Je haar bleken zonder het te beschadigen

Wil je je haar bleken of de kleur veranderen? Leer dan deze simpele technieken om je haar te bleken zonder het te beschadigen.
Je haar bleken zonder het te beschadigen
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Je haar bleken kan met een van de talrijke producten die hiervoor op de markt zijn, maar de chemische bestanddelen kunnen je haar beschadigen, of dat nou licht is of ernstig. In sommige gevallen is de schade zelfs onomkeerbaar. Daarbij hebben veel meiden de neiging om meerdere malen per jaar hun haar te verven, waardoor nog meer schade kan ontstaan.

Heb je je ooit afgevraagd hoe je haar bleken mogelijk is zonder schade?

In dit artikel bekijken we enkele natuurlijke producten die je haar langer licht kunnen houden, waarbij je de noodzaak om bijtende middelen te gebruiken, kunt reduceren.

Welk effect heeft haar bleken?

Haar verven

Je haar is onder te verdelen in drie gedeeltes.

 1. Je hebt de cuticala, die gevormd wordt door cellen die bestaan uit keratine en verantwoordelijk is voor het beschermen van de binnenkant van je haar. Het beïnvloedt de glans en de kleur.
 2. Daarnaast heb je de cortex. Deze vormt de binnenkant van je haarstreng, die 70% van de massa beslaat. De rest bestaat uit gekeratiniseerde cellen.
 3. Ten slotte heb je het merg. Dit is het centrale gedeelte van je haar waar je natuurlijke pigmenten en vetten van de talgklieren zich bevinden. Het is poreus en geeft je haar zijn dichtheid.

Je haar bleken is een proces waarbij de kleur wordt gereduceerd in het pigment van je haar. Zuurstofrijk water gecombineerd met het product dat je haar lichter maakt, zorgt ervoor dat de actieve zuurstof vrijkomt en het pigment aanvalt. Hierdoor wordt je haar lichter. Het eindresultaat is afhankelijk van hoeveel pigment je had om mee te beginnen. Om een intens blonde kleur te krijgen als je start met donkerbruin haar, moet je meerdere keren bleken.

Zoals je weet, is je haar bleken met chemische producten een agressief proces. Daarom moet je altijd voorzichtig handelen, omdat je in de toekomst last kunt krijgen van negatieve consequenties, maar ook al bij het moment van aanbrengen. Hoe meer bleekmiddel je op je haar aanbrengt, hoe meer schade je aan kunt richten.

Hoe je op een natuurlijke manier je haar bleekt zonder het te schaden

Je haar lichter maken op een natuurlijke manier zonder schade is mogelijk. Met de technieken die hieronder opgesomd staan, kun je de intensiteit van je huidige haarkleur verminderen.

Daarnaast zul je ook zeker merken dat je haar meer glanst en levendiger is.

1. Bleken met kamille

Bleken met kamille

Kamille is een van de meest gebruikte producten om haar te bleken. Dat is waarom we je deze manier als eerste laten zien. Citroen is een ander middel om je haar mee op te lichten en je kunt het combineren met kamille. Dit proces is heel gemakkelijk.

 • Kook eerst in een pan twee glazen water.
 • Als het kookt, voeg je een zakje kamille toe.
 • Doe het daarna in een schaal en zet deze in de vriezer om het snel af te laten koelen.
 • Wanneer het koud is, voeg je het sap van een halve citroen toe.

Terwijl je haar vochtig is, breng je het mengsel aan op je haar met behulp van een spuitfles. Laat het ongeveer 20 minuten inwerken. Je moet dit proces tenminste twee keer per week herhalen om de resultaten te behalen waar je naar op zoek bent.

Om de resultaten nog krachtiger te maken, voeg je kamille-extract toe aan je shampoo. Op die manier kun je de effecten versterken tijdens je dagelijkse douche. Er zijn zelfs commerciële producten die dit extract bevatten.

2. Citroen, ei en biermasker

Haarmasker
 • Het eerste dat je moet doen om je haar te bleken zonder het te beschadigen is het eiwit opkloppen totdat het schuimig is.
 • Voeg daarna een half glas alcoholvrij bier toe.
 • Meng het geheel met een houten lepel en voeg vervolgens de citroen toe.

Breng dit masker aan op vochtig haar middels een zachte massage en laat het 20 minuten intrekken. Spoel het daarna uit met veel water. Je kunt deze behandeling ook twee keer per week toepassen.

Ja, bier kan ook gebruikt worden voor andere dingen!

3. Bleek met appelazijn en honing

Appelazijn en honing

Een andere manier om je haar lichter te maken zonder schade is met appelazijn en honing.

 • Zet een pan op middelhoog vuur en voeg water en twee eetlepels honing toe.
 • Als het water eenmaal begint te koken, dan voeg je twee eetlepels appelazijn toe en laat je het mengsel nog een paar minuten doorwarmen.
 • Verwijder de pan van de hittebron en giet de vloeistof in een schaal. Plaats deze in de koelkast.

Als het is afgekoeld dan breng je het aan op je haar. Met behulp van een haardroger op een warme stand, föhn je je haar om de absorptie van het mengsel te bevorderen. Net zoals bij de andere technieken, laat je het 20 minuten inwerken en spoel je het uit met veel water.

Na het bleken, moet je extra voorzorgsmaatregelen nemen om je haar te beschermen. Hierdoor ben je er verzekerd van dat je haar er net zo glanzend en fantastisch uitziet als altijd.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • DA SILVA ANA PAULA². Determinación de la actividad antibacteriana de tres variedades de limón (Citrus limón (L) Osbeck, Citrus limón (L) Osbeck en combinación con Citrus reticulata y Citrus medica L.) Frente a Staphylococcus aureus y Escherichia coli¹. Univ. Cienc. Soc.  [revista en la Internet]. 2015  Mayo [citado  2019  Feb  12] ;  (14): 30-38. Disponible en: http://www.revistasbolivianas.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S8888-88882015000100006&lng=es.
 • GOMEZ UGARTE, Magaly; REYES ROJAS, Shirley; PAREDES CHOQUE, Laura. La manzanilla y sus propiedades medicinales.Rev. Inv. Inf. Salud,  Cochabamba,  v. 10,  n. 23,   2015 .   Disponible en <http://www.revistasbolivianas.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&amp;amp;pid=S2075-61942015000100008&lng=es&nrm=iso>. accedido en  12  feb.  2019.
 • González Novelo, S. A., Tamayo Cortez, J. A., Toledo López, V. M., Tamayo Canul, E. N., & Vargas y Vargas, M. D. L. (2013). Productos con alto contenido de miel, como opción para incrementar su uso en Yucatán. Revista Mexicana de Agronegocios17(33).
 • Pérez Medina, T., de Argila Fernández-Durán, N., Pereira Sánchez, A., & Serrano González, L. (2015). Beneficios del consumo moderado de cerveza en las diferentes etapas de la vida de la mujer. Nutrición Hospitalaria32(1).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.