Wat is erotische billenkoek, oftewel spanking?

Erotische billenkoek wordt spanking genoemd. Het is een seksuele praktijk waarbij één van de deelnemers lichamelijke straf uitdeelt door een dominante of dominerende rol te spelen voor seksuele bevrediging.
Wat is erotische billenkoek, oftewel spanking?
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Wanneer we aan seks denken, roept onze verbeelding onze creativiteit op om ons te inspireren voor wat er daarna komt. Erotische billenkoek, of spanking, is het vonkje dat de hele reactieketen, die zo groot, subjectief en controversieel is, opstart.


Dacht je dat je alles al wist over de wereld van seks? Maak je geen zorgen. Het is een onderwerp dat zo ontzettend uitgebreid en uitgestrekt is dat er altijd iets nieuws te leren valt.

Een streling, een vonk, een aanraking… Dit zijn allemaal kenmerken van lichamelijke interactie en flirten tussen mensen.

Dus wat gebeurt er als iemand de ander in een relatie zachtjes probeert te slaan?

Ongeacht de rollen, overeenkomsten of voorwaarden die een stel, groep of individuen hebben vastgesteld, is communicatie essentieel. Alleen door communicatie kunnen seksuele relaties gezond en positief blijven – ongeacht de orthodoxie of het liberalisme dat dit ondersteunt.

Stel je je eens voor dat je met je partner bent, net op het moment dat je intiem wordt. Dan grijpt hij of zij je vast en fluistert: “Sla me“. Je wordt nerveus en weet niet goed wat je moet antwoorden. Dus, moet je hem of haar die spanking geven die ze wilden?

Wij laten het aan jouw eigen beoordeling en discretie over. Waar het echt om gaat zijn de oorsprong en de wortels.

Mensen doen aan spanking als seksuele activiteit. Het houdt onder andere een toegestane en afgemeten dominantie en een mentale reactie in.

Is er dus echt plezier te vinden in iemand slaan?

Hoewel elk geval verschillend is, en elke spanking kan variëren in intensiteit, neemt dit niet weg dat slaan een kleine, schadelijke handeling voor het lichaam is.

En om nog maar te zwijgen van de ethiek, het moraal of de sociale context van dit enorme taboe dat dagelijks wordt beoefend.

Als je geïnteresseerd bent in dit onderwerp, zelfs als is het maar een beetje, en je bent gewoon op zoekt naar een vleugje “uitdaging” in je seksleven, maar weet niet hoe je het kunt vinden, moet je eens kijken wat spanking precies inhoudt en wat het te bieden heeft.

Alles over spanking

Hoe werkt spanking?

Ongerechtvaardigd slaan of een manifestatie van seksuele spontaniteit?

Volgens het veld van de psychiatrie

Gedurende lange tijd en tot voor kort beschouwden de psychiatrie en de medische wetenschap deze praktijken als afschuwelijke handelingen die door psychiaters moesten worden gereguleerd.

Pas toen er nieuwe definities in de moderne psychiatrie ontstonden, werden seksspelletjes die verband hielden met spanking niet meer gezien als afschuwelijke daden.

We moeten er ook bij vermelden dat de American Psychiatric Association hun oorspronkelijke definitie van spanking lange tijd bleef handhaven. We mogen echter ook niet vergeten dat ze homoseksualiteit pas in 1973 van hun lijst met mentale stoornissen hebben verwijderd.

In de geschiedenis

Alles begint ergens, en deze controversiële seksuele praktijk is geen uitzondering. Spanking, volgens het Cambridge Dictionary, betekent niet dat wat we meestal denken dat schadelijk is.

Dat toont aan dat deze actie relatief nieuw is en de term weinig gebruikt wordt, naast dat het vrij is van beperkingen.

De seksuele kant van spanking: wat is het eigenlijk?

Wat is het?

Degene die de dominante rol heeft deelt straf uit door op de billen te slaan, al dan niet met behulp van klassieke hulpmiddelen – een stok, staaf, bamboestok, riem, hand, enzovoort.

 • Er is sprake van een dominante/ondergeschikte relatie.
 • Dit impliceert een vooraf vastgesteld nadeel dat subjectief genot biedt aan de deelnemers. Het is duidelijk wie er zal winnen.

In de wereld van de BDSM (Bondage, Dominatie en Sado Masochisme), waar we spanking vinden, zijn er verschillende aspecten waar we rekening mee moeten houden.

Hulpmiddelen die gebruikt worden om kracht en onderwerping toe te brengen

Onder de meest populaire voorwerpen die worden toegepast bij spanking zijn de volgende:

 • Staaf: Bij spanking gebruiken mensen dit instrument vaak om te straffen. Vaak zijn het echter decoratieve staven.
 • Riem: Een riem is een flexibel kledingstuk van leer of een ander sterk materiaal. Je gebruikt het rond de taille aan om broek, jurk of andere kledingstukken op hun plaats te houden.
 • Rebenque, een korte zweep: Dit is een leren instrument ontworpen om vee te slaan, oorspronkelijk afkomstig uit Argentinië en Uruguay.
 • Op schoot: In deze houding zit de dominante persoon en ligt de ondergeschikte op de knieën van de dominante persoon, met het gezicht naar beneden. Dit is de meest klassieke positie waarbij er direct lichaamscontact is tussen de deelnemers.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Herbenick D, Patterson C, Beckmeyer J, Gonzalez Y et al. Diverse Sexual Behaviors in Undergraduate Students: Findings From a Campus Probability Survey. J Sex Med. 2021;18(6):1024–41.
 • Müller J. BDSM: Aproximación a las prácticas de dominación y sumisión sexual. 2015. Disponible en: http://hdl.handle.net/2445/112471.
 • Faccio E, Casini C, Cipolletta S. Forbidden games: the construction of sexuality and sexual pleasure by BDSM ‘players’, Culture, Health & Sexuality. 2014; 16:7: 752-764.
 • Labrecque F, Potz A, Larouche É, Joyal C. What Is So Appealing About Being Spanked, Flogged, Dominated, or Restrained? Answers from Practitioners of Sexual Masochism/Submission. J Sex Res. 2021 May;58(4):409-423.
 • Plante RF. Sexual spanking, the self, and the construction of deviance. J Homosex. 2006;50(2-3):59-79.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.