Zo kweek je je eigen ananasplant!

Zo kweek je je eigen ananasplant!

Laatste update: 28 september, 2018

Heb je altijd je eigen ananasplant in huis willen hebben? Het kan! Lees dit artikel en ontdek hoe je zelf een ananas kan kweken bij jou thuis. Om je huis of tuin op te fleuren, hoef je echt niet naar het tuincentrum om dure planten te kopen. Het enige dat je nodig hebt om je eigen ananasplant te kweken, is de kroon van een ananas, een kruik water en een bloempot.

Waarom je eigen ananasplant kweken?

Heerlijke rijpe ananas

Ga meteen aan de slag en sta ervan versteld hoe eenvoudig het is je eigen ananasplant in huis te halen. Allereerst heb je de kroon van een ananas nodig. Die kan je gemakkelijk van de vrucht afdraaien of als dit niet lukt, kan je hem ook met een mes wegsnijden. Natuurlijk kan je heerlijk smullen van de rest van de vrucht!

Nu kan je meteen aan het werk. Als je kinderen hebt, laat hen dan ook meegenieten van dit interessante experiment. Zorg ervoor dat je een kruik water, een bloempot en een flinke dosis geduld hebt om de ananas te zien groeien!

Deze zoete tropische vrucht is zowel bij kinderen als volwassenen erg geliefd en is na de banaan het meest populaire stukje tropisch fruit. Het wekelijks eten van ananas biedt het lichaam aanzienlijke gezondheidsvoordelen. Ananas is van nature vochtafdrijvend en ondersteunt de uitscheiding van giftige stoffen, die opgestapeld worden in het lichaam.

Bovendien geeft het regelmatig eten van ananas een boost aan het metabolisme en helpt het vet verbranden. Het meest overduidelijke voordeel van de ananas is dat deze vrucht vol vitaminen en mineralen zit.

Ananas beschikt over calcium, kalium, vezels en vitamine C, B1,B6. Daarnaast is de vrucht ook erg laag in vet. Het wekelijks eten van ananas is een gezonde gewoonte die hoe dan ook bijdraagt aan je algehele gezondheid.

Verwerk het vruchtvlees in overheerlijke recepten voor desserts of maak er een een frisse ananassmoothie van. Volg de stappen die we hieronder beschrijven om je eigen ananasplant te kweken.

Hoe kweek ik mijn eigen ananasplant thuis?

Kies een mooie, onbeschadigde ananas om aan dit avontuur te beginnen. Ga voor een rijpe ananas die niet te zacht aanvoelt en een kroon heeft met groene bladeren. Neem geen bruine of donkere vrucht, want eigenlijk zijn enkel de groene exemplaren gezond. Kies, indien mogelijk, ook voor een biologische ananas. Dit betekent namelijk dat er minder pesticiden en andere chemische middelen op zitten.

Controleer of de scherpe randen van de vrucht geen grijze of donkere vlekken vertonen en of er geen insecten aanwezig zijn tussen de randen van de ananas.

Stap één

Een ananas die nog niet rijp is

Het eerste dat je moet doen is de kroon van de vrucht verwijderen. De beste manier is om deze er met de hand af te draaien om zo een meer natuurlijke wortelgroei te stimuleren. Lukt dit niet, dan kan je de kroon er natuurlijk ook gewoon met een mes afsnijden.

Een opengesneden ananas

Goed zo! Ga nu verder door het overgebleven vruchtvlees uit de kroon te verwijderen. Dit kan namelijk gaan rotten en dan gaat de plant dood. Dit komt omdat dit het deel is waar de nieuwe wortels zullen verschijnen. Op de foto hierboven kun je zien waar de nieuwe wortels precies tevoorschijn zullen komen.

Stap twee

Ananas in een glas water

De tweede stap is van cruciaal belang voor de groei van de wortels en vraagt een klein beetje dagelijkse aandacht. Ga eerst op zoek naar een vaas of glas van gepaste afmetingen, waar de ananaskroon in kan hangen terwijl de bladeren droog blijven.

Zet de vaas op een plaats waar het redelijk warm is. Na een paar dagen worden de eerste worteltjes zichtbaar en na twee à drie weken zijn ze lang genoeg om in een pot met aarde te plaatsen. Zorg ervoor dat de aarde vochtig blijft en bevochtig zo nu en dan ook de bladeren. I

n het begin zullen de bladeren waarschijnlijk bruin worden. Op dit moment kun je het beste meerdere keren per dag een kleinere hoeveelheid water geven. Ananasplanten zijn echte overlevers, maar om goed te presteren hebben ze wel voldoende aandacht nodig.

Stap drie

Een gezonde ananasplant

Als de eerste worteltjes verschijnen, dan is de eerste hindernis overwonnen! Nu kunnen we de plant overbrengen naar een bloempot gevuld met aarde. Zorg ervoor dat je een aardewerk bloempot gebruikt met gaatjes in aan de onderkant.

Deze zorgen namelijk voor voldoende drainage. Je kunt ook een paar kiezelsteentjes in de pot doen om drainage te bevorderen.  

Kies voor gewone potaarde om de ananaskroon in over te brengen. Verder zal je eigen ananasplant niet veel extra verzorging vragen. De plant behoeft geen extra vochtig klimaat.

Zorg er gewoon voor dat de aarde niet zeer droog of nat wordt. Plaats de plant op een zonnige plek en in de zomer kun je de plant zelfs buiten zetten, zodat deze meer zon krijgt. Vermijd echter temperaturen lager dan tien graden Celsius. Ananasplanten kunnen namelijk slecht tegen kou.

Hoe lang het duurt om de eerste ananas te zien groeien, hangt compleet af van hoe je de plant verzorgt. Het duurt ongeveer zes tot acht weken tot je ananasplant stevige wortels heeft en na twee maanden zijn deze volledig volgroeid. Geef je plant ongeveer twee maal per week water.

Met goede verzorging kan er binnen een jaar een ananas groeien en met iets minder goede verzorging kan het wel twee tot drie jaar duren. Op het moment dat je ananasje aan het groeien is, komen er vanzelf mooie bloemen op.

Vanaf dit moment duurt het ongeveer nog zes maanden totdat je een volledige ananas hebt. In het begin kan de grootte hiervan wat tegenvallen, maar je zult zien dat hoe vaker je een ananas krijgt, hoe sneller het proces gaat. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Farid Hossain, M. (2015). Nutritional Value and Medicinal Benefits of Pineapple. International Journal of Nutrition and Food Sciences. https://doi.org/10.11648/j.ijnfs.20150401.22
  • Davey, M. R., Sripaoraya, S., Anthony, P., Lowe, K. C., & Power, J. B. (2007). Pineapple. In Biotechnology in Agriculture and Forestry. https://doi.org/10.1007/978-3-540-49161-3_5
  • García, D., & Serrano, H. (2005). La piña, Ananas comosus (L.) Merr. (Bromeliaceae), algo mas que un fruto dulce y jugoso. Frutas.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.