De potentiële gevaren en voordelen van castorolie

Heb jij last van constipatie? Wist je dat castorolie je dan kan helpen? Ontdek in dit artikel de potentiële voordelen maar ook de gevaren van deze olie.
De potentiële gevaren en voordelen van castorolie

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Castorolie (ook wel wonderolie of ricinusolie), wordt gewonnen uit de zaden van de Ricinus communis en is een natuurlijk alternatief voor traditionele medicijnen. Castorolie heeft veel verschillende eigenschappen en ook verschillende toepassingen. Het is echter belangrijk om verder in te gaan op de potentiële gevaren, evenals het gebruik en de voordelen van castorolie.

Het gebruik van deze natuurlijke remedie kan je gezondheid flink beïnvloeden, zowel positief als negatief. Onthoud: natuurlijke producten hebben meestal geen bijwerkingen. Het is echter belangrijk dat je zeker weet dat je geen bestaande ziekte hebt die het gevaarlijk voor je zou kunnen maken om castorolie te gebruiken.

Castorolie

Voordat we de mogelijke gevaren en voordelen van castorolie bespreken, is het belangrijk om de (Engelse) verslagen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over deze medicinale stof te bekijken. Hierin vind je ook meer informatie over de chemische samenstelling en aanverwante geneesmiddelen.

Het gebruik en de voordelen van castorolie

Mensen die deze olie gebruiken, doen dit vaak met een duidelijk doel: de stoelgang vergemakkelijken. Het is namelijk een natuurlijke manier om constipatie te verlichten, of dit nu incidenteel is of frequent. Om het echter correct te gebruiken, is het belangrijk om de volgende informatie te overwegen:

 • Castorolie moet altijd toegediend worden op een lege maag, in een enkele dosis van 25 ml.
 • Je kunt het mengen met melk, sap of koolzuurhoudende dranken.
 • De effecten van castorolie merk je tussen 2 en 6 uur na inname.
gebruik van castorolie bij constipatie

Een belangrijk feit over deze olie is dat je deze altijd vóór het ontbijt in moet nemen en nooit ‘s avonds. Voordat je castorolie inneemt, denk er dan ook over na of je van huis zult zijn. Ben je bang dat je op een ongeschikte tijd of plaats naar de wc zal moeten? Als dat het geval is, is het beter om de castorolie op een andere, meer geschikte dag in te nemen.

De potentiële gevaren van deze olie

Ondanks de voordelen van castorolie bij het bestrijden van constipatie, moet je ook rekening houden met enkele potentiële gevaren. Hierdoor voorkom je verkeerd gebruik van deze remedie.

Voor de volgende soorten patiënten en medische aandoeningen maken zou het gebruik van castorolie gevaarlijk kunnen zijn:

 • Kinderen: vanwege de overgevoeligheid voor dit type olie van kinderen jonger dan 12 jaar, mogen ze het in geen enkel geval gebruiken.
 • Zwangere vrouwen: deze olie mag niet door zwangere vrouwen worden gebruikt, omdat het weeën en vroeggeboorte kan veroorzaken.
 • Vrouwen die borstvoeding geven: omdat baby’s geen castorolie binnen mogen krijgen, mogen moeders die borstvoeding geven het niet gebruiken. Het kan namelijk in de moedermelk terecht komen.
 • Prikkelbaredarmsyndroom: vanwege de delicate aard van deze aandoening is castorolie in dit geval geen aanbevolen remedie, zelfs niet bij constipatie.
 • Darmobstructie: castorolie is mogelijk niet effectief voor het verlichten van deze aandoening en kan ernstige buikpijn veroorzaken als de darm verstopt is.
Buikpijn door verkeerd gebruik castorolie

Je zou ook geen castorolie moeten gebruiken als je last hebt van aambeien, colitis of soortgelijke problemen. Je kunt dan namelijk niet alleen last van pijn krijgen, maar je kunt ook uitgedroogd raken.

Het wordt ook niet aanbevolen om deze olie te gebruiken als je medicijnen gebruikt voor aritmie, als je diuretica gebruikt of als je lijdt aan een hartaandoening.

Tips voor correct gebruik

Als je alle bovengenoemde aspecten zorgvuldig overweegt, kan deze wonderolie een uitstekende manier zijn om aanvallen van constipatie te verlichten. Als je echter je twijfels hebt, is het altijd raadzaam om je arts of apotheker om advies te vragen voordat je medicijnen of een natuurlijke remedie gaat gebruiken.

Hoewel deze olie kan helpen bij het vergemakkelijken van de stoelgang, is het niet goed om er altijd afhankelijk van te zijn. Het is daarom beter om constipatie te voorkomen door een dieet te volgen dat rijk is aan groenten en fruit. Vergeet ook niet om prioriteiten te stellen en lichaamsbeweging op te nemen in je dagelijkse routine.

Heb jij ooit castorolie gebruikt om constipatie te verlichten? Hoe was jouw ervaring? We hopen dat je wat geleerd hebt over de gevaren en voordelen van deze olie en dat ons advies je zal helpen deze natuurlijke remedie correct te gebruiken.

We raden ook aan om de aanbevolen dosis niet te overschrijden. In geval van overdosering kunnen de volgende symptomen optreden:

Denk er daarom altijd aan om deze olie voorzichtig en met mate te gebruiken, en verdiep je in de werking.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Agencia española de medicamentos y productos sanitarios. Ficha técnica. Aceite ricino Orravan.
 • Nogueira, B. M., Carrúez, A. J., & Barriga, E. G. Tratamiento de la diarrea y del estreñimiento. FARMACOLOGÍA CLÍNICA Y TERAPÉUTICA MÉDICA, 323.
 • Peiro, P. S., Lucas, M. O., & Tejero, S. S. (2010). Cuidados en el estreñimiento. Medicina naturista4(2), 15-22.
 • Revista Panamericana de Salud Pública. Evaluación de nuevos productos. Información famacológica.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.