Goede trucs om kaarsvet te verwijderen van diverse oppervlakken

Heb je kaarsvetvlekken op je kleding of meubels? We zullen je vertellen hoe je ze kunt verwijderen
Goede trucs om kaarsvet te verwijderen van diverse oppervlakken

Laatste update: 17 juni, 2023

Het verwijderen van kaarsvet als het droog is, is essentieel om vlekken en productresten te voorkomen. Hoewel het materiaal vaak in oppervlakken lijkt te smelten, zijn er een paar eenvoudige trucs toe te passen.

Maar waarom zo’n ophef maken over gesmolten was? Over het algemeen is dat omdat een met was geïmpregneerd voorwerp er zo lelijk uitziet, en er wordt weinig gezegd over de reacties die contact met dit element op de gezondheid kan veroorzaken.

Ja, kaarsen zien er mooi en decoratief uit, en vele ruiken heerlijk. Toch moeten we er voorzichtig mee zijn, ook na gebruik. Laten we leren hoe we de resten kunnen opruimen.

Wat is kaarsvet?

Was is een vaste, gemakkelijk te smelten stof van plantaardige, dierlijke of minerale oorsprong. Was is kneedbaar en niet oplosbaar in water. Het heeft verschillende toepassingen; een van de meest voorkomende is de vervaardiging van kaarsen.

Kaarsen, die een verscheidenheid aan vormen, kleuren en geuren toelaten, bestaan uit een pit en een brandstof, die in dit geval was is, hoewel het ook vet of kerosine kan zijn. Dit laatste is het meest gebruikelijk, omdat het lijkt op de synthetische afscheiding die door bijen wordt geproduceerd.

Volgens de National Candle Association (Engelse link) brandt kaarsvet van goede kwaliteit schoon en veilig, dankzij de door de fabrikanten gekozen mengsels. Een van de gevolgen van het branden is echter wat er uitloopt.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Natuurlijke remedies om donkere vlekken lichter te maken

Waarom is het belangrijk om kaarsvet van oppervlakken te verwijderen?

Dermatitis
Als je een geschiedenis van huidallergie hebt, wees dan voorzichtig bij het hanteren van kaarsvet.

Afgezien van hoe onaangenaam een textiel, vloer of meubel er badend in gesmolten kaarsstukjes uitziet, is het essentieel om de resten te verwijderen om gezondheidsgerelateerde situaties te voorkomen.

Omdat het smelt en aan oppervlakken blijft kleven, is iemand geneigd het kaarsvet aan te raken. En als iemand allergisch is voor de ingrediënten of de kleur, kan hij een reactie krijgen alleen al door het aanraken van het materiaal, zoals beoordeeld door Medline Plus (Engelse link). Effecten omvatten symptomen als de volgende:

  • Scheuren
  • Zwelling
  • Roodheid
  • Blaren of uitslag

Als je aan deze allergieën lijdt, is het noodzakelijk om het kaarsvet met handschoenen te verwijderen.

Tips voor het verwijderen van kaarsvet van diverse oppervlakken

Vooral in de kersttijd worden kaarsen vaak gebruikt als onderdeel van de versieringen. Ze worden bij de meubels geplaatst, op planken, of op plaatsen waar ze de versieringen aanvullen. In alle gevallen zijn de door de Latijns-Amerikaanse Vereniging van Kaarsenfabrikanten aanbevolen (Spaanse link) veiligheidsmaatregelen essentieel.

Terwijl deze elementen branden, is het bijna onvermijdelijk dat de was vlekken maakt op de plaats waar je de kaars hebt neergezet of dat er bij het verplaatsen ervan een druppel op je kleren, op het tapijt of op een meubelstuk valt.

Als de lucifer op een van deze voorwerpen achterblijft, is het zaak de instructies van de fabrikant te raadplegen voordat je een methode probeert om de kaars schoon te maken. Het is waarschijnlijk dat er een specifiek advies in staat. Als er geen instructies zijn, kun je de volgende trucs toepassen.

Raak nooit was aan als het heet is! De basistip voor het verwijderen is wachten tot het is afgekoeld.

Schrapen

Schrapen met de rand van een plastic kaart of met een strooimes werkt als de was op kleding of meubels zit. Probeer niet tegen de vezels te wrijven, want dat belemmert het proces.

Gebruik terpentijn

Minerale spiritus of terpentijn is een oplosmiddel dat vaak gebruikt wordt in de verf- en stomerij-industrie, zoals opgemerkt (Spaanse link) door de National Fuels, Alcohol, and Portland Administration. Het kan worden gebruikt om kaarsvet op vinylvloeren schoon te maken door het af te vegen met een doek die net in de stof is gedoopt.

Omdat dit een krachtige chemische stof is, moet je niet vergeten je handen te beschermen en een masker te dragen. Het Archivos Argentinos de Dermatología wijst erop (Spaanse link) dat dermatitis veroorzaakt door deze stof niet vaak voorkomt, maar het vermindert niet de kans dat je de aandoening oploopt, door direct contact of door afgeleiden ervan.

Onderwerp het aan hitte

Warmte is het aangewezen middel om de gesmolten was van de vloer te verwijderen. Een van de manieren is om het nat te maken met een beetje heet water om de was op te lossen en naar de oppervlakte te brengen. Daarna maak je het schoon met water en zeep.

Een ander systeem is om er een föhn overheen te laten lopen. Zet de hoogste warmtestand van het apparaat aan en laat de lucht direct op de bevlekte vloer blazen tot de was vloeibaar wordt. Terwijl het transformeert, veeg je het af met een doek.

Het strijkijzer helpt ook om de kaarsvlek op kleding, tafelkleden en stoffen servetten te verwijderen. De procedure bestaat uit het bedekken van de was met absorberende papieren handdoeken en het strijken op middelmatige hitte, waarbij je de papieren wisselt naarmate ze intrekken.

Gebruik geen handdoeken met gekleurde figuurtjes, want door de hoge temperaturen gaan die over op de stof.

Profiteer van de kou

Het bevriezen van kaarsvet springt eruit onder de strategieën om het te verwijderen, omdat de kou het hard maakt en het schoonmaken vereenvoudigt. Als de was echter op een klein stukje stof of een voorwerp van gemiddelde grootte is gevallen, kun je het een tijdje naar de vriezer brengen, wachten tot het bevroren is, en het er dan afschrapen.

Als de resten op een meubelstuk zitten, is de suggestie om ijsblokjes gewikkeld in een absorberende doek te nemen en die op de was te leggen. Na een uur zou je het er zonder problemen af moeten kunnen pellen. Als er nog brokken zijn, neem dan je toevlucht tot schrapen.

Het ijs in plastic zakken doen en wrijven over de was die op de tapijten vastzit is een stap vóór het wassen, drogen in de zon en stofzuigen om ze helemaal schoon te krijgen.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Vijf producten om je kleding van olievlekken te ontdoen

Wassen met speciale wasmiddelen

Kaarsen
Het is erg moeilijk voor een kaarsversiering om niet met gemorst was te eindigen. Bekijk daarom deze tips om het probleem op te lossen.

Wasmiddelen helpen om kaarsvet te verwijderen van bakstenen, cement en tegelvloeren. Het eerste wat je moet doen is schrapen en uiteindelijk wassen met een mengsel van water en wasmiddel.

Daarnaast is het wassen van met was bevlekte kleren in een wasmachine een onfeilbare truc om de resten te verwijderen, na het vijlen of bevriezen van de was.

Gebruik speciale reinigingsmiddelen

Multifunctionele reinigingssprays of bekledingsreinigingsvloeistoffen zijn ideaal voor dit doel. Spuit de reiniger gewoon op de was en veeg af met een met water bevochtigde spons of microvezeldoek.

Azijn of alcohol

Beide vloeistoffen zijn effectief als de te verwijderen was vrij oud is. Witte azijn en water, in gelijke delen, zijn nuttig op vinyl en houten vloeren omdat ze reinigen en niet vervagen. Veeg met een doek tot er geen sporen van de kaars meer te zien zijn.

Alcohol verwijdert hardnekkige was op stoffen. Het recept omvat twee delen isopropylalcohol op twee delen water, wrijf met een handdoek en spoel af met koud water. De procedure wordt herhaald tot het kledingstuk helemaal schoon is.

Bonustip: recycle het kaarsvet dat je weet te verwijderen

Het kaarsvet dat ontstaat bij het schrapen is bruikbaar bij knutselen of doe-het-zelf. Verzamel het product in een glazen pot en heb het beschikbaar wanneer je het nodig hebt.

De manier waarop je het was recyclet is door het opnieuw te smelten. Vervolgens kun je er een lont in verwerken om een nieuwe kaars te maken. Het is ook een effectieve bron bij het in de was zetten van scharnieren en deuren of als vintage stempel voor brieven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.