In 5 stappen bacteriële gastro-enteritis overwinnen

Deze aandoening treedt op als gevolg van overmatige groei van bacteriën in de darmen. Hoewel het meestal niet ernstig is, kan het behoorlijk ongemakkelijk zijn. Vandaag vertellen we je hoe je in 5 eenvoudige stappen bacteriële gastro-enteritis kunt overwinnen.
In 5 stappen bacteriële gastro-enteritis overwinnen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Bacteriële gastro-enteritis is een spijsverteringsziekte die door een ontsteking van de maag en darmen ontstaat. Het komt omdat bepaalde pathogene bacteriën erin slagen zich in de darmen te vermenigvuldigen en een infectie te veroorzaken. Vandaag vertellen we je hoe je in 5 eenvoudige stappen bacteriële gastro-enteritis kunt overwinnen.

Deze infectie verspreidt zich gemakkelijk van de ene persoon naar de andere maar ook door contact met besmette voorwerpen en voedingsmiddelen. Het komt bovendien vaak voor in bepaalde gebieden waar water niet goed gezuiverd wordt. Wat zijn dan de symptomen? Hoe ga je er op een natuurlijke manier mee om? Blijf lezen om erachter te komen!

De symptomen van bacteriële gastro-enteritis

De symptomen van bacteriële gastro-enteritis kunnen variëren afhankelijk van het type bacterie dat de infectie veroorzaakt. Dit kan bijvoorbeeld door Staphylococcus, Salmonella en E. coli veroorzaakt worden. Over het algemeen kunnen de klinische manifestaties van deze aandoening het volgende omvatten:

 • Verminderde eetlust
 • Misselijkheid en braken
 • Diarree
 • Buikpijn en krampen
 • Matige koorts
 • Ontlasting met bloed

Hoe in 5 stappen bacteriële gastro-enteritis te overwinnen

Om bacteriële gastro-enteritis te overwinnen, moet je een reeks stappen in de praktijk brengen die snelle verlichting zullen brengen. De meest ernstige gevallen vereisen medische aandacht, omdat ze mogelijk de toediening van een infuus met zoutoplossing en antibiotica vereisen. Om de symptomen thuis onder controle te houden, kun je het onderstaande doen.

1. Verhoog je vloeistofinname

Vrouw met een glas water

In geval van gastro-enteritis moet de hydratatie constant zijn en, indien mogelijk, orale rehydratieoplossingen omvatten. Het verhogen van je inname van water en andere gezonde vloeistoffen is van fundamenteel belang om je huidige toestand te overwinnen.

Dit geldt des te meer als je periodes van diarree hebt gehad. Hoewel velen het belang van hydratatie negeren, kan gastro-enteritis tot gevallen van uitdroging leiden, waardoor je het risico op complicaties loopt.

Wat moet je doen?

 • Drink tussen de 6 en 8 glazen water per dag (200 ml per glas).
 • Maak, indien mogelijk, rijstwater klaar en drink het op nadat je last van diarree hebt gehad.
 • Andere gezonde opties zijn bepaalde infusies, bouillons en rehydratatieoplossingen die elektrolyten bevatten.

2. Beperk je voedselinname om bacteriële gastro-enteritis te overwinnen

Je spijsvertering met zwaar voedsel overbelasten is geen goed idee als het om deze infectie gaat. Aangezien het veranderingen in je spijsvertering en pijn en zwelling met zich meebrengt, is het het beste om kleine, regelmatige porties voedsel te eten die licht verteerbaar zijn.

Wat moet je doen?

 • Begin met een neutraal dieet, op basis van bouillon en isotone dranken.
 • Voeg vervolgens beetje bij beetje samentrekkend voedsel toe dat weinig vezels bevat, om je darmfunctie te reguleren. Als dat goed gaat, kun je voedsel eten zoals witte rijst, gekookte wortelen en zoete aardappelen, ham, vis en kipfilet.

3. Vermijd zelfmedicatie

Bacteriële gastro-enteritis overwinnen

Door met een gezondheidsdeskundige te praten, kun je de juiste behandeling vinden. Er is een grote verscheidenheid aan medicijnen die je bij het behandelen van het ongemak van buikpijn, diarree en misselijkheid kunnen helpen.

Hoewel je ze zonder recept kunt kopen, mag je ze alleen onder medisch toezicht gebruiken. Soms kunnen ze de symptomen verergeren.

Wat moet je doen?

 • Als je ernstige of aanhoudende symptomen hebt, vraag dan je arts welke medicatie je kunt nemen om ze onder controle te houden.
 • Vermijd antibiotica, deze mogen alleen in de meest ernstige gevallen worden gebruikt en alleen op voorschrift van een arts.

4. Was constant je handen

Bacteriële gastro-enteritis kan zich gemakkelijk verspreiden als een goede hygiëne ontbreekt. Je moet daarom je handen constant wassen om verspreiding naar anderen te voorkomen (Engelse link). Dit is vooral belangrijk na een bezoek aan het toilet of het verschonen van luiers.

Wat moet je doen?

 • Was je handen minstens 15 seconden met bacteriële zeep en water voordat je ze goed afspoelt.
 • Als je je handen niet kunt wassen, gebruik dan een antibacterieel handdesinfectiemiddel.
 • Zorg ervoor dat je deze handeling herhaalt voordat je voedsel aanraakt of andere mensen aanraakt.
 • Deze maatregelen zullen je ook tegen bacteriële infecties helpen beschermen.

5. Ga op de juiste manier met voedsel om

Groente onder de kraan

Het zorgvuldig wassen van groenten en fruit voor het koken is essentieel om een mogelijke voedselvergiftiging te voorkomen. De juiste omgang met voedsel is een fundamenteel onderdeel van het overwinnen van bacteriële gastro-enteritis.

In feite zijn veel gevallen van deze infectie het gevolg van besmetting door voedsel (Engelse link). Om deze reden is het belangrijk om op te letten bij het omgaan met bepaald voedsel, zoals vlees en als het rauw wordt geserveerd.

Wat moet je doen?

 • Was je handen zorgvuldig voordat je met voedsel omgaat. Als je een infectie heeft, vermijd het dan om te koken.
 • Was en desinfecteer alle groenten en fruit die je rauw gaat serveren.
 • Zorg ervoor dat je al het vlees, de kip, de vis, enz. volledig kookt.
 • Let goed op de omgang met ander voedsel, zoals zuivelproducten en eieren.

Tot slot…

Houd er rekening mee dat de symptomen van bacteriële gastro-enteritis na 3 of 4 dagen vanzelf verdwijnen. In een aantal gevallen kunnen ze tot 2 weken aanhouden. Als je na een paar dagen geen verbetering ziet, moet je een arts raadplegen. Zoek ook onmiddellijk medische hulp in geval van langdurige diarree, hoge koorts of bloedingen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Chow, C. M., Leung, A. K., & Hon, K. L. (2010). Acute gastroenteritis: from guidelines to real life. Clinical and Experimental Gastroenterology.
 • Mathur P. Hand hygiene: back to the basics of infection control. Indian J Med Res. 2011;134(5):611–620. doi:10.4103/0971-5916.90985
 • Yazaji EA. Hand hygiene strategies. J Community Hosp Intern Med Perspect. 2011;1(2):10.3402/jchimp.v1i2.7200. Published 2011 Jul 18. doi:10.3402/jchimp.v1i2.7200
 • Bennadi D. Self-medication: A current challenge. J Basic Clin Pharm. 2013;5(1):19–23. doi:10.4103/0976-0105.128253
 • Lo SV, Connolly AM, Palmer SR, Wright D, Thomas PD, Joynson D. The role of the pre-symptomatic food handler in a common source outbreak of food-borne SRSV gastroenteritis in a group of hospitals. Epidemiol Infect. 1994;113(3):513–521.
 • Sattar SBA, Singh S. Bacterial Gastroenteritis. [Updated 2019 Feb 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513295/
 • Khurana, S., Taneja, N., Thapar, R., Sharma, M., & Malla, N. (2008). Intestinal bacterial and parasitic infections among food handlers in a tertiary care hospital of North India. Trop Gastroenterol.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.