Je kan aambeien voorkomen met gezonde gewoontes
Je kan aambeien voorkomen. Weet jij hoe je dat doet?
Aambeien treden op als de aderen in het inwendige deel van de anus opzwellen. Dit veroorzaakt een groter ongemak wanneer we ontlasting hebben.
De waarheid is dat de oorzaken van aambeien verbonden zijn met de gewoontes en de levensstijl van de mensen die eraan lijden. Vele mensen hebben er regelmatig last van.
Maar je kan aambeien voorkomen. De beste manier is door de oorzaken rechtstreeks aan te pakken. Want het zijn die oorzaken die leiden tot deze anale letsels. Door ze aan te pakken verminder je dus het risico dat aambeien optreden.
Wat veroorzaakt het ontstaan van aambeien?
In het algemeen kunnen aambeien door vele dingen veroorzaakt worden. Dit zijn enkele voorbeelden:
- Een dieet dat weinig vezels bevat,
- Constipatie,
- Inspanning vóór de ontlasting,
- Zwangerschap.
Je kan aambeien voorkomen op de volgende manieren
1. Drink 2 liter water per dag
Je moet goede eetgewoontes combineren met dagelijks voldoende water drinken. We bevelen aan dat je tussen 1,5 en 2 liter water per dag drinkt. Want dat is de beste hoeveelheid om het darmkanaal te stimuleren. Het ontlasten zal dan geen grote inspanning vereisen. Er zullen dus ook geen problemen zijn.
Door veel water te drinken verbeter je ook constipatie. Bovendien zal de dagelijkse inname van minimum 1,5 liter water de samenstelling van de ontlasting verzachten. Dit zorgt er dan voor dat alle oorzaken van aambeien verdwijnen.
2. Volg een dieet dat veel vezels bevat
Een evenwichtig dieet dat veel vezels bevat, vermindert de inspanning die nodig is om naar het toilet te gaan.
Op die manier zal er geen risico bestaan waaraan de aderen van de anus zullen blootgesteld worden. Bovendien zal de ontsteking zich niet verder ontwikkelen tot een intensere pijn en bloedingen.
Want deze ontsteking kan een letsel veroorzaken dat soms de ontlasting kan belemmeren. Dit zal dan ook verdere gevolgen hebben.
Zorg er dus voor dat je voedingspatroon een goede hoeveelheid vezels bevat. Je krijgt ze bijvoorbeeld uit de volgende voedingsmiddelen:
- Peulvruchten
- Fruit
- Granen
- Groenten
- Volkoren producten
3. Doe aan beweging
Regelmatige lichamelijke inspanning leveren helpt je niet alleen om gewicht te verliezen of je fysieke uithoudingsvermogen te vergroten. Het verbetert ook de darmdoorvoer.
Wanneer je een goede darmdoorvoer hebt en behoudt, dan zal de ontlasting door het volledige traject heen beter hanteerbaar en zachter zijn. Op die manier zorgt het voor een ontlasting zonder inspanning. Het gevolg is dat het risico op het optreden van aambeien daalt.
We raden je aan om minimaal drie keer per week te trainen. Je kan hierbij activiteiten uitvoeren die de beweeglijkheid van het darmkanaal bevorderen. Voorbeelden hiervan zijn wandelen, lopen of zwemmen.
4. Vermijd bepaalde voedingsmiddelen
Wanneer jij een risico loopt op aambeien, dan moet je bepaalde voedingsmiddelen vermijden die bij deze aandoening niet aanbevolen worden. Want je kan aambeien voorkomen door hierop te letten.
Dit zijn enkele voedingsmiddelen die je in dit geval moet vermijden:
- Pittige voeding
- Mosterd
- Specerijen
- Knoflook
- Azijn
- Koffie
- Zoute voedingsmiddelen
Want elk van deze voedingsmiddelen zorgt ervoor dat de doorstroming van de ontlasting met meer druk gebeurt. En dit leidt vervolgens tot letsels.
Zoute voedingsmiddelen kunnen ook een grotere verstopping van de aderen veroorzaken. Dit zal de ontsteking van de aambeien nog erger maken. We bevelen jou dus aan om deze producten met mate te eten.
5. Ga naar het toilet wanneer je moet gaan
Het is een slechte beslissing om te wachten met naar het toilet te gaan als je aandrang hebt. Dit is vooral zo wanneer je al eerdere periodes gehad hebt waarin je last had van aambeien.
Je kan dus het beste naar het toilet gaan op het moment dat je nodig moet. Maar er bestaat een alternatief. Je kan er een routine van maken om op bepaalde tijdstippen te ontlasten. Op die manier hoef je dan geen lange uren te wachten tot je de kans krijgt.
Wanneer je aandrang hebt en lang moet wachten dan kan dit gevolgen hebben. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een hogere druk in de anale zone. Dit veroorzaakt dan een ontsteking van de aderen. Als gevolg van deze ontsteking ontstaan aambeien.
De aanbeveling is om vaste tijdstippen te hebben om te ontlasten. Deze handeling wordt dan een fysiologische gewoonte.
Het belangrijkste is echter dat je in geen enkele omstandigheid de drang om te ontlasten mag onderdrukken. En laat het feit dat je niet thuis bent, alsjeblieft, geen excuus worden om niet te ontlasten.
Onthoud dat ook de anale zone een deel van je lichaam is. Wil je een maximaal comfort, dan moet je ook voor deze zone zorgen.