Hydrateer je huid met deze zelfgemaakte zeep van haver en honing
Tegenwoordig zijn er allerlei verschillende zepen beschikbaar die bedoeld zijn om je huid te hydrateren en te beschermen tegen infecties. Zeep is een essentieel onderdeel geworden in onze schoonheidsroutine en een van onze bondgenoten om er jong en stralend uit te zien. Wist je echter dat je zeep helemaal niet hoeft te kopen, je kunt ook een zelfgemaakte zeep gebruiken!
Het probleem met commerciële zepen is dat ze chemicaliën bevatten die agressief kunnen zijn voor de pH van de huid. En hoewel ze niet altijd schadelijk zijn, kunnen ze bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken.
Als gevolg hiervan zijn veel mensen op zoek naar natuurlijke alternatieven. Er bestaan genoeg manieren om zelf thuis onze eigen zeep te maken met gezondere ingrediënten.
Een van de zepen die we kunnen proberen is een zelfgemaakte zeep van haver en honing. Deze zeep helpt dankzij de rijke samenstelling namelijk om de huid te hydrateren en exfoliëren.
Heb je zin om het eens te proberen?
Zelfgemaakte zeep van haver en honing om je huid te hydrateren
Deze zelfgemaakte zeep van haver en honing is de laatste jaren zeer populair geworden. Dit komt niet alleen door de zachte formule, maar ook omdat de voedingsstoffen de huid revitaliseren, vooral als deze de neiging heeft om droog te zijn.
Dit recepet is vrij van agressieve chemicaliën en industriële additieven, waardoor het ons in staat stelt om de viezigheid die zich ophoopt op de huid te verwijderen. Aldus vergemakkelijkt het het oxygenatieproces.
Het heeft geen invloed op de activiteit van de talgklieren, dus het is geweldig voor alle huidsoorten.
Voordelen van haver voor de huid
Haver wordt door de cosmetische industrie gebruikt als een van de beste ingrediënten om de huid te beschermen tegen aanvallen uit de omgeving.
- Deze graansoort, bekend om zijn hoge gehalte aan essentiële voedingsstoffen, helpt om een optimale productie van natuurlijke zuren te behouden.
- Bovendien verwijdert het ook onzuiverheden uit de poriën.
- Het bevat essentiële aminozuren en vetzuren. Wanneer ze door de huid worden opgenomen, versterken ze de structuur en helpen ze vroegtijdige tekenen van veroudering te voorkomen.
- De vitaminen en mineralen die haver bevat gaan het verlies van voedingsstoffen uit de huid als gevolg van blootstelling aan de zon tegen.
- Alsof dit nog niet genoeg is, stimuleert het ook cellulaire regeneratie.
- Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen die helpen om allergieën en brandwonden te kalmeren.
- Het bevat saponinen, een reinigingsmiddel dat onder andere dode huidcellen verwijdert.
- Tot slot helpt het een overmatige olieproductie te verminderen en is het ook een goede remedie tegen acne.
Voordelen van honing voor de huid
Honing wordt al honderden jaren beschouwd als een natuurlijk cosmeticum.
- Het hoge gehalte aan aminozuren en natuurlijke enzymen helpt de huid te regenereren en de effecten van de zon en gifstoffen tegen te gaan.
- Bovendien is het een van de beste natuurlijke vochtinbrengende substantie. Wanneer het door de huid wordt opgenomen, helpt het de natuurlijke vochtigheid van de huid te behouden zonder de olieproductie te beïnvloeden.
- Er wordt ook overwogen dat het een ontstekingsremmende en antibiotische werking heeft die huidinfecties vermindert en bestrijdt.
- De helende en regenererende kracht helpt de huid jong en vrij van onzuiverheden te houden.
- Uitwendig gebruik van honing helpt om verstopte poriën te reinigen en voorkomt het ontstaan van mee-eters en vlekken.
- Tot slot bestrijdt het de negatieve effecten van vrije radicalen en voorkomt het fijne rimpels en onzuiverheden.
Hoe je deze zelfgemaakte zeep van haver en honing maakt
Om optimaal te profiteren van de voordelen van haver en honing, kun je gebruik maken van dit recept voor een zelfgemaakte zeep, waarin deze twee ingrediënten met elkaar gecombineerd worden.
Let op: zorg dat je 100% biologische honing gebruikt, want veel niet-biologische honing bevat toegevoegde suikers en heeft niet dezelfde eigenschappen.
Ingrediënten
- 1 glycerinezeep
- 3 eetlepels honing (75 g)
- 3 eetlepels havermout (30 g)
- 1 vitamine E-capsule
Benodigdheden
- Hittebestendige kom
- Houten lepel
- Zeepvormen
Voorbereiding
- Doe de glycerinezeep in de hittebestendige kom en smelt het in de magnetron of au bain-marie op het gasfornuis.
- Voeg als het gesmolten is de honing en havermout toe en roer de ingrediënten door elkaar met een houten lepel.
- Zorg dat alles goed vermengd is en voeg dan de inhoud van de vitamine E-capsule toe.
- Laat het gedurende vijf minuten op kamertemperatuur komen en giet het mengsel dan over in de zeepvormen.
- Wacht tot het volledig is gestold, haal het dan uit de vormen en dan kan je de zeep gebruiken.
Wijze van gebruik
- Maak je huid nat en masseer de zeep erin met zachte ronde bewegingen.
- Laat de bestanddelen ongeveer drie tot vijf minuten hun werk doen en spoel je gezicht dan schoon.
- Gebruik deze zelfgemaakte zeep elke dag.
Wil je je huid tegelijkertijd reinigen en hydrateren? Maak dan je eigen zelfgemaakte zeep en ontdek de geweldige voordelen die dit biedt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bruno Burlando, Laura Cornara. Honey in dermatology and skin care: A review. (2013). researchgate.net/publication/259200803_Honey_in_dermatology_and_skin_care_A_review
- López Agüero L, Divo de Sesar M, Pizzorno L, Vilella F, Stella A M. (2006). Utilización de extractos de avena sativa l. en dermatitis. Rev. argent. dermatol. 87(2): 100-105.
- Oregon State University. Vitamin E and Skin Health. lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health/vitamin-E
- Pazyar, N., Yaghoobi, R., Kazerouni, A., & Feily, A. (2012, March). Oatmeal in dermatology: A brief review. Indian Journal of Dermatology, Venereology and Leprology. https://doi.org/10.4103/0378-6323.93629
- Schencke Carolina, Vásquez Bélgica, Sandoval Cristian, del Sol Mariano (2016). Rol of the Miel in the Morphophysiologic Process of the Reparation Wounds. Int. J. Morphol. 34(1): 385-395