Is het normaal om 's nachts vaak te moeten urineren?
De ziekte waarbij je vaak ‘s nachts moet urineren heet nycturie en hoewel het met name onder ouderen vaak voorkomt, kunnen jongeren er door specifieke gezondheidsproblemen ook last van hebben.
In dit artikel willen we het hebben over deze zeer vaak voorkomende nachtelijke stoornis, die ervoor zorgt dat we ‘s nachts vaak het bed uit moeten om te urineren en je ook informeren over de mogelijke oorzaken. Zoals altijd raden we aan, dat als je nog vragen of problemen hebt, je niet moet aarzelen om te overleggen met je huisarts.
Waarom hebben we de drang om ‘s nachts te urineren?
Het is niet erg prettig om vaak in het midden van de nacht op te moeten staan om naar de wc te gaan, om die behoefte om te moeten urineren, die plotseling onze nachtrust onderbreekt, te verlichten. Artsen vertellen ons dat dit probleem heel vaak voorkomt, vooral bij mannen tussen de 55 en 70 jaar oud.
Het komt voor bij mannen die lijden aan prostaathyperplasie. Dit is een ziekte waarbij de grootte van de prostaat toeneemt en gedeeltelijk de ureter zodanig belemmert dat de blaas zich niet volledig leegt. Dit leidt vervolgens tot de noodzaak om meerdere malen te urineren tot hij volledig ontlast is.
Bij vrouwen is er een andere oorzaak en wordt dit ongemak vrijwel altijd geassocieerd met specifieke ziekten, die in het algemeen meestal niet ernstig zijn. Dat is een opluchting.
Desondanks moeten we aandacht besteden aan de symptomen en ons er vooral van bewust zijn dat het niet normaal is om meer dan twee keer per nacht op te moeten staan om naar het toilet te gaan.
Laten we nu eens kijken wat sommige van de oorzaken kunnen zijn.
Slapeloosheid
Het is gebruikelijk dat mensen die lijden aan slapeloosheid in het algemeen ook vaker ‘s nachts naar het toilet moeten. Dit is geen symptoom van een ziekte.
Het is gewoon een poging om een beetje te ontspannen door naar het toilet te gaan. Dit is geen groot probleem en, zoals gezegd, is het zeer karakteristiek bij mensen die moeite hebben met in slaap vallen.
Lees ook:
Zo slaap je goed
Overactieve blaas
Dit type pathologie komt veel voor bij oudere vrouwen en in het algemeen kan het worden geassocieerd met een verscheidenheid aan ziekten, waaronder bijvoorbeeld eenvoudige blaasontsteking, type 2 diabetes en het is zelfs mogelijk last te hebben van overactieve blaas na een beroerte.
Blaasontsteking
Een blaasontsteking komt vaak voor bij jongere mensen, vooral bij vrouwen. Er zijn momenten waarbij je plotseling de drang voelt om vaak naar het toilet te gaan. Soms voel je pijn bij het urineren of heb je het gevoel dat de blaas niet helemaal geleegd is.
Om blaasontsteking op een goede manier te behandelen is het nodig om eerst te weten wat de oorzaak is. Het kan een eenvoudige besmetting zijn door bacteriën of een nierprobleem. Raadpleeg altijd een arts.
Bepaalde medicijnen
Dit is een andere factor die je in gedachten moet houden. Er zijn veel medicijnen die de urineproductie stimuleren en tegelijkertijd ook een ontsteking in de blaas of een andere ziekte van de nieren kunnen veroorzaken.
Als je een behandeling volgt, houd dan altijd rekening met de bijwerkingen of andere symptomen die het kan veroorzaken. Als je twijfelt, raadpleeg dan een arts.
Diabetes
De aanwezigheid van glucose in het bloed heeft als gevolg:
- Een toename van urine
- Uitdroging
- Zweten
- Nycturie
Wees je altijd bewust van deze symptomen, vooral als je tussen de drie en zes keer per nacht op moet staan om te urineren en het een gewoonte in je leven is geworden. Verwaarloos dit probleem niet.
Misschien ook interessant om te lezen:
8 symptomen in de beginfase van diabetes
Als je veel gedronken hebt gedurende de dag
Dit is natuurlijk iets dat slechts eens in de zoveel tijd gebeurt. Er zijn dagen dat we een beetje meer water, frisdrank of vruchtensap drinken, of misschien hebben we een beetje meer alcohol op een feestje dronken. Dit alles zorgt ervoor dat we vaker op moeten staan in de loop van de nacht om al deze extra vloeistof te elimineren.
Het is, zoals we al zeiden, iets dat slechts één keer in de zoveel tijd voorkomt en in het algemeen hebben we er niet meer dan één nacht last van.
Aspecten om op te letten als je ‘s nachts vaak naar de wc moet
Het is ook belangrijk dat je je bewust bent van deze indicatoren, die je met je arts kunt bespreken om uit te vinden of het probleem ernstig is of niet. Hier is een lijstje:
- Wanneer is de nycturie begonnen? Is het onregelmatig of heb je er iedere nacht last van?
- Hoe vaak per nacht moet je het bed uit om te urineren?
- Hoeveel vloeistof drink je normaal voor het slapen gaan?
- Heb je last van gezwollen voeten? Ben je altijd dorstig? Heb je last van duizelingen gedurende de dag? (Dit zijn symptomen van nierproblemen of diabetes.)
- Welke medicijnen gebruik je vaak?
- Hebben je ouders ook last hebben van dit probleem? Heb je broers of zussen die er last van hebben?
- Welke andere symptomen heb je onlangs opgemerkt? Rugpijn? Buikpijn?
- Beïnvloed het opstaan om te plassen je nachtrust? Word je ‘s ochtends dan heel moe wakker?
Met antwoorden op deze vragen zal je arts vervolgens in staat zijn om een beter idee van je situatie te krijgen. Pas dus goed op jezelf!