veel van je eigen verantwoordelijkheden in zijn/haar handen. 

Zelfs als je met een breuk te maken krijgt, stopt de wereld niet. 

Het lijkt misschien zo, maar wat er echt met je gebeurt, is dat jij het niet meer in perspectief kan zien.

Hou van jezelf

Wanneer je niet wilt zinken wanneer je relatie eindigt, om wat voor reden dan ook, is het belangrijk dat je een sterke relatie opbouwt met jezelf. 

Hart aan Draad

Waarom doen we zoveel moeite om een goede relatie te hebben met iemand anders, maar niet met onszelf?

We onderwaarderen onszelf. Helaas geven we onszelf niet de waarde die we eigenlijk waard zijn en dat is de bron van de problemen die we hebben.

Vrijuit kunnen liefhebben

Niemand leert ons om vrijuit te kunnen liefhebben. Disneyverhalen, geloof en de constante media waar wij aan worden blootgesteld, zorgen ervoor dat we ons vasthechten aan de andere persoon, maar hoe zit het met onszelf?

We geloven dat we niets zijn, als we niet doen wat ons is verteld.

  • ”Je moet een partner hebben.”
  • ”Houden van is lijden.”
  • ”Je moet volhouden in je relatie.”
  • ”Liefde kost moeite.”

Al deze geloften staan in onze hersenen gegrift. Deze hebben invloed op hoe wij zowel relaties als relatiebreuken ervaren. 

Loslaten

We hebben nooit geleerd hoe je moet loslaten, om het besluit te maken om die persoon te laten gaan wanneer niks anders meer werkt. Ook blijven we hierin hangen, we vertrappen ons zelfvertrouwen, we beschamen onszelf… We doen duizend-en-een dingen die tegen ons gevoel in gaan.

Kapotte Harten

Een relatiebreuk betekent niet ons einde. Breuken zijn vaak de vrijheid na een zware belasting. 

Laten we stoppen met het geloven in oude verhalen, waarvan we zelfs nu nog denken dat ze waar zijn. Begin met loslaten van alles dat je geen goed doet, zonder je er schuldig over te voelen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.