Huishoudelijke stoomreiniging: voordelen en nadelen

Stoom helpt bij het verwijderen van hardnekkige vlekken tijdens het huishoudelijk schoonmaken. De methode is praktisch en effectief.
Huishoudelijke stoomreiniging: voordelen en nadelen
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 07 september, 2023

Huishoudelijke stoomreiniging is een geweldige bondgenoot in de strijd tegen hardnekkig vuil en viezigheid. Deze machines zijn geavanceerder dan conventionele reinigingsmethoden, want in plaats van urenlang te proberen vlekken te verwijderen, breng je het apparaat dichterbij en laat je de stoom al het werk doen.

Stoomreinigingstechnologie desinfecteert ook en helpt slechte geuren te verwijderen, een eigenschap die punten toevoegt aan de beslissing om een van deze apparaten aan te schaffen. Ze vereisen geen chemicaliën; noch de fysieke inspanning van het ontvetten met een doek.

Hoe kun je profiteren van het stoomreinigingsmechanisme? Dat vertellen we je in dit artikel.

Het nut van stoom voor huishoudelijke stoomreiniging

Volgens de uitleg (Spaanse link) in de Concept Encyclopedie is stoom een fase van water die ontstaat wanneer het verandert van een vloeibare naar een gasvormige toestand bij blootstelling aan een temperatuur dicht bij het kookpunt. Het heeft geen kleur of geur, maar wordt meestal waargenomen als wit en troebel als het vermengd is met kleine waterdruppeltjes.

Het nut van stoom bij het schoonmaken blijkt uit zijn vermogen om complexe vlekken te wissen en virussen, bacteriën en mijten te verwijderen, vooral op tapijten, kleding en meubels. Afgezien van textiel helpt stoom ook om hoeken te ontsmetten waar een bezem of mop gewoonlijk niet bij komt.

Het wordt ook beschouwd als een milieuvriendelijke methode omdat het zijn functies uitvoert zonder het gebruik van chemicaliën. Er zijn droge en hete stoomreinigers, waarvan de activiteit bestaat uit het verhitten van water en het produceren van gas bij een temperatuur van meer dan 90 °C.

Er zijn ook natte en koude stoomreinigers, die geen water koken. Het verschil met de vorige is dat ze, behalve dat ze meer liters nodig hebben door de kou die ze afgeven, niet bedoeld zijn om bacteriën of schimmels te elimineren.

Wees voorzichtig! Maak geen karton, papier, antiek of geverfde oppervlakken schoon met stoom.

Lees ook dit artikel:
9 tips voor het inpakken van een koffer voor op reis

Hoe maak je een huishoudelijke stoomreiniging?

Reinigen van kleding
Het mechanisme wordt al heel lang gebruikt voor het reinigen van kleding, met zeer gunstige resultaten.

Huishoudelijke stoomreiniging zijn gemakkelijk te gebruiken. Behalve dat het een intuïtief mechanisme is, is de basisregel om de gebruiksaanwijzing te volgen, zodat het systeem effectief werkt.

Het is aan te raden om, voordat je begint met het schoonmaken van je huis, een kleine test uit te voeren om vertrouwd te raken met het apparaat. Kies een gebied, activeer de werking, benader het mondstuk en beweeg het een paar centimeter van het oppervlak af.

Voor het beste resultaat is het raadzaam het gebied een beetje te stofzuigen en de tank van het apparaat te vullen met heet water. Dit zal het kookproces versnellen. Desgewenst kun je wat milde zeep of zuiveringszout in de tank doen.

De voordelen van huishoudelijke stoomreiniging

Er zijn verschillende uitstekende voordelen van apparaten voor stoomreiniging. Hier volgen er enkele:

 • Bereik. De stoom bereikt moeilijke plekken, zoals hoeken en onder meubels, door de kracht waarmee het gas wordt uitgestoten.
 • Veelzijdigheid. Misschien is hun meest erkende functie het ontvetten, maar ze verwijderen ook stof, dienen als strijkijzer, ontsmetten tegels en ontgeuren.
 • Kracht. De kracht van deze machines is hun grootste aantrekkingskracht bij het verwijderen van vlekken. Er is vaak vuil dat weigert textiel, keramiek, muren en zelfs keukenapparatuur te verlaten, maar stoom kan helpen dit gemakkelijk te verwijderen.
 • Duurzaamheid. Omdat het alleen water nodig heeft, is dit een milieuvriendelijk apparaat geworden. Traditionele reiniging gaat meestal gepaard met chemicaliën die gevaarlijk zijn voor de gezondheid en het milieu vervuilen.
 • Besparingen. De snelheid van het apparaat is belangrijk om alle geplande taken en vrije tijd te volbrengen. Qua geld impliceert het zeker een initiële investering, maar je hebt dan een bruikbaar apparaat voor het schoonmaken van bijna elk oppervlak.
 • Het helpt allergiesymptomen te verlichten. Door de hoge temperaturen valt de stoom stofmijt, schimmels en bacteriën aan, waardoor allergiesymptomen verminderen. Volgens het International Journal of Immunopathology and Pharmacology zijn huisstofmijten (Engelse link) de oorzaak van allergieën bij meer dan 10% van de algemene bevolking. Negentig procent van de allergische astmapatiënten is gevoelig voor deze spinachtigen. De University of Michigan Health raadt (Engelse link) van haar kant stoomreinigers aan om huisstofmijten te elimineren.

De nadelen van stoomreiniging

Huisstofmijt
Huisstofmijten zijn verantwoordelijk voor veel allergieën. Met stoom is het mogelijk om ze te bestrijden.

Hoewel de voordelen van huishoudelijke stoomreiniging concurrerend zijn, is het relevant om de nadelen die ze met zich meebrengen bloot te leggen. Een daarvan heeft te maken met stoomtijd en temperatuur.

Hoewel hitte ziekteverwekkers doodt, beweert (Spaanse link) Consumer Reports dat 10 minuten stoom op tegel- of mozaïekvloeren ze afbreekt. En als je ze onder houten vloeren gebruikt, kun je ze kromtrekken.

Laten we eens kijken naar de andere nadelen:

 • Grootte. Er zijn draagbare modellen beschikbaar, maar sommige stoomreinigers zijn zo groot dat ze vermoeiend zijn om te hanteren.
 • Prijs. Ze zijn niet zo budgetvriendelijk als een gewone mop en vereisen bij elke schoonmaakbeurt een navulling van de watertank.
 • Vocht. Er zal altijd wat vocht zijn en dat moet je verwijderen. Als je dat niet doet, krijg je een nare geur en bevorder je de verspreiding van schimmels.
 • Snelheid. Als je ze niet vult met heet water om te beginnen met ontsmetten, moet je wachten tot ze zijn opgewarmd.
 • Risico op brandwonden. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) wijst waterdamp aan (Engelse link) als een van de belangrijkste oorzaken van brandwonden. Om ongelukken te voorkomen kun je het beste je handen beschermen met handschoenen.

Waar je op moet letten

Om te profiteren van alle voordelen van stoom bij het schoonmaken in huis, moet je niet vergeten het advies van de fabrikant heel goed te lezen. Zorg er ook voor dat je
veiligheidsuitrusting gebruikt om de kans op ongelukken te minimaliseren.

Last but not least, gebruik de reiniger in de keuken, badkamers en slaapkamers op afgedichte oppervlakken zoals vinyl en keramische tegels. Het werkt ook op gordijnen en matrassen. Andere zwakke materialen kunnen door de hitte worden aangetast.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.