Hoe voorkom ik borstcysten?

Hoewel het belangrijk is de progressie van borstcysten onder controle te houden, is er geen direct verband tussen het hebben ervan en het ontwikkelen van borstkanker.
Hoe voorkom ik borstcysten?

Laatste update: 18 september, 2022

Vandaag leggen we uit hoe je goed kunt handelen en denken om te voorkomen dat je borstcysten krijgt. Bovendien bespreken we enkele natuurlijke manieren om ze te behandelen. Mis het niet!

Borstkanker krijgen is een van de grootste angsten van veel vrouwen. Een knobbeltje in je borst is echter niet per se een teken dat je borstkanker hebt. In dit artikel gaan we in op enkele van de verschillende soorten cysten die er bestaan, en wat je moet doen als een zelfonderzoek of een medisch onderzoek van je arts gezwellen of cysten aan het licht brengt.

Mythes over borstcysten

Er circuleren veel urban legends op het internet en andere plaatsen die beweren dat er een direct verband bestaat tussen het hebben van borstcysten en het ontwikkelen van borstkanker.

Dit is echter niet het geval. Wat wel waar is, is dat het ontstaan van borstcysten kan worden beheerst, geminimaliseerd, of, idealiter, helemaal voorkomen. Er zijn dus verschillende gedragingen en tips die je moeten helpen om borstcysten zoveel mogelijk te voorkomen.

Hoewel er geen direct verband is tussen het hebben van cysten in je borst en het krijgen van borstkanker, hebben verschillende studies aangetoond dat vrouwen die nooit kinderen hebben gehad, vrouwen met onregelmatige menstruatiecycli, of vrouwen die een geschiedenis van borstkanker in hun familie hebben, vaak de neiging hebben cysten te ontwikkelen die in borstkanker kunnen veranderen.

Wat is een borstcyste precies?

Hoe voorkom ik borstcysten

Een borstcyste is een verzameling vloeistof aan de binnenkant van de borst. Het is dus een klein zakje, meestal ongeveer zo groot als een kikkererwt of kleiner, dat meestal vloeistof bevat.

Er is geen eenduidige manier om te zeggen wanneer een borstcyste op het punt staat te verschijnen. Ze kunnen verschijnen bij heel jonge vrouwen en zelfs bij kinderen. In principe kunnen ze zich beginnen te vertonen rond de tijd dat de borsten zich ontwikkelen, meestal vanaf de leeftijd van 10 tot 12 jaar.

Hoewel de meeste borstcysten gevuld zijn met vloeistof, zijn er ook goedaardige cysten die vaster zijn.

Fibroadenomen

Er is nog een andere soort cyste die een fibroadenoom genoemd wordt. Deze hebben de neiging symptoomloos en pijnloos te zijn. Meestal kun je ze tijdens een borstonderzoek ontdekken door een klein, hard, beweeglijk knobbeltje in de borst te voelen.

Het zal bij een fibroadenoom met kwabben meestal glad of een beetje ruw aanvoelen als je het aanraakt. Het zal vrij rond de borst bewegen als je het aanraakt. Gelukkig zijn ze ook goedaardig. Fibroadenomen ontstaan als er overmatige groei van borstweefsel is . Ook al kunnen ze verward worden met de borstcysten die we hierboven beschreven, ze zijn verschillend.

Fibroadenomen komen vaker voor vóór de menopauze. Hoewel ze op elke leeftijd kunnen verschijnen, hebben fibroadenomen de neiging te verschijnen tijdens de puberteit en bij jong volwassen vrouwen. Dit komt omdat er een verband bestaat tussen hun verschijnen en de hormonale veranderingen die vrouwen op deze leeftijd doormaken.

Bij het ontdekken van een moet de patiënte goed opletten of er veranderingen in haar borsten optreden. Chirurgie is niet altijd nodig. Als je ze echter wilt laten verwijderen, kunnen ze doorboord worden om de inhoud te verwijderen of door een operatie verwijderd worden als ze hard zijn.

We denken dat je dit artikel ook graag wilt lezen:
De genen BRCA1 en BRCA2 en borstkanker

De oorzaken van borstcystes

Borstcystes kunnen door veel verschillende factoren veroorzaakt zijn. Allereerst is het door de anatomie van de borst heel gewoon dat de lobben in de borst verstopt raken. Daardoor kan zich er vloeistof in ophopen. Als gevolg daarvan ontstaat een borstcyste.

Ook is het mogelijk dat ze erfelijk zijn, hoewel dit niet vaak voorkomt.

Wat de soort cyste ook is, de meest voorkomende manier waarop ze ontstaan is door goedaardige veranderingen in het weefsel van de borstklieren (fibrocysteuze borst). Meestal gebeurt dit bij het begin van de menopauze.

Dit komt niet alleen door de hormonale onevenwichtigheden die in deze tijd optreden, maar ook door fybrocysteuze veranderingen (spontane veranderingen in het borstweefsel die zowel veel voorkomen als goedaardig zijn). Dit komt heel vaak voor, zelfs bij gezonde borsten, en men denkt dat het een normale verandering is.

Je moet begrijpen dat borstcysten ontstaan door hormoonveranderingen die voor elke vrouw uniek zijn. Daarom moet je regelmatig zelfonderzoek van je borsten doen.

In feite is het heel gewoon dat hormonen in een oogwenk veranderen. Daarom moet je proberen jezelf elke maand op hetzelfde tijdstip een borstonderzoek te geven.

Dieet en borstcysten

Daarnaast kan je dieet, als het een hoge concentratie xanthines bevat (veel voorkomend in koffie, thee, chocolade, zeevruchten en frisdrank), de kans op het ontstaan van cysten vergroten.

Zwaarlijvigheid is een risicofactor die niet alleen het ontstaan van goedaardige cysten, maar ook van kwaadaardige cysten kan veroorzaken. Het kan er ook toe leiden dat vrouwen te weinig moedermelk krijgen.

Mensen die geen kinderen hebben gekregen hebben hier echter meer kans op dan mensen die dat wel hebben. Een andere factor die de kans op borstcysten kan vergroten is de menopauze.

Het volgen van een dieet met te weinig fruit en groenten verhoogt de kans op cysten.

Je moet ook weten dat drugs, alcohol en tabak factoren zijn die de kans op borstkanker kunnen vergroten, en niet alleen op borstcysten.

Er is een populaire serie van stappen die beweren je te vertellen hoe je cysten kunt genezen of voorkomen, maar ze zijn niet waar. Een van de tips is bijvoorbeeld om mammografieën te vermijden omdat ze je borsten kunnen beschadigen. Andere valse beweringen zijn onder andere dat:

  • “per ongeluk je borst pijn doen kanker veroorzaakt”
  • “het doorprikken van de cyste (wat meestal met een injectiespuit gebeurt om de inhoud te analyseren) cysten doet uitzaaien”
  • “biopsies kunnen kanker doen uitzaaien”

Je hoort misschien ook dat het gebruik van voorbehoedsmiddelen of implantaten het ontstaan van cysten of kanker kan veroorzaken. Besteed niet veel aandacht aan deze geruchten, want zoals je al gelezen hebt zijn de oorzaak van deze cysten en hoe ze ontstaan eigenlijk heel verschillend.

Gewoonten en natuurlijke remedies om de groei van cysten te voorkomen

We gaan je dingen laten zien die je zou moeten doen om te voorkomen dat er cysten ontstaan, of, als je ze al hebt, wat je kunt doen om te voorkomen dat ze groeien of om te voorkomen dat je er meer krijgt.

Het eerste is goede preventieve maatregelen nemen. Het is heel belangrijk je borsten te controleren, tijd te besteden om je lichaam te leren kennen en te voelen, zodat je vroegtijdig kunt zien of er nieuwe of ongewone gezwellen opduiken. Voel je borsten elke maand op hetzelfde tijdstip, zodat je een gezwel kunt opmerken zodra het verschijnt.

Er is veel dat je kunt doen om het ontstaan van cysten, borstpijn en zelfs borstkanker te voorkomen. Een vroege diagnose, een gezond dieet, en je lichaam leren kennen kunnen je gezondheid onmetelijk helpen.

Als je tijdens je routine borstonderzoek een of ander knobbeltje vindt, is het raadzaam naar de dokter te gaan om een eenvoudige biopsie te laten doen. Als het vloeibaar of halfvast is en er geen andere tekenen zijn, zoals bloed, die op negatieve bijwerkingen wijzen, is het in 98% van de gevallen gewoon een eenvoudige cyste.

Deze zullen niet in kanker veranderen, en ze zijn niet gevaarlijk. In elk geval is het echter belangrijk uit te zoeken wat er in de cyste zit. Probeer bovendien, als je kunt, de factoren te vermijden die de cyste verergeren of er meer doen ontstaan, die we hieronder uitleggen.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Wat elke vrouw moet weten over ovariumcysten

Eet voedingsmiddelen die je kunnen helpen

Spruitjes

 

Het consumeren van natuurlijke vezels (vooral uit volkoren granen en fruit) is belangrijk voor je lichaam om overtollig oestrogeen af te voeren. Ook kruisbloemige groenten, zoals broccoli, kool, spruitjes en rapen, bevatten een verbinding die indol-3-carbinol heet, en die het vermogen van oestrogeen om zich aan borstweefsel te hechten kan verminderen.

Probeer minstens een keer per week 2 porties van dit soort groente te eten. Als het mogelijk is, moet je echter proberen ze dagelijks te eten. Je kunt ook extracten van broccoli of andere kruisbloemige groenten nemen.

Daarnaast worden afgeleiden van soja, zoals tofu, miso en tempeh, vaak aanbevolen vanwege hun plantaardige fyto-oestregenen, hoewel er studies voor en tegen zijn.

Daarom raden we je aan zelf de argumenten na te gaan om te beslissen of je soja wilt eten of niet. Hoe dan ook, je moet genetisch gemodificeerde soja vermijden, dus kijk op de etiketten van de voedingsmiddelen die je koopt.

Een dieet dat rijk is aan volle voedingsmiddelen en weinig dierlijke vetten zal je zeker helpen in je strijd tegen cysten.

Verminder de hoeveelheid vet en geraffineerde koolhydraten die je eet

Borstweefsel is erg gevoelig voor een dieet rijk aan vet (vooral verzadigde vetten en transvetten) en koolhydraten, omdat die het oestrogeengehalte kunnen verhogen. De overproductie van oestrogeen kan bij veel vrouwen pijnlijk borstweefsel veroorzaken, de vorming van cysten, en een verhoogd risico op borstkanker en andere gynaecologische kankers.

Om dezelfde reden moet je de hoeveelheid vet op je lichaam verminderen als je overgewicht hebt.

Elimineer melkproducten

We raden je aan om alle melkproducten uit je dieet te elimineren, vooral gewone melk. Zeker, melkproducten zijn populair in de hedendaagse keuken, maar je moet proberen ze te vermijden of er tenminste minder van te consumeren.

Als je ze toch eet, let er dan op dat ze biologisch zijn, want biologische koeien zijn niet genetisch gemanipuleerd of met hormonen gevoed. Probeer dit een maand lang en observeer je lichaam. We weten zeker dat je daarna het verschil zult zien.

Vermijd cafeïne en chocolade

Je kunt beter wegblijven van voedingsmiddelen die cafeïne bevatten, zoals koffie, thee, frisdrank, chocolade, en alcoholvrij bier. Deze producten bevatten methylxanthines, die bij sommige vrouwen het borstweefsel kunnen overstimuleren.

Het is waar dat de beslissing om chocolade te vermijden voor veel mensen moeilijk kan zijn. Dus, als je last hebt van pijn in je borsten, cystes, enz. probeer het dan minstens één menstruatiecyclus te vermijden en kijk wat er gebeurt.

Eet meer omega 3- en 6-vetzuren

Omdat ze rijk zijn aan omega 6 zuren (gammolinolenzuur), kunnen teunisbloemolie en sterbloemolie bij veel vrouwen sommige borstklachten verlichten en ontstekingen verminderen. Dit is ook het geval met omega 3-vetzuren.

Dit zit in visolie (hoewel op je hoede zijn voor zware metalen), lijnzaadolie, sesamolie, en notenolie. Er zijn zelfs studies die aantonen dat het consumeren van omega 3-vetzuren je kan beschermen tegen borstkanker. Moringa olie is ook rijk aan omega 3, omega 6, en omega 9. En niet te vergeten, het is een van de beste bronnen van natuurlijke antioxidanten.

Neem voedingssupplementen

Daarnaast moet je vitamine- en mineralensupplementen nemen, vooral vitamine E, vitamine A, co-enzym Q10, en selenium, want deze antioxidanten zijn heel heilzaam.

Opmerkelijk is dat jodium het vermogen van oestrogeen om zich aan receptoren in de borst te hechten, kan verminderen. Zo kan het helpen de pijn in deze gebieden te verminderen. De beste manier om jodium in te nemen is via voedsel.

Bijvoorbeeld, algen zoals wakame of kombu kunnen je gemakkelijk jodium geven. We raden echter af dat vrouwen die schildklierproblemen hebben, vooral hyperthyreoïdie, een overmaat aan jodium binnenkrijgen.

Plantaardige supplementen voor borstcysten

Mariadistel
Er zijn bepaalde supplementen waarvan men denkt dat deze behulpzaam kunnen zijn. We raden je echter aan om deze alleen op advies van een professional te gebruiken.

  • Mariadistel (Silybum marianum) kan de lever helpen gezond te blijven en goed te functioneren. Uiteindelijk maakt een goede leverfunctie een goede oestrogeenspiegel mogelijk. Mariadistel is ook een goede antioxidant. Bovendien heeft het antineoplastische effecten (die de ontwikkeling van tumorcellen verhinderen).
  • Uit verschillende studies is gebleken dat ongeveer 200 mg. groene thee extract (Camellia sinensis) per dag helpt om de kans op borstkanker en de kans op terugkeer te verkleinen.
  • Salvestrolen kunnen ook helpen. Deze komen bijvoorbeeld voor in vruchten als mandarijnensinaasappels, druiven, bosbessen en moerbeien. Daarom wordt aangeraden een preparaat in de nodige concentraties in te nemen.
  • Propolis, een extract uit bijenkorven, remt de activiteit van het enzym aromatase. Dit kan helpen de productie van overtollig oestrogeen af te remmen.
  • De zwarte hoefzwam (Phellinus linteus) stimuleert de aanmaak van afweercellen, waardoor de groei en vorming van bepaalde kwaadaardige cellen afgeremd wordt (Engelse link). Niet te vergeten: het vermindert de celaanhechting. Bovendien remt het de groei van beide soorten borstkankercellen. Als je kanker hebt  moet je het consumeren tijdens en na een behandelingscyclus met chemotherapie of radiotherapie.

Castorolie en klei

Je kunt een kompres met castorolie kompres gebruiken om pijn en ontsteking in de borsten te verminderen. Je moet het driemaal per week een uur lang gebruiken, gedurende twee of drie maanden. Als preventieve maatregel kun je het een keer per week doen.

Gebruik een kleipoeder of -kompres om pijn en ontsteking te helpen voorkomen. Het helpt ook om cysten weg te werken (we raden het echter niet aan voor kankerachtige cysten, want die kunnen zich daardoor uitbreiden).

Laat het eerst zitten tot het opgedroogd is, en zorg ervoor dat je daarna de borst goed schoonmaakt. Soms kun je slapen met een kleicompres op. Om te voorkomen dat het uitdroogt, kun je er wat slablaadjes op leggen. Daarna kun je het inwikkelen of er een oude katoenen lap overheen leggen.

Zoals je ziet ligt het voorkomen van borstcysten of er van af komen binnen je bereik. Het kost alleen een beetje geld en slechts een beetje waakzaamheid ten aanzien van je eigen lichaam. Houd dit in gedachten en zorg goed voor jezelf!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.