7 ideeën voor hergebruik van keukenresten

Er zijn verschillende manieren om het milieu te helpen, de gemakkelijkste is om te weten hoe je goed gebruik kunt maken van bepaalde dingen, inclusief afval.
7 ideeën voor hergebruik van keukenresten
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 27 september, 2023

Veel keukenresten hebben nog een laatste bestemming voordat ze naar de vuilnisbak gaan. Het hergebruik van keukenresten bespaart je geld en het is goed voor het milieu. Veel mensen weten dat de schillen van fruit, groente en fruit voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt, maar het nut van andere dingen, zoals theezakjes of koffiepoeder dat in de koffiepot achterblijft, is nog vrij onbekend.

Twee belangrijke onderdelen van de ecologie – hergebruik, recyclen, – zijn de pijlers waarop het gebruik van hulpbronnen is gebaseerd om onze hoeveelheid afval en het effect ervan op het milieu te verminderen.

Door een gebrek aan gewoonte of gebrek aan informatie kan hergebruik en recyclen echter bewerkelijk en onnodig lijken. Het is echter veel eenvoudiger om te verminderen, hergebruiken en recyclen dan het lijkt, vooral als het gaat om hergebruik van hergebruik van keukenresten.

Gebieden voor het hergebruik van keukenresten

In dit artikel geven we je enkele ideeën voor het hergebruik van keukenresten waar je je misschien niet bewust van bent. Keukenresten kunnen namelijk op de verschillende manier worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de volgende gebieden:

 • Cosmetica
 • Gezondheid en welzijn
 • Het huishouden (schoonmaken, verbeteringen, verzorging van voorwerpen, tuinieren, enzovoort)

7 ideeën voor het hergebruik van keukenresten

1. Thee van citroenschil voor de spijsvertering

Citroenschillen
Citroenschillen hebben veel alternatieve toepassingen en kunnen zelfs tot thee worden gebrouwen.

Zowel citroenpulp als citroenschil hebben meerdere eigenschappen en gezondheidsvoordelen. Ze leveren vitamine B, C en E, en mineralen als koper, fosfor, magnesium en calcium.

Als het gaat om het verbeteren van de spijsvertering is citroenschilthee zeer effectief. Deze thee kan worden gedronken na elke maaltijd of op een bepaald moment in de middag om de darmtransit te bevorderen en overtollig darmgas tegen te gaan.

Deze drank kan warm of koud worden gedronken en geeft de citroen nog een laatste gebruik voordat hij wordt weggegooid. Wil je het beste deel weten? Volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd door de National Library of Medicine zou het zelfs borst- en darmkanker kunnen helpen voorkomen.

Ingrediënten

 • Citroenschillen
 • 2 kopjes water (300 ml)
 • 1 eetlepel honing (21 gr)

Bereiding

 • Kook het water samen met de citroenschillen.
 • Laat, nadat het water het kookpunt heeft bereikt, de pan nog 15 minuten pruttelen.
 • Haal de vloeistof door een zeef om de schillen te verwijderen.
 • Serveer en zoet met een eetlepel honing naar smaak.

2. Sinaasappelschillen voor het voorkomen van mieren

Geloof het of niet, een goede manier om van insecten af te komen is de geur van sinaasappels. Daarvoor kun je gebruik maken van sinaasappelschillen, want hun zure geur schrikt de insecten af.

Je kunt ook een aftreksel maken met het afval van een sinaasappel. Eenmaal klaar, giet het in een verstuiver en spuit het in de buurt van ramen, deuren en al die plaatsen waar muggen of mieren kunnen zitten. De geur zal veel aangenamer zijn dan die van een chemisch bestrijdingsmiddel.

3. Koffie voor het elimineren van slechte geuren

7 ideeën voor hergebruik van keukenresten
Koffie kan helpen bij het elimineren van geurtjes rond het huis.

Het aroma van koffie is perfect voor het elimineren van slechte geuren. Het koffiepoeder dat achterblijft in de koffiepot behoudt de heerlijke en onmiskenbare geur van deze drank. Om ervan te profiteren neem je het poeder en laat het drogen, doe het dan in stoffen zakjes en leg ze op plaatsen als kasten, de schoenenlade, bij de kattenbak, of in een vuilnisbak.

Een andere manier om voordeel te halen uit koffieafval is het te mengen met een beetje vloeibare zeep om het als gezichtsmasker aan te brengen. Volgens verschillende onderzoeken heeft koffie ontstekingsremmende, desinfecterende en exfoliërende eigenschappen.

Daarom wordt het ook gebruikt in cosmetica, zoals wordt ondersteund door het volgende Spaanstalige werk (Spaanse link) van de Universidad del Valle.

4. Composteren of zelfgemaakte meststof

Er zijn veel soorten organisch afval die gebruikt kunnen worden als compost voor planten. Composteren is het ophopen van organisch afval om de kwaliteit van de bodem te verbeteren. Het afval van fruit, groenten en ander voedsel verrijkt de kwaliteit van de bodem en levert voedingsstoffen voor planten.

Om compost te maken wordt organische keukenresten zoals fruit en groenten, eierschalen, papieren handdoeken, olie, boombladeren, bloemen en koffiedik verzameld en vermalen. Droge materialen zoals droge bladeren en takken moeten aan dit mengsel worden toegevoegd, zodat het goed bedekt is.

Het resulterende mengsel moet worden geplaatst op een plaats die niet wordt blootgesteld aan regen of zon. Het moet eens per week geroerd worden en ook telkens als er nieuw organisch afval aan het mengsel wordt toegevoegd. Na drie maanden heb je perfecte zwarte, vochtige, geurloze compost.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Hoe kun je gordijnen maken van gerecycelde materialen?

5. Zwarte theezakjes voor het polijsten van hout

7 ideeën voor hergebruik van keukenresten
Zwarte theezakjes kun je gebruiken om hout te polijsten.

Een andere optie voor het hergebruik van keukenresten zijn theezakjes. Met name zwarte theezakjes zijn zeer bruikbaar voor het schoonmaken en polijsten van hout.

Daarvoor moet je ze laten trekken in ½ kopje heet water. En nadat je de thee hebt laten trekken, ga je over tot het bevochtigen van een doek met de thee en veeg je die over het hout.

6. Bananenschil gezichtsmaskers of kamerplanten

Bananenschil is rijk aan voedingsstoffen en is zeer bruikbaar voor het maken van een zelfgemaakt gezichtsmasker voordat je het weggooit of aan de compost toevoegt. Was hiervoor gewoon je gezicht met water en zeep voordat je de schil (vers geschild) over de binnenkant van je gezicht wrijft.

Breng met constante zachte ronddraaiende bewegingen zo lang mogelijk aan (idealiter 30 minuten) en was daarna je gezicht met warm water. Je kunt bananenschil (vers geschild) ook gebruiken als je een verbrande of geïrriteerde huid hebt, want het zal het getroffen gebied hydrateren.

De milieuorganisatie Sustainable America (Engelse link) beveelt bananenschil aan als element voor verbindingen en als uitstekende voedingsstof voor kamerplanten. Laat de bananenschil gewoon een paar uur in een kan met water zitten zodat het water de voedingsstoffen opneemt en geef de planten dan normaal water.

Maar naast dit alles kunnen bananenschillen ook gegeten worden en zijn ze zeer voedzaam. Ze bevatten onder andere vitamine B6 en C, magnesium, kalium en biotine. Veel artsen raden ze zelfs aan om de bloeddruk te helpen reguleren en aderverkalking, bloedarmoede en maagzuur te bestrijden.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Hoe je woonkamer te decoreren met recycling

7. Ananasschillen als natuurlijk diureticum

Ananas

Een ander idee voor het hergebruik van keukenresten is ananasschil. Dit is een uitstekend diureticum en helpt ook om vet te verbranden.

Om het te bereiden doe je de ananasschillen in een pot en kook je ze 30 minuten in een liter water. De vloeistof moet je dan laten trekken. Daarna kun je het warm of koud drinken. Om de daste te zoeten kan suiker of kaneel worden toegevoegd, maar je kunt ook kiezen voor een lepel honing.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Cuadros Miranda, A., & Vélez Mena, J. (2018). Propuesta de un plan de factibilidad para la creación de una empresa dedicada a la producción y comercialización de un jabón artesanal en el municipio de Cartago Valle. Universidad del Valle.
 • Fukushima, Y., Takahashi, Y., Hori, Y., Kishimoto, Y., Shiga, K., Tanaka, Y., Masunaga, E., Tani, M., Yokoyama, M., & Kondo, K. (2015). Skin photoprotection and consumption of coffee and polyphenols in healthy middle-aged Japanese females. International journal of dermatology54(4), 410–418. https://doi.org/10.1111/ijd.12399
 • Hakim, I. A., Harris, R. B., & Ritenbaugh, C. (2000). Citrus peel use is associated with reduced risk of squamous cell carcinoma of the skin. Nutrition and cancer37(2), 161–168. https://doi.org/10.1207/S15327914NC372_7
 • Niz, E. (n.d.). 10 things to do with banana peels. Sustainableamerica.org. Retrieved November 30, 2022, from https://sustainableamerica.org/blog/bananas/
 • Rafiq, S., Kaul, R., Sofi, S. A., Bashir, N., Nazir, F., & Ahmad Nayik, G. (2018). Citrus peel as a source of functional ingredient: A review. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences17(4), 351–358. https://doi.org/10.1016/j.jssas.2016.07.006
 • Ramli, S., Alkarkhi, A. F., Shin Yong, Y., Min-Tze, L., & Easa, A. M. (2009). Effect of banana pulp and peel flour on physicochemical properties and in vitro starch digestibility of yellow alkaline noodles. International journal of food sciences and nutrition60 Suppl 4, 326–340.
 • Wang, L., Wang, J., Fang, L., Zheng, Z., Zhi, D., Wang, S., Li, S., Ho, C. T., & Zhao, H. (2014). Anticancer activities of citrus peel polymethoxyflavones related to angiogenesis and others. BioMed research international2014, 453972. https://doi.org/10.1155/2014/453972

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.