8 ideeën om een overhemd te recyclen en een tweede leven te geven

Het is niet nodig om een overhemd weg te gooien omdat het een vlek, een snee of tekenen van slijtage heeft. Met de volgende trucs is het mogelijk er een nieuw kledingstuk of accessoire van te maken.
8 ideeën om een overhemd te recyclen en een tweede leven te geven

Geschreven door Jonatan Menguez

Laatste update: 08 augustus, 2024

In de kasten van mensen is meestal geen gebrek aan zulke populaire kledingstukken als overhemden. Er zijn echter veel omstandigheden die ze onbruikbaar maken voor hun hoofdfunctie. Hetzij omdat de maat te klein is, hetzij omdat ze erg versleten zijn. Maar met de volgende ideeën om een overhemd te recyclen is het mogelijk om ze een nieuw leven te geven.

Het verwijderen van vlekken, het naaien van mogelijke gaten of het plaatsen van patches is niet de enige manier om dit kledingstuk te vernieuwen. Met kleine aanpassingen kunnen overhemden tal van functies krijgen. Dankzij hun ontwerp en kwaliteit kunnen sommige worden gebruikt om kussens te versieren, geld op te bergen en te muteren in andere nuttige kledingstukken.

Waarom de ideeën voor het recyclen van een overhemd toepassen?

Veel overhemden zijn gemaakt van kwaliteitsmaterialen die niet uit de mode raken. De belangrijkste reden voor hun onbruikbaarheid is over het algemeen slijtage door het verstrijken van de tijd. Ze kunnen ook scheuren veroorzaken die onomkeerbaar lijken of de stof te veel uitrekken en vergroten.

In al deze gevallen is het mogelijk een reeks ideeën toe te passen om een overhemd te recyclen. Het is voldoende om basisgereedschap te verzamelen, zoals scharen, naalden, spelden en pincetten, en aan de slag te gaan met de renovatie. Sommige voorwerpen, zoals Oxford-stoffen, hebben het voordeel dat ze functioneel zijn om ornamenten of verschillende accessoires te worden.

De beste ideeën om een overhemd te recyclen en de functionaliteit ervan te vernieuwen

Haast je niet om dat overhemd dat je niet meer gebruikt weg te gooien of te doneren. Na een goede wasbeurt is het mogelijk om het een tweede kans (Spaanse link) te geven als ornament voor in huis of als ander kledingstuk.

De dikke witte en gekleurde draden die het gestippelde gevoel van de overhemden vormen, kunnen worden omgetoverd tot strikken, mouwen, schorten en zelfs portemonnees.

1. Downsize het

Het is waarschijnlijk dat, met de frequentie van gebruik en het wassen in koud water, overhemden meer uitrekken dan normaal. Dit is echter geen reden om ze weg te gooien. Als de stof gezond is, kun je ze met de volgende methode weer aanpassen aan de ideale maat.

Allereerst moet je het overhemd binnenstebuiten aantrekken, om de maten vanaf de verkeerde kant te nemen. Gebruik hiervoor enkele spelden en steek ze in het overschot van de mouwen, de onderkant en de zijkanten.

Als de merktekens gemaakt zijn, markeer ze dan met een potlood of pen om een duidelijke referentie te hebben voordat je gaat knippen. Verwijder het overschot volgens deze lijn met een schaar. Om af te werken sluit je de vorm van het overhemd door de randen met de hand of met een naaimachine dicht te breien.

2. Krimpen voor vrouwen is een van de ideeën om een overhemd te recyclen

Wasmachine
Hoge temperaturen in de wasmachine kunnen je misschien helpen bij het verkleinen van oude overhemden.

Er zijn verschillende manieren om dat ongebruikte overhemd om te vormen tot een vrouwenkledingstuk dat het een nieuw leven geeft. Als je overhemden geërfd hebt van een ouder of broer of zus, is het met de volgende methoden mogelijk om ze te laten krimpen en weer modieus te maken:

  • Met bobby pins. Door de overtollige delen met bobby pins aan te passen, is het mogelijk het overhemd te verkleinen. Dit werkt alleen als het kledingstuk met iets erop gedragen moet worden, want deze spelden zijn zichtbaar.
  • Met een wasmachine. Veel overhemden worden meestal kleiner gemaakt door ze in heet water te wassen. Een wasmachineprogramma met temperaturen van 80 of 90 graden Celsius is voldoende.
  • Met een wasdroger. De droger behandelt kleding standaard meestal met hoge temperaturen, dus het kan een effectieve manier zijn om de maat te verkleinen.
  • Met knopen. Je overhemd in een voor- of zijknoop knopen behoort al tientallen jaren tot de jeugdmode. Misschien kan dat grote overhemd weer gedragen worden met deze eenvoudige methode.

3. Babyaccessoires

Sommige overhemdontwerpen zien er geweldig uit op babykragen. Knip gewoon het midden ervan uit om het tot een bandana te vormen, pas het aan en verwijder het overtollige. Voor meer precisie kun je een bandana-mal als referentie gebruiken.

Op dezelfde manier kun je slabbetjes maken om te voorkomen dat de kleintjes vlekken krijgen. Dit is een ideaal werkje op de naaimachine, hoewel het ook met de hand gedaan kan worden.

4. Maak een portemonnee

Het lijkt onmogelijk, maar het is heel eenvoudig. De sleutel om van een overhemd een portemonnee te maken is het gebruik van de mouwen.

Na het afknippen van de mouwen maak je er wat plooien in en breng je met de hand of met een naaimachine steken aan. De mouw moet zo geplaatst worden dat er een hoekje ontstaat om briefgeld in op te bergen.

5. Ideeën om een mannenshirt te recyclen en er verschillende vrouwenkledingstukken van te maken

Een volgende stap in het hergebruik van overhemden is er een nieuw kledingstuk van te maken. Er zijn verschillende methoden die gebruik kunnen maken van het ontwerp dat je zo mooi vond van die stof om het nieuwe functies te geven:

  • Top. Een vrouwelijk kledingstuk dat veel gebruikt wordt tijdens de warmere maanden. Het maken ervan van een overhemd is heel eenvoudig: gewoon de kraag en de mouwen afknippen.
  • Jurk. Bij een jurk komt meer complex werk kijken. Eerst moet je een overhemd met lange mouwen nemen en met spelden het mouw- en polsgedeelte markeren. Het doel is om er elastiek aan te naaien, na het draaien van het kledingstuk. Dezelfde handeling moet worden uitgevoerd in het taillegebied, maar dan met een dikker elastiek.
  • Blouse. Dit is het verkleinen van het kledingstuk door het onderste gedeelte, de hals en de mouwen doormidden te knippen.
  • Ballonmouwen. Dit type mouwen, ook wel gepofte mouwengenoemd, is nog steeds on trend en is gemakkelijk te maken. Knip gewoon de mouwen van een mannenshirt af en breng elastiek aan op elke mouw.

6. Etuis

Behalve voor het maken van portemonnees kunnen mouwen ook gebruikt worden om brillenkokers te maken. Dezelfde overhemdknopen worden gebruikt om het nieuwe accessoire te openen en te sluiten.

Iets soortgelijks, hoewel met wat preciezere sneden, kan worden gedaan met kussens. Op deze manier worden de favoriete ontwerpen gebruikt om opnieuw op de bank uit te stallen.

7. Gebruik het overhemd in de keuken

Hoewel het misschien lijkt dat ze weinig relatie hebben, kan het overhemd in de keuken terechtkomen in de vorm van een schort, waarbij het totaal van de mouwen wordt uitgesneden. Of in de vorm van placemats.

Wellicht vind je dit artikel ook interessant:
Het recyclen en restaureren van je oude meubels

8. Andere ideeën om een mannenshirt te recyclen

Overhemd als decoratie
Voordat je het overhemd weggooit omdat het als verouderd wordt beschouwd, kun je beter alternatieven bedenken die bijdragen aan recycling.

Behalve kleding kunnen deze kledingstukken worden afgeleid tot zeer onverwachte voorwerpen en accessoires:

  • Huisdiervacht. Met een paar lichte ingrepen is het mogelijk om huisdieren tijdens de koude maanden warm te houden met oude overhemden.
  • Portemonnee. Vereist ingewikkelder werk, door het overhemd in te knippen en naar één kant te vouwen om de holte van een portemonnee te krijgen. Maak dan de handgrepen vast.
  • Kraag. Door de harde kraag van overhemden door te knippen en in het midden een sluiting te bevestigen, is het mogelijk een dunne kraag te krijgen.

Restaureren en hergebruiken zijn ook ideeën voor het recyclen van een overhemd

Het is niet noodzakelijk dat het overhemd in een ander kledingstuk of accessoire terechtkomt. Als het nog in goede staat is, buiten wat snee of slijtage, is het mogelijk het te herstellen, te beginnen met een goede wasbeurt.

Als het vlekken heeft, neem dan vooraf enkele minuten de werking van een vlekkenverwijderaar op. Voor eventuele scheuren kan er een lapje overheen worden genaaid. Als de mouwen erg versleten zijn, knip ze dan af om er een shirt met korte mouwen van te maken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Medrano, J., (2011). Reflexiones nerviosas. La importancia de la ropa (II). Lencería, complementos y zapatería. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría, 31(110),354-360. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=265020917012
  • Palamutcu, S. (2017). Sustainable Textile Technologies (pp. 1–22). https://doi.org/10.1007/978-981-10-2474-0_1
  • Putruele, José E, & Veneziani, Marcia C. (2015). Sustentabilidad, diseño y reciclaje. Cuadernos del Centro de Estudios en Diseño y Comunicación. Ensayos, (53), 123-131. Recuperado en 14 de febrero de 2023, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1853-35232015000300011&lng=es&tlng=es
  • Ramón Rodríguez, C., Calderón, Y., Reyes García, M., & Espinosa Espíndola, M. (2018). LA ROPA DE TIPO ARTESANAL: DESAFÍOS Y OPORTUNIDADES EN SU COMERCIALIZACIÓN. Revista Científica “Visión de Futuro”, vol. 22, núm. 2, pp. 1-19. Universidad Nacional de Misiones. https://www.redalyc.org/journal/3579/357959312001/html/
  • Ruiz-Roqueñi, M., Retolaza Ávalos, J. L., & Bañales Mallo, A. (2011). Una iniciativa social en la recuperación textil que genera empleo: Berohi S. Coop.. Cuadernos de Gestión, 11( ),121-137. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=274322154007

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.