Iemand afwijzen zonder te kwetsen met deze tips

Eerlijkheid en volwassenheid zijn de meest open manieren om iemand af te wijzen zonder hem of haar te kwetsen. In dit artikel bespreken we enkele waardevolle tips.
Iemand afwijzen zonder te kwetsen met deze tips

Laatste update: 25 maart, 2019

Heb je ooit meegemaakt dat iemand je echt leuk vindt, maar dat je niet hetzelfde gevoel over hen hebt? Dit komt helaas vrij vaak voor, vooral in gedeelde ruimtes zoals het kantoor, en het kan een nogal ongemakkelijke situatie zijn. In dit artikel geven we je een paar tips voor wanneer je iemand moet afwijzen.

Misschien:

 • voel je je niet aangetrokken tot de fysieke, mentale of emotionele eigenschappen van die persoon.
 • ben je gewoon niet op zoek naar een partner.

Ongeacht de reden zal je de persoon moeten teleurstellen. Maar hoe kun je iemand afwijzen zonder hem of haar te kwetsen? In dit artikel delen we enkele waardevolle tips.

Iemand afwijzen zonder te kwetsen met deze tips

1. Blijf rustig

Stel discussieert op bank

Als iemand een date met je wil maar je hier totaal geen interesse in hebt, probeer dan te voorkomen dat je ze met je daden of woorden onderuit haalt. Probeer evenwichtig te blijven.

We willen allemaal genegenheid en liefde, maar daarvoor moeten we ons houden aan een universele vuistregel: behandel anderen net zo als hoe je zelf behandeld wilt worden.

 • Geef geen valse hoop. Vertel precies wat je voelt en wat je wilt, maar wees absoluut zeker van jezelf. Idealiter wil je iemand niet afwijzen als je in de toekomst zelf mogelijk iets gaat voelen wanneer het te laat is.
 • Praat hierover voordat ze je om een date vragen of bekennen hoe ze zich voelen. Als je dat niet doet, kan je vast komen te zitten in een verwarrende en ongemakkelijke situatie waarin je een vriend(in) zou kunnen kwijtraken, iets dat niemand wil. Het is niet de moeite waard om vrienden kwijt te raken over dit soort dingen.
 • Je uitleg moet ondersteund worden door feiten. Wees consistent met de dingen die je zegt en de manier waarop je handelt. Als je zegt dat je geen enkele relatie wilt hebben en later zien ze je met iemand anders, dan kwets je ze alleen maar en het kan je reputatie beïnvloeden.

2. Communiceer

De beste manier om eerlijk tegen hen te zijn dat je geen relatie wilt hebben, is door een voorbeeld te geven over iemand anders. Dit zal hun aandacht zodanig afleiden dat ze je positie beter kunnen begrijpen.

Als het een goede vriend(in) is, vermijd dan het gebruik van de woorden ‘op dit moment’. Dit kan ervoor zorgen dat ze gewoon blijven wachten en hen mogelijk pijn doen, vooral als je er zeker van bent dat er niets gaat gebeuren.

Zinnen als: “Ik blijf graag gewoon vrienden”, laten geen ruimte over voor enige twijfel en ze zullen begrijpen dat ze zich in de vriendenzone bevinden en daar zullen blijven.

3. Tijd en plaats

kies tijd en plaats zorgvuldig als je iemand afwijzen gaat

Probeer een rustige plek te vinden waar jullie allebei comfortabel kunnen zijn, zoals een nabijgelegen park of iets dergelijks. Als je niet weet waar de juiste plek is, vraag dan waar hij/zij naartoe wil.

Probeer ervoor te zorgen dat het ergens is waar je je niet hoeft te haasten en je niet onderbroken zal worden. Dit soort gesprekken verdienen tijd en ruimte om misverstanden te voorkomen en om tot een positieve conclusie te komen voor beide personen.

 • Wijs nooit iemand af per telefoon, chatbericht of e-mail. Dit is behoorlijk laf en niet erg serieus.
 • Praat persoonlijk met hen, zodat je boodschap versterkt kan worden door je gebaren, toon en uitdrukkingen. Probeer ervoor te zorgen dat je er ontspannen en vriendelijk uitziet en klinkt.
 • Voeg geen extra informatie, woorden of motivaties toe. Elk extra detail dat je toevoegt als je eenmaal ‘nee’ hebt gezegd, wordt gewoon tegen je gebruikt om de discussie te verlengen en meer indringend te zijn.

4. Onthoud je rechten

Verdrietig kijkende vrouw tijdens discussie

Iemand afwijzen is zonder twijfel iets wat je subtiel moet aanpakken, maar waar ook standvastig in moet zijn. Om je te helpen bij deze taak, moet je deze aanvullende overwegingen in gedachten houden:

 • Je hebt het recht om elk aanbod af te wijzen.
 • ‘Nee’ zeggen is geen teken van egoïsme, maar stabiliteit en zelfrespect.
 • Pas op voor manipulatie.
 • Leg je redenen uit, maar vermijd excuses. Je hoeft deze niet te geven.
 • Wees kort. Dit zal niets wegnemen van je kwaliteiten als persoon en ze juist versterken.

Wanneer je er zeker van bent, wees dan volledig transparant over je vriendschapsintenties. Op deze manier voorkom je dat je iemand kwetst en kan je gênante situaties voor jullie beiden vermijden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.