Is het carpaal tunnelsyndroom of artritis?

Carpaal tunnelsyndroom wordt vaak verward met artritis en vice versa. Beide aandoeningen zijn echter verschillend qua oorzaken en klinische verschijnselen. Lees verder om meer te weten te komen.
Is het carpaal tunnelsyndroom of artritis?

Laatste update: 24 september, 2021

Carpaal tunnelsyndroom en artritis zijn twee aandoeningen die mensen nogal eens door elkaar halen. De eerste is echter een beknelling van de nervus medianus bij de pols, terwijl de tweede een plaatselijke ontsteking in de gewrichten is en gepaard gaat met hevige pijn en zwelling.

Dat is een begijpelijke vergissing, want er zijn wel degelijk overeenkomsten tussen de twee aandoeningen, vooral als het op de behandeling aankomt. Het artikel van vandaag zal hun symptomen, oorzaken en mogelijke behandelingen beschrijven, dus lees snel verder.

Carpaal tunnelsyndroom

De symptomen van deze aandoening zijn het gevolg van de beknelling van de nervus medianus die door de pols loopt. Vanuit anatomisch oogpunt doorkruist hij een doorgang waarvan de wanden worden gevormd door botten en ligamenten, de zogenaamde ‘carpale tunnel’.

Onder invloed van bepaalde omstandigheden die we hieronder zullen noemen, kan de vrije ruimte in de tunnel afnemen en de nervus medianus aantasten. Deze zenuw kan dan een reeks zenuwimpulsen opwekken die leiden tot abnormale gewaarwordingen zoals tintelingen en zwakte.

Het komt meestal voor bij mensen die repetitieve handenarbeid verrichten, zodat de geneeskunde het als een beroepsziekte beschouwt. In gepubliceerd onderzoek (Spaanse link) is de incidentie van het carpaal tunnelsyndroom vastgesteld op 4,2 gevallen per 100.000 werknemers.

Artritis

Iemand wrijft over zijn of haar pols

Zoals de naam al doet vermoeden, is artritis een ontstekingsproces van de gewrichten. Er zijn tientallen verschillende vormen, elk met zijn eigen risicofactoren en behandelingen.

Reumatoïde artritis is een van de meest voorkomende vormen. Het is een chronische ontstekingsziekte veroorzaakt door het auto-immuunsysteem. Wat dit betekent is dat het lichaam het weefsel als ‘vreemd’ identificeert en het geleidelijk vernietigt. De cellen en eiwitten van het immuunsysteem zijn een vitaal onderdeel van dit proces.

Deze ziekte komt vaker voor bij vrouwen en de gemiddelde leeftijd van de diagnose ligt rond de 40 jaar. De EPISER-studie (Engelse link) valt op tussen de vele andere onderzoeken en geeft een prevalentie van de ziekte van 0,5% aan.

Symptomen van carpaal tunnelsyndroom en artritis

Men kan de klinische verschijnselen van beide ziekten duidelijk onderscheiden, vooral op basis van de aanwezigheid van gewrichtspijn en zwelling. Hieronder zullen we nader ingaan op de verschillende symptomen van beide aandoeningen.

Symptomen van carpaal tunnelsyndroom

De nervus medianus is gevoelig, zodat de symptomen die het gevolg zijn van de beknelling ervan overeenkomen met abnormale gewaarwordingen. Pijn komt echter niet vaak voor bij de aandoening.

Mensen met deze symptomen klagen meestal over progressieve tintelingen of gevoelloosheid. Het getroffen gebied strekt zich uit van de pols tot de ringvinger en vervolgens tot de duim.

Deze symptomen, samen met de kenmerkende zwakte, kunnen leiden tot grote moeilijkheden bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, ook buiten de werkomgeving. Dit omvat onder andere autorijden, koken, wassen en schrijven.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:
De oorzaken, symptomen en behandeling van septische artritis

Symptomen van artritis

De symptomen die optreden bij artritis hangen grotendeels af van het soort artritis, hoewel ze meestal klassieke manifestaties van ontsteking zijn. Het omvat onder andere klachten zoals:

  • pijn.
  • zwelling.
  • roodheid.
  • verhoogde temperatuur van het getroffen gebied.

Sommige soorten van artritis worden geassocieerd met stijfheid, vooral in de vroege ochtenduren. Een overeenkomst met het carpaal tunnelsyndroom is de moeilijkheid om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Dit is bij artritis echter meestal te wijten aan de intense pijn.

Onbehandelde patiënten met reumatoïde artritis eindigen vaak met complexe gewrichtsvervormingen die hun levenskwaliteit aanzienlijk beperken. Een afwijking van de vingers is het meest voorkomende probleem.

Oorzaken van carpaal tunnelsyndroom en artritis

Artritis is meestal een gevolg van genetische en omgevingsfactoren. Mensen met een familiegeschiedenis van reumatoïde artritis zijn bijvoorbeeld vatbaarder voor de ziekte. Hetzelfde geldt voor mensen die veel roken of die in hun jeugd infecties hebben doorgemaakt.

Het carpaal tunnelsyndroom heeft veel geassocieerde risicofactoren, waarvan vele verergerd worden door bepaalde werkomgevingen. Vrouw zijn, chronische ziekten hebben zoals diabetes mellitus en zwaarlijvigheid, regelmatig schrijven, en bepaalde anatomische factoren zijn de meest relevante risicofactoren.

Artritis

Je weet het misschien niet, maar artritis kan carpaal tunnelsyndroom veroorzaken. Zoals we al eerder hebben gezegd, is een van de complicaties van deze ziekte gewrichts- en botmisvormingen als gevolg van ontstekingsreacties.

Wanneer dit rond de carpale tunnel gebeurt, vergroot dit de kans dat deze vernauwt en de nervus medianus samendrukt. Als gevolg hiervan zullen symptomen optreden die met beide ziekten overeenkomen.

Wat zijn de behandelingen?

Het doel van de medische behandeling in beide gevallen is het verminderen van de symptomen en de daarmee gepaard gaande ontsteking. De onderliggende oorzaak blijft echter meestal bestaan. In het geval van het carpaal tunnelsyndroom zijn er chirurgische ingrepen die het klinisch beeld definitief kunnen verhelpen. We vertellen je er hieronder meer over.

Carpaal tunnelsyndroom

In het begin kan de arts basismaatregelen voorstellen om de symptomen in milde gevallen te verminderen. Dit omvat het aanbrengen van koude kompressen en de pols rust geven.

Het kan echter nodig zijn de betrokken gewrichten te immobiliseren en een farmacologische behandeling vast te stellen wanneer deze niet doeltreffend zijn. Deze laatste bestaat uit het toedienen van niet-steroïde anti-inflammatoire middelen (NSAID’s) en corticosteroïden.

Ten slotte zijn er chirurgische opties gericht op decompressie van de zenuwen. Dit wordt meestal gedaan door een handchirurg en dit kan al dan niet endoscopisch gedaan worden.

Artritis

Een hand die een rij pillen op tafel neerlegt

Sommige van de medicijnen die bij het carpaal tunnelsyndroom worden gebruikt, kunnen ook nuttig zijn bij artritis. Dit is het geval met NSAID’s (zoals ibuprofen) en corticosteroïden.

Mensen met reumatoïde artritis kunnen baat hebben bij het gebruik van disease-modifying antirheumatic drugs (DMARD’s).DMARDs worden ook gebruikt bij andere ziekten, in het bijzonder Ziekte van Bechterew en systemische lupus erythematosus.

Raadpleeg een arts

Je moet een arts raadplegen als je een of meer van de bovenstaande symptomen ervaart. Een vroegtijdige diagnose en een tijdige behandeling zijn fundamentele pijlers om tot een passende oplossing van de medische aandoening te komen. Dit vermindert uiteraard ook de kans op blijvende complicaties.

Carpaal tunnelsyndroom en artritis zijn vergelijkbaar maar niet hetzelfde 

Zoals je kunt zien, verschillen beide aandoeningen duidelijk. De gebruikte geneesmiddelen zijn vergelijkbaar, maar neem geen zelfmedicatie, want de bijwerkingen kunnen schadelijk zijn. Raadpleeg je huisarts als je een van de bovenstaande symptomen hebt, zodat hij of zij je kan doorverwijzen naar een specialist.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gómez A. Nuevos criterios de clasificación de artritis reumatoide. Rheumatol Clin. 2011;6(S3):S33-S37.
  • López L. Síndrome del túnel del carpo. Orthotips 2014;10(1):34-45.
  • Lozano J. Artritis reumatoide (I). Etiopatogenia, sintomatología, diagnóstico y pronóstico. OFFARM 2001;20(8):94-101.
  • Portillo R, et al. Síndrome del túnel del carpo. Correlación clínica y neurofisiológica. An Fac Med Lima 2004;65(4):247-254.
  • Martín R, et al. Dolor articular agudo. Med Integral 2002;40(6):237-43.
  • Morales A. Artritis Reumatoide. Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica 2013;LXX(607):523-528.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.