Het is onoprechte liefde als je er om moet vragen

We willen duidelijk maken dat jijzelf de enige persoon bent die volledig essentieel is voor jouw geluk. Als je zelfverzekerd bent en jezelf respecteert, dan zal het voor anderen veel moeilijker zijn om jou pijn te doen.
Het is onoprechte liefde als je er om moet vragen
Raquel Aldana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Raquel Aldana.

Laatste update: 04 januari, 2023

Offer nooit je eigenwaarde op voor onoprechte liefde. Als iemand niet in staat is in te zien hoe belangrijk jij bent en jou negeert, verlaat en niet respecteert, ga dan niet lopen smeken om zijn aandacht en liefde. Deze liefde zal namelijk toch niet echt of oprecht zijn.

Neem geen hap van de giftige appel van onverschillige liefde; dit zal je namelijk zeer duur komen te staan.

Als je ‘te veel vraagt’, dan komt dit alleen doordat je weet wat je wilt en hoe belangrijk dit voor je is. Jij moet zelf de eerste zijn die jouw gedachten, meningen, verlangens en gedrag waardeert. Je moet afstand houden van mensen die de emotionele balans waar we allemaal naar verlangen in gevaar brengen.

Denk aan je eigen diepste verlangens, luister naar jezelf en houd van jezelf. Jij bent namelijk de enige die jezelf kan helpen om los te breken van onoprechte liefde.

Appel

Om liefde hoef je nooit te smeken

Smeken om liefde betekent dat je vraagt om iets dat eigenlijk niet bestaat buiten jouw eigen geest. Het enige dat smeken oplevert, is een gebrek aan zelfrespect, een belemmering voor je emotionele ontwikkeling en de pijn die je voelt wanneer je je waardigheid verliest.

Wanneer we van iemand houden, willen we automatisch voor diegene zorgen en hartenzeer vermijden. Onze emotionele reflexen zorgen ervoor dat we omstandigheden creëren die ons het gevoel geven dat we het verdienen om van gehouden te worden, om emoties en gevoelens te koesteren die harmonie, oprechtheid en genegenheid bevorderen.

Als je niet goed omgaat met onoprechte liefde, dan zul je uiteindelijk gaan geloven in het gevoel dat je hiervan krijgt. Je zult gaan geloven dat je de aandacht en genegenheid van die persoon niet verdient. Je eindigt met de overtuiging dat eenzijdige relaties geheel normaal zijn.

Uiteindelijk is het heel eenvoudig: de persoon die jou verdient is de persoon die uit zichzelf naar jou toetrekt, jou waardeert en zijn tijd en gedachtes aan jou besteedt.

Vissen

Niemand kan jou ongelukkig maken zonder jouw toestemming

Het meest krachtige wapen tegen emotionele onrechtvaardigheid en onverschilligheid is zelfbeschikking. Zelfbeschikking zou gepaard moeten gaan met een gezond gevoel van eigenwaarde, zelfkennis en het reflecteren op je eigen gevoelens, verlangens en gedrag, alsook het gedrag van anderen.

Het proces waar we in deze omstandigheden echter in verwikkeld raken, praat in op ons gebrek aan waardigheid. Hetgeen niet tot ons lijkt door te dringen is dat we geen mensen moeten najagen die ons niet verdienen.

Als je het zo bekijkt, moeten we leren hoe we een paar succesvolle strategieën kunnen toepassen om over de pijn die onoprechte liefde veroorzaakt heen te kunnen komen. Laten we eens kijken naar een paar veelvoorkomende situaties:

  • De pijn van onoprechte liefde is een wreed proces dat een pijnlijke fase van voorbeschouwing bevordert. Over het algemeen weten we wel dat er ‘iets niet goed zit’, maar we willen dit niet uitspreken of onze emotionele blinddoek afdoen.
  • We negeren het ongemak en vermijden het. We blijven vasthouden aan het geloof dat dit emotionele probleem op natuurlijke wijze vanzelf zal worden opgelost.
  • Wanneer we onszelf overgeven aan het ongemak, dan komt er uiteindelijk een moment waarop het ongemak te zwaar wordt om te verdragen en worden we er toe gedwongen om de situatie onder ogen te komen voordat we helemaal overweldigd raken.
  • Wat gebeurt er echter wanneer we tegen onze eigen gevoelens vechten? De focus houdt ons onder controle en het gevecht gaat over in een eindeloze strijd die ons lijden alleen maar uitrekt.
  • Vaak hoor je ook wel dat mensen zeggen dat je ‘de pijn moet omarmen’, maar in werkelijkheid is het noch positief om de pijn te negeren noch om het te omarmen.
Vlinders

De kracht om weg te lopen

Wat je echt nodig hebt om met de pijn van onoprechte liefde om te gaan, is de kracht om ervan weg te lopen en te begrijpen dat dit nu eenmaal pijn doet. Wat we namelijk echt willen, is dat iemand van ons houdt, terwijl die persoon waarschijnlijk niet eens om ons geeft of van ons houdt.

Om over de pijn heen te komen, moet onze volgende stap zijn om een oplossing in de praktijk te brengen.

Wat is de geschikte oplossing? Onszelf ervan overtuigen dat wanneer we de waardering waar we naar streven niet vanzelf kunnen krijgen, het nog moeilijker zal zijn om te proberen om deze waardering te verdienen. De juiste beslissing is om afstand te nemen van deze persoon.

Alleen dan kunnen we er namelijk zeker van zijn dat we de pijn achter ons kunnen laten.

Om een einde te maken aan het lijden dat gepaard gaat met onoprechte liefde, moeten we deze pijn eerst begrijpen en accepteren. Het is volkomen normaal om te rouwen om het verlies van iets dat je zo graag wilde. 

Wij raden aan: Anna Karenina-syndroom: slachtoffers van de liefde

Houd van jezelf en waardeer jezelf: voed je relaties met zelfvertrouwen

Hoewel elke emotionele situatie ingewikkeld is, bestaat er voor elke vorm van lijden een oplossing. Werkelijke verandering is alleen mogelijk als we bereid zijn om eraan te werken en pijnlijke situaties onder ogen te komen.

Laat het dus duidelijk wezen dat je zelf de eerste persoon bent aan wie je je tijd moet besteden. Daarna ben je in staat om in te zien en te waarderen wie jou wel of geen goed gevoel geeft.

Knippen

Smeek niet om aandacht en al helemaal niet om liefde. Bij niemand niet. Wanneer iemand namelijk van je houdt, zal hij/zij dit uit zichzelf kenbaar maken.

Vergeet niet dat emotionele onrechtvaardigheid een belangrijke rol speelt voor de ontwikkeling van ons gevoel van eigenwaarde. Het helpt ons om onze verlangens, waarden en behoeftes onder de loep te nemen.

Blijf niet alsmaar iemand bellen die geen zin heeft om jouw telefoontjes te beantwoorden. Stop met zoeken en geef hem/haar de kans om jou te vinden. Denk niet langer na over de mensen die alleen maar af en toe zin hebben om in jouw leven op te duiken.

Je weet wel, de mensen die alleen maar bezig zijn om de schijn op te houden. Mensen die jou alleen maar een goed gevoel zullen geven als er andere mensen bij zijn om dit te zien.

Vergeet niet om de redenen te onderzoeken die er in eerste instantie voor gezorgd hebben dat je jezelf aan deze persoon wilde verbinden. Wat was de reden dat je behoefte had om om zijn liefde en aandacht te smeken? Ga terug naar de bron en begin aan je innerlijke transformatie.

Onoprechte liefde

Het is van essentieel belang om je zelfvertrouwen te onderhouden en niet meer om liefde te smeken, want liefde wordt namelijk getoond en gevoeld. Je zou nooit om liefde moeten vragen. Jouw aandacht en genegenheid zijn veel te waardevol om te worden verspild aan iemand die jou niet verdient.

Wijd jezelf aan de mensen die onvoorwaardelijk van jou houden en jou begrijpen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.