Hoe maak je aan een manipulatief persoon je grenzen duidelijk?

Word je in je relatie of in een vriendschap gemanipuleerd? Leer hoe je grenzen kan stellen en je integriteit behouden.
Hoe maak je aan een manipulatief persoon je grenzen duidelijk?

Laatste update: 18 december, 2018

In ons leven worden we allemaal wel eens “in de steek gelaten” door een manipulatief persoon.

In plaats van ons te schamen of te proberen het te verbergen, moeten we enkele dingen begrijpen. Ten eerste moet je inzien dat een manipulatief persoon niet in staat is om deze dynamiek, deze strategieën of middelen te herkennen. Gewoonlijk worden ze met een subtiele vaardigheid toegepast.

De eerste keer zien we het niet aankomen. Misschien zijn we op dat moment nog jong. Of misschien komt het omdat we nog niet veel levenservaring hebben en het profiel van een manipulatief persoon nog niet kennen.

Na deze eerste les, na deze vroege ervaring moeten we echter alle gegevens tot ons nemen en bekijken. Dat betekent elke daad, elk woord en elk gebaar. Waarom is dit nodig? We leren op die manier nieuwe gedragingen te identificeren en te leren hoe we grenzen kunnen stellen en een verdedigingsbarrière opbouwen.

Tegelijkertijd mogen we niet vergeten dat dit soort ervaringen altijd om een reden gebeuren, namelijk om te leren. Zo zijn we meer in staat om nieuwe obstakels op ons pad te overwinnen. Laten we vervolgens eens kijken wat het betekent om meer integriteit te hebben en meer voldoening te ervaren.

Waarom laten we toe dat een manipulatief persoon ons steeds opnieuw bespeelt?

manipulatief

Sommige mensen struikelen steeds weer over hetzelfde obstakel: ze laten zich telkens opnieuw bewust manipuleren. Keer op keer komen ze in dezelfde soort relatie terecht.

Waarom gebeurt dit? Hoe kan deze dynamiek  psychologisch verklaard worden? 

 • Mensen die zich laten manipuleren, hebben voortdurend positieve bevestiging nodig.
 • Manipulatieve personen zullen dit doen. In het begin van de relatie houden ze van deze tactiek. Ze vleien je en geven veel positieve bevestiging om te verkrijgen wat ze willen.

Dit soort gedrag is erg aanlokkelijk voor iemand die het nodig heeft om geprezen te worden.

 • Maar er is nog een ander aspect dat deze vrijwillige overgave aan manipulatie verklaart. Deze mensen weten niet echt hoe ze zich geliefd of gerespecteerd moeten voelen.
 • Soms hebben ze nog nooit een sterke en fatsoenlijke band gehad met iemand, zelfs niet in het gezin.

Ze “hongeren” naar liefde. Vanuit dit gevoel zijn ze in staat om elk “vervangingsmiddel” te aanvaarden. Dit gebeurt niettegenstaande de zeer verschrikkelijke neveneffecten.

De laatste “druppel” waardoor je geduld opraakt

manipulatief

We moeten dus iets doen voordat we trieste verslaafden worden van dit soort relaties die dubbelzinnig, berekenend en vals zijn. Het is nodig dat we afkomen van deze manipulatie die ons verbonden houdt met bepaalde mensen.

Er is altijd een “laatste druppel” die je geduld zal breken. Dit betekent met andere woorden dat iedereen de eigen onpasseerbare grens moet vinden die niemand mag overschrijden.

 • Niemand mag je laten geloven dat je niet capabel bent of niet doeltreffend. En niemand mag je zeggen dat je onbekwaam bent of het niet verdient om je doelen te bereiken.
 • Bovendien zou niemand je persoonlijke rechten mogen schenden. Daarmee bedoelen we het recht om te spreken, je mening te geven, de mogelijkheid om te handelen en te beslissen.
 • Niemand mag je waarden, ideeën of overtuigingen aanvallen of banaliseren.
 • Niemand mag je het gevoel geven dat je minderwaardig bent.
 • Er is niemand die gezag heeft over jou.
 • En niemand mag ook maar één draadje raken van de prachtige stof die jouw zelfvertrouwen is.

Sta even stil bij elk aspect uit deze lijst. Want ieder aspect is een druppel die uiteindelijk de emmer van je geduld zal laten overlopen. En je moet jezelf aanmoedigen om te reageren.

We laten ons één keer manipuleren en daarna nooit meer

manipulatief

De kunst van het manipuleren komt erg veel voor. Maar dat betekent niet dat het daarom aanvaardbaar is.

 • Helaas is dit soort gedrag een gewoonte. Met dit gedrag probeert iemand namelijk je manier van handelen te beïnvloeden of de emoties van andere mensen te manipuleren voor zijn of haar eigen belang.

Je vindt dit gedrag in relaties, vriendschappen, gezinsbanden en ook op het werk.

 • Wat we moeten doen, is leren om deze mechanismen te identificeren en erop te reageren.
 • Dit doen heeft zelfs niets te maken met een egoïstische of overdreven daad. Het is in plaats daarvan een daad van lichamelijk, geestelijk en emotioneel welzijn.

We spreken van een “egoïstische en overdreven daad” omdat het heel normaal is dat de persoon probeert grenzen te stellen. Maar een manipulatief persoon kan dit met wantrouwen of met een gebrek van vertrouwen bekijken.

Het resultaat is dat ze dan vaak de volgende dingen zeggen: “Ik wil natuurlijk het beste voor jou, je ziet het verkeerd, je hebt maar weinig vertrouwen in mij, of, zie eens hoe weinig je waardeert wat ik allemaal voor jou doe.”

Op tijd “nee” zeggen om levens te redden

Dit is zonder twijfel het eerste principe dat we in ons dagelijks leven moeten invoeren: op tijd “nee” zeggen om meer problemen op termijn te voorkomen.

 • Als je iets niet aangenaam vindt of het geeft je een ongemakkelijk gevoel, dan moet je het hardop zeggen. Op die manier weten andere mensen precies wat je grenzen zijn.

Doe wat juist en goed is voor jou

We zouden nooit mogen toegeven aan iets wat voor ons niet juist aanvoelt. Het maakt niet of  het je partner, je broer of je vader is die jou iets vraagt dat ingaat tegen je principes of waarden.

Als we ons niet op ons gemak voelen, als we het niet zien zitten, of als het ons ergert, dan doen we het niet.

Ik ben geen “gemakkelijk doelwit”

Het is mogelijk dat we gedurende een periode van ons leven een zogezegd “gemakkelijk doelwit” zijn.

 • We waren een persoon die gemakkelijk te manipuleren was. Of we waren een persoon die “ja” zei toen we “nee” wilden zeggen of omgekeerd.
 • Dit is nu verleden tijd. We moeten onze geest kracht geven, ons hart moed en ons zelfvertrouwen waardigheid.
 • Niemand verdient het om gemanipuleerd te worden of te worden gevoed met valse liefde. En niemand verdient het om met giftige liefde en een verborgen motief behandeld te worden.

We zullen reageren.

Uitgelichte afbeelding met dank aan ©wikiHow.com 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.