Is het mogelijk om zonder schildklier te leven?

Schildklierhormonen zijn betrokken bij de regeling van de lichaamstemperatuur, de hartslag en vele andere aspecten. Leven zonder schildklier is mogelijk, maar gezien alle betrokken orgaansystemen zijn maatregelen nodig om de lichaamsfuncties te behouden.
Is het mogelijk om zonder schildklier te leven?
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 09 mei, 2023

De schildklier is een van de belangrijkste klieren in het lichaam. Hij bevindt zich aan de basis van de hals en is verantwoordelijk voor het regelen van veel aspecten van onze stofwisseling. Het is daarom een interessante vraag of het mogelijk is om zonder schildklier te leven.

Deze klier vervult zijn functie door de productie van schildklierhormonen, die op bijna elk weefsel in het lichaam inwerken. Deze hormonen kunnen bijvoorbeeld de hartslag, het zweten of zelfs de benutting van voedingsstoffen verhogen.

Ziekten van de schildklier komen vrij veel voor. Iedereen heeft wel gehoord van aandoeningen als hyperthyreoïdie, hypothyreoïdie, schildklierknobbels, of zelfs schildklierkanker. Maar weinig mensen kennen de realiteit van deze ziektebeelden of hoe ze behandeld worden.

In veel gevallen is het nodig om het orgaan te verwijderen, door middel van een operatie die thyroïdectomie heet . Dit betekent dat de persoon zonder schildklier zal moeten leven. In dit artikel leggen we uit waarom deze operatie wordt uitgevoerd en of het mogelijk is om na de operatie een normaal leven te leiden.

Waarom zou de schildklier verwijderd moeten worden?

Problemen met de schildklier

Zoals we al gezegd hebben, is deze klier verantwoordelijk voor het regelen van een groot deel van de stofwisselingsreacties die in het lichaam plaatsvinden. Bijvoorbeeld de lichaamstemperatuur, de ontwikkeling van het zenuwstelsel, of de botgroei.

Dit betekent dat schildklierhormonen vanaf de dracht essentieel zijn, zodat de baby zich goed ontwikkelt. Tijdens de rest van ons leven zijn ze nog steeds nodig om te overleven.

Veel ziektebeelden tasten deze klier echter aan en vereisen de verwijdering ervan. Deze operatie heet thyroïdectomie (Engelse link), en wordt gebruikt om ziekten te behandelen zoals:

  • Schildklierknobbels: Dit zijn kleine knobbeltjes die in de klier groeien als gevolg van een abnormale woekering van cellen. De meeste zijn goedaardig, maar andere zijn moeilijk vast te stellen. Daarom wordt in veel gevallen de schildklier verwijderd vanwege het risico dat ze kanker kunnen zijn.
  • Krop: Dit bestaat uit een vergroting van de klier. Deze vergroting is ongemakkelijk en ontsierend, omdat ze moeilijkheden kan veroorzaken bij het slikken of ademen.
  • Bepaalde gevallen van hyperthyreoïdie: Die waarbij medische behandeling niet voldoende is om de symptomen onder controle te krijgen.
  • Schildklierkanker: Zoals we zojuist hebben uitgelegd, zijn de meeste gevallen waarin besloten wordt om de schildklier te verwijderen, wanneer dit het gevolg is van het risico op een kankerproces.

Opgemerkt moet worden dat in sommige gevallen gedeeltelijke thyroïdectomieën kunnen worden uitgevoerd. In deze gevallen wordt slechts een deel van de klier verwijderd. Het andere deel kan blijven functioneren en hormonen produceren.

Is het mogelijk om zonder schildklier te leven
Een struma kan een indicatie zijn voor thyroïdectomie.

Hoe leef je zonder schildklier?

De waarheid is dat je niet zonder extra hulp kunt leven. Daarvoor worden schildklierhormonen kunstmatig gebruikt. Deze hormonen zijn noodzakelijk voor het leven, en wetenschappers hebben geneesmiddelen ontwikkeld die ze in een synthetische vorm bevatten.

Deze laboratoriumstof vervangt alle functies van de natuurlijke hormonen. De meest gebruikelijke toedieningsvorm is één keer per dag een tablet in te nemen, meestal ‘s morgens. Dankzij deze medicijnen is het mogelijk om zonder schildklier en op een volkomen normale manier te leven.

Het is echter noodzakelijk om de concentratie van deze hormonen in de gaten te houden, en dat gebeurt door bloedonderzoek.

Aan de andere kant is het belangrijk om te weten dat bepaalde medicijnen of producten de opname van synthetische hormonen kunnen veranderen. Daarom is het, als het gaat om leven zonder schildklier, noodzakelijk om duidelijk te zijn over bepaalde aspecten. Orale anticonceptiva en anti-epileptica wijzigen de dosis die moet worden voorgeschreven.

Evenzo kunnen ijzer- en calciumsupplementen en sommige voedingsmiddelen niet goed worden opgenomen. Al deze overwegingen worden door artsen uitgelegd bij het vaststellen van de behandeling.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
De schildklier verzorgen: het voedsel dat hem bevordert

Vrouw met schildklierproblemen

Leven zonder schildklier

Hoewel bij bepaalde schildklierziekten deze klier wordt verwijderd, is het in werkelijkheid niet mogelijk om zonder schildklier te leven, tenzij er een vervangende hormonale behandeling wordt ingesteld. Deze behandeling met kunstmatige hormonen moet correct gevolgd en gecontroleerd worden. Daarom zullen periodieke medische controles nodig zijn.

De uiteindelijke beslissing om de schildklier te verwijderen wordt gezamenlijk genomen door de patiënt en de behandelende artsen. De risico’s en voordelen van elk specifiek geval worden geëvalueerd om tot operatie over te gaan. Het is altijd het laatste redmiddel, hoewel het soms de enige optie is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.