Hoog of laag RDW in een bloedbeeld: wat betekent het?

De RDW-bloedtest maakt deel uit van het volledige bloedbeeld. Het wordt gebruikt voor de diagnose van bloedarmoede en aandoeningen zoals thalassemie.
Hoog of laag RDW in een bloedbeeld: wat betekent het?
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Editorial Team

Laatste update: 12 november, 2024

Een van de parameters die vaak zorgen baren na het ontvangen van de resultaten van een bloedbeeld is de RDW (red cell blood distribution width) of ‘rode bloedcel distributiebreedte test’.

Het geeft de variabiliteit aan in de grootte van rode bloedcellen. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor het transport van zuurstof van de longen naar de rest van de lichaamscellen. Wat betekenen hoge of lage waarden?

Een hoge RDW geeft aan dat er een significant verschil is tussen de grootte van de kleinste en de grootste rode bloedcellen. Het is meestal van toepassing op situaties waarin veel rode bloedcellen groter zijn dan normaal, hoewel het omgekeerde ook waar kan zijn. Dit criterium wordt regelmatig gebruikt bij de diagnose van bloedarmoede.

Als de waarden lager zijn dan wat als normaal wordt beschouwd, duidt dat meestal niet op een ziekte, tenzij wordt opgemerkt dat andere variabelen – zoals het gemiddelde corpusculaire volume (MCV) – ook laag zijn. In het volgende artikel vertellen we je meer over de betekenis van deze indicator in de CBC (Complete Blood Count).

Wat is RDW?

De RDW (red blood cell distribution width) is een parameter die deel uitmaakt van het volledige bloedbeeld ook wel de CBC-test genoemd. Het geeft de grootteverdeling van rode bloedcellen (erytrocyten) weer en wordt uitgedrukt in percentages, waarbij normale waarden 12 tot 15% zijn.

Een term die meestal naar iets vergelijkbaars verwijst is anisocytose (Engelse link) hoewel dit laatste een gevolg is van directe waarneming van rode bloedcellen in een perifeer bloeduitstrijkje (onder de microscoop).

Om terug te komen op RDW: als het percentage hoger is dan 15%, wijst dat op veranderingen in het bloed. Het is geen heel specifieke parameter. Dat komt omdat de oorzaken van deze volumeveranderingen heel divers kunnen zijn, zoals vitamine B12-tekort en alcoholisme.

Daarom is het een test die traditioneel wordt gebruikt om de verschillende soorten bloedarmoede te diagnosticeren. Soms wordt het ook samen met andere testen gebruikt om aandoeningen zoals thalassemie, lever- en nierziekten, diabetes en zelfs sommige soorten hematologische tumoren te bevestigen (Engelse link).

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Een nieuwe bloedtest die tumoren opspoort voordat de symptomen optreden

Wat betekent een hoge RDW waarde op een CBC?

Anisocytose
In dit perifere bloeduitstrijkje kan het fenomeen anisocytose worden waargenomen, waarbij er variatie is in de grootte van rode bloedcellen. Het is een aparte verandering, maar gerelateerd aan RDW.

Als de RDW waarde op een CBC hoog is, betekent dit dat er een grotere variatie is in de grootte van de rode bloedcellen. Als de RDW-waarden hoog zijn, worden ze samen met de hemoglobine– en het gemiddelde corpusculaire volume (MCV) geïnterpreteerd om onderscheid te maken tussen verschillende soorten bloedarmoede of andere ziekten.

De meest voorkomende oorzaken zijn de volgende aandoeningen:

  • Bloedarmoede door ijzertekort. Dit treedt op door ijzertekort (Engelse link), waardoor hemoglobine niet goed kan worden gesynthetiseerd. Daarom is het hemoglobinegehalte laag en het MCV verlaagd.
  • Megaloblastische anemie. Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan foliumzuur of vitamine B12, nodig voor de DNA-synthese in de voorlopers van deze cellen. Hemoglobine zou laag zijn en MCV hoog, typisch voor deze ziekte.
  • Thalassemieën. Dit is een groep genetische aandoeningen waarbij abnormale vormen van hemoglobine worden gesynthetiseerd. Zowel hemoglobine als MCV zijn laag.
  • Leverziekten. Aangezien de leverfuncties van metabolisme en eliminatie van afvalstoffen verstoord zijn wanneer er sprake is van een ziekte, is de grootte van rode bloedcellen (Engelse link) vaak veranderd.

De resultaten van onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Plos One (Engelse link) suggereren dat een hoge RDW in het bloedbeeld een voorspellende waarde heeft voor andere chronische ziekten. Bijvoorbeeld problemen zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten (vooral hartfalen) en kanker.

Op dit moment is er geen specifieke behandeling om de RDW-waarden weer op een normaal niveau te krijgen. Daarom is het noodzakelijk om een diagnose te stellen van de ziekte die de verandering veroorzaakt om een adequaat en effectief protocol te kunnen volgen.

Aanbevelingen voor het verlagen van een hoge RDW

Om een hoge RDW te verlagen, is het noodzakelijk om in te grijpen op de onderliggende oorzaak. Behandelingsopties variëren afhankelijk van de gerelateerde ziekte. Enkele algemene adviezen om deze parameters te helpen herstellen naar normale waarden zijn echter de volgende:

  • Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging (Engelse link).
  • Slaap (Engelse link) tussen de 7 en 9 uur per dag.
  • Vermijd alcohol- en tabaksgebruik.
  • Verhoog de consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer, vitamine B9 of vitamine B12 (afhankelijk van het type bloedarmoede).

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Kanker kan nu door middel van bloedonderzoek sneller worden opgespoord

Wat betekent een lage RDW-waarde?

Een laag RDW-getal in de CBC heeft meestal geen klinische betekenis, omdat het niet wijst op een ziekte. Zeker niet als de andere parameters (hemoglobine en MCV) niet veranderd zijn.

Maar als het gemiddelde corpusculaire volume (MCV) veranderd is en het RDW laag is, is het nodig om te onderzoeken of dit te wijten is aan bepaalde ziekten. Denk aan zaken zoals nierproblemen, HIV, kanker, diabetes of leveraandoeningen. Je arts kan aanvullende onderzoeken voorstellen.

Een hoog RDW duidt vaak op bloedarmoede

Verschillende aandoeningen die het volume van de rode bloedcellen beïnvloeden, kunnen leiden tot een verhoogd RDW. In de meeste gevallen is het gerelateerd aan deficiëntie-anemieën (zoals ijzergebreksanemie en megaloblastaire anemie). Het kan ook duiden op thalassemie, leveraandoeningen en andere chronische aandoeningen.

Hoe dan ook, het is essentieel om medische hulp in te roepen om uit te zoeken welke ziekte de oorzaak is van deze verandering in het hemogram. Zodra dit is vastgesteld, kan de arts advies geven over de juiste behandeling voor de situatie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Fava, C., Cattazzo, F., Hu, Z. D., Lippi, G., & Montagnana, M. (2019). The role of red blood cell distribution width (RDW) in cardiovascular risk assessment: useful or hype? Annals of Translational Medicine7(20), 581. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6861793/
  • Hu, Z., Sun, Y., Wang, Q., Han, Z., Huang, Y., Liu, X., Ding, C., Hu, C., Qin, Q., & Deng, A. (2013). Red blood cell distribution width is a potential prognostic index for liver disease. Clinical Chemistry and Laboratory Medicine51(7), 1403–1408. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23314558/
  • Loprinzi, P. D. (2015). Sleep duration and sleep disorder with red blood cell distribution width. American Journal of Health Behavior, 39(4), 471–474. https://doi.org/10.5993/AJHB.39.4.3
  • Loprinzi, P. D., Loenneke, J. P., & Abe, T. (2015). The association between muscle strengthening activities and red blood cell distribution width among a national sample of U.S. adults. Preventive Medicine, 73(1), 130–132. https://doi.org/10.1016/j.ypmed.2015.01.011
  • Said, A. S., Spinella, P. C., Hartman, M. E., Steffen, K. M., Jackups, R., Holubkov, R., Wallendorf, M., & Doctor, A. (2017). RBC Distribution Width: Biomarker for Red Cell Dysfunction and Critical Illness Outcome? Pediatric Critical Care Medicine: a journal of the Society of Critical Care Medicine and the World Federation of Pediatric Intensive and Critical Care Societies, 18(2), 134–142. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5291765/
  • Sharma, D. (2015). Significance of red cell distribution width in the diagnosis of iron deficiency anemia: An observational study from India. Journal of Pediatrics & Neonatal Care, 3(1), 62–65. https://doi.org/10.15406/jpnc.2015.02.00102

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.