Hoe weet je of je darmmicrobiota is aangetast?

Een opgeblazen gevoel, gasvorming en trage spijsvertering kunnen symptomen zijn van een onbalans in je darmmicrobiota. In het artikel van vandaag zullen we je vertellen hoe je microbiële onevenwichtigheden kunt identificeren en wat je moet doen om het weer in balans te krijgen.
Hoe weet je of je darmmicrobiota is aangetast?

Laatste update: 03 december, 2020

Symptomen zoals een onverklaarbaar opgeblazen gevoel in je buik, langdurige perioden van diarree, obstipatie en extra stinkende ontlasting kunnen wijzen op een verstoorde darmmicrobiota.

Deze gemeenschap van micro-organismen is essentieel voor het goed functioneren van het menselijk lichaam. Het bevordert immers, zoals verschillende onderzoeken hebben benadrukt, onder meer de vertering van voedingsstoffen en de werking van het immuunsysteem.

Weet jij wat leidt tot een onbalans van de darmmicrobiota? Heb je je ooit afgevraagd wat je moet doen als het aangetast is? Het herstellen ervan is essentieel voor de goede werking van je darmkanaal en je algehele welzijn. Blijf lezen om meer te weten te komen over dit onderwerp!

Dysbiose

De onbalans van de darmmicrobiota heeft een specifieke term: dysbiose. Volgens microbiologische studies (Engelse link) verwijst dit woord naar een onbalans van de normale darmmicrobiota als gevolg van kwalitatieve of kwantitatieve veranderingen in de samenstelling, werking, distributie en metabolische activiteiten.

Er zijn drie soorten dysbiose:

  1. Het verlies van goede bacteriën die de goede werking van het maagdarmkanaal bevorderen,
  2. Een overgroei van menselijke pathogene bacteriën.
  3. Het verlies van algemene bacteriële biodiversiteit.

De normale microbiota is een reeks bacteriële micro-organismen die verschillende delen van het menselijk lichaam bevolkt. De meest relevante micro-organismen zijn ongetwijfeld aanwezig in het maag-darmkanaal.

Volgens de hierboven aangehaalde studie zijn er meer dan 1.014 bacteriële cellen in de darm en meer dan 1.000 verschillende soorten. De groepen Bacterioidetes en Firmicutes zijn de meest dominante.

Er is een evenwicht tussen bacteriële kolonies in de darm van een gezond individu. Velen zijn zelfregulerend en het immuunsysteem van de gastheer zorgt er ook voor dat alles normaal blijft. Dysbiose treedt op wanneer het homeostatische evenwicht wordt verbroken door externe of interne factoren. Dit leidt tot een reeks complicaties.

Hoe weet je of je darmmicrobiota is aangetast

Hoe weet je of je darmmicrobiota is aangetast?

Zoals we al hadden verwacht, tonen microbiologische studies aan dat de darmmicrobiota het immuunsysteem stimuleert. Het synthetiseert onder meer vitamines, remt ziekteverwekkers en verteert verbindingen uit planten.

Deze micro-organismen zijn essentieel voor het goed functioneren van het maagdarmkanaal. Daarom is het essentieel om het evenwicht te bewaren.

Oorzaken van intestinale dysbiose

Verschillende oorzaken kunnen leiden tot een onbalans in de normale darmflora. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Het gebruik van antibiotica om bacteriële infecties te bestrijden, kan onevenwichtigheden in het microbioom veroorzaken. Onder andere ampicilline, of amoxilline, hebben een negatief effect op de samenstelling van de darmmicrobiota.
  • Dierstudies hebben vastgesteld dat stress en angst gedurende meerdere dagen variaties in de darmmicrobiota veroorzaken. Stressvolle toestanden verminderen de productie van darmmucine (beschermende weefsellaag), wat de hechting van pathogenen bevordert.
  • Andere bronnen benadrukken dat voeding een essentiële rol speelt in de darmflora. Voedsel dat sulfaat bevat bevordert bijvoorbeeld de groei van pathogene bacteriën in het darmkanaal. Sommigen geloven ook dat diëten met veel eiwitten negatieve effecten kunnen hebben.

Al deze factoren zijn belangrijk bij mensen met een normale gezondheid. Immuungecompromitteerde mensen of mensen met pathologieën bevinden zich echter in de risicogroepen. Dit komt omdat hun immuunsysteem de groei van pathogene bacteriesoorten mogelijk niet voldoende reguleert.

Tot slot, zoals beschreven in een artikel gepubliceerd in Psychopharmacology, lijkt de consumptie van drugs, alcohol en tabak ook negatieve effecten te hebben op de microbiota.

Symptomen van intestinale dysbiose

Weten of je darmmicrobiota aangetast is, is niet eenvoudig, aangezien veel van de schijnbare symptomen vergelijkbaar zijn met die veroorzaakt door andere gastro-intestinale pathologieën, waaronder:

  • Zwelling van de buik en de aanwezigheid van gas zonder duidelijke oorzaak.
  • Intestinale krampen, ventrale puncties en een beklemmend gevoel.
  • Stoelgang en winderigheid met een bijzonder slechte geur.
  • Afwisselende perioden van constipatie en diarree.
  • Grotere kwetsbaarheid voor virale en bacteriële infecties.

Ook suggereren de onderzoeken die we genoemd hebben dat meer ernstige ziekten verband kunnen houden met intestinale dysbiose. Pathogene stammen zoals Escherichia coli, Mycobacterium Avium paratuberculosis en Closttridium Difficile lijken verband te houden met deze onevenwichtigheden.

Wat zijn de symptomen van darmdysbiose

Wat kun je doen aan darmdysbiose?

Iedereen die geen antibiotica gebruikt of daarmee samenhangende pathologieën heeft, moet zijn dieet aanpassen om zijn darmmicrobiota te herstellen. Probiotica zijn bijvoorbeeld een beproefde methode om het gastro-intestinale welzijn te stimuleren. 

Probiotica zijn meestal samengesteld uit stammen van de bacteriën Bifodobacterium en Lactobacillus en ook natuurlijke bewoners van het darmkanaal. Enkele voorbeelden daarvan zijn kefir, kombucha en ander lacto-gefermenteerd voedsel. Je kunt ze ook als pillen vinden.

Prebiotisch voedsel, dat wil zeggen normaal voedsel dat de groei van bacteriën bevordert, zal ook helpen om de aangetaste darmmicrobiota te herstellen.

Voedsel met een hoog vezel- en zetmeelgehalte zijn hier goede vertegenwoordigers van. Het is natuurlijk altijd een goed idee om eerst je huisarts of een diëtist te raadplegen voordat je drastische veranderingen in je dieet aanbrengt.

Dingen om te onthouden als het gaat om aangetaste darmmicrobiota

Ongezonde gewoonten zoals roken, drinken en drugsgebruik kunnen de gastro-intestinale microbiota en vele andere daarmee samenhangende pathologieën wijzigen. Ook kan aanhoudende stress een onbalans veroorzaken van deze groep bacteriën in de darm.

Onderzoekers hebben ook opgemerkt dat het gebruik van antibiotica dysbiose kan veroorzaken. Helaas heeft een patiënt geen controle over dit soort bijwerkingen. In ieder geval kunnen een gezonde levensstijl en het gebruik van probiotica en prebiotica je gastro-intestinale welzijn helpen behouden en herstellen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Maslowski, K. M., & Mackay, C. R. (2011). Diet, gut microbiota and immune responses. Nature immunology12(1), 5-9.
  • DeGruttola, A. K., Low, D., Mizoguchi, A., & Mizoguchi, E. (2016). Current understanding of dysbiosis in disease in human and animal models. Inflammatory bowel diseases22(5), 1137-1150.
  • Myers, S. P., & Hawrelak, J. A. (2004). The causes of intestinal dysbiosis: a review. Altern Med Rev9(2), 180-197.
  • Disbiosis, wikipedia. Recogido a 5 de julio en https://es.wikipedia.org/wiki/Disbiosis
  • Bailey, M. T., & Coe, C. L. (1999). Maternal separation disrupts the integrity of the intestinal microflora in infant rhesus monkeys. Developmental Psychobiology: The Journal of the International Society for Developmental Psychobiology35(2), 146-155.
  • Gibson, G. R. (1998). Dietary modulation of the human gut microflora using prebiotics. British Journal of Nutrition80(S2), S209-S212.
  • Kim HJ, Lee SH, Hong SJ. Antibiotics-Induced Dysbiosis of Intestinal Microbiota Aggravates Atopic Dermatitis in Mice by Altered Short-Chain Fatty Acids. Allergy Asthma Immunol Res. 2020;12(1):137-148. doi:10.4168/aair.2020.12.1.137
  • Isolauri, E., Salminen, S., & Ouwehand, A. C. (2004). Probiotics. Best practice & research Clinical gastroenterology18(2), 299-313.
  • Carding S, Verbeke K, Vipond DT, Corfe BM, Owen LJ. Dysbiosis of the gut microbiota in disease. Microb Ecol Health Dis. 2015;26:26191. Published 2015 Feb 2. doi:10.3402/mehd.v26.26191
  • Cussotto S, Clarke G, Dinan TG, Cryan JF. Psychotropics and the Microbiome: a Chamber of Secrets…. Psychopharmacology (Berl). 2019;236(5):1411-1432. doi:10.1007/s00213-019-5185-8

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.