Wat kun je doen aan een droge gezichtshuid?

Heb je genoeg van die droge gezichtshuid? Probeer enkele van onze natuurlijke middelen!
Wat kun je doen aan een droge gezichtshuid?

Laatste update: 19 februari, 2018

Een droge gezichtshuid is een veel voorkomend probleem en kan op ieder moment voorkomen. Maar het gebeurt vaker bij mensen die ouder zijn dan 40 of tijdens de winter.

In het volgende artikel zullen we laten weten hoe je de verschijning van een droge gezichtshuid op een natuurlijke manier kunt verminderen.

Droge gezichtshuid: hoe kom je ervan af

Er zijn verschillende factoren die een droge huid kunnen veroorzaken. Deze conditie kan het resultaat zijn van erfelijke factoren, de omgeving of klimaat, te veel wassen of het gebruik van bepaalde producten.

Als je last hebt van dit probleem, let dan op de volgende tips!

Droge gezichtshuid en hoe kom je er van af

1. Gebruik dagelijks een vochtinbrengende crème

Je kunt crèmes in winkels kopen die je iedere dag moet gebruiken of indien mogelijk een aantal keren per dag.

Het helpt niet om een dikke laag aan te brengen en dan een week te wachten voor je het weer doet. Het is belangrijk om het iedere dag te gebruiken, op zijn minst ‘s ochtends en ‘s avonds.

Om het niet te vergeten kun je de crème het beste op je nachtkastje of in de badkamer bewaren.

Om de hydratatie van je huid nog meer te verbeteren is het een goed idee om de crème aan te brengen als je je huid net hebt gewassen, en daarmee bedoelen we als de huid nog nat is.

Vergeet niet dat het altijd beter is om de crème met zachte bewegingen aan te brengen zodat het gebied niet geïrriteerd raakt.

2. Was je gezicht met warm water

Droge gezichtshuid en wassen met warm water

Je moet je gezicht met warm water wassen als je thuis komt van je werk of het sporten, als je ‘s ochtends wakker wordt, en voordat je naar bed gaat.

Dit helpt je ​​poriën te ontspannen, waardoor je huid gehydrateerd blijft. Het wassen van je huid met te heet water is niet goed omdat het de huid irriteert en vocht aan de huid onttrekt.

Dit geldt ook voor het douchen. Als je water op hoge temperaturen gebruikt (bijvoorbeeld in de winter) raden wij je aan om je gezicht te wassen met kouder water.

3. Scrub je gezicht voorzichtig

Het is een fout om te geloven dat mensen met een droge huid niet zouden moeten scrubben. Deze techniek wordt immers gebruikt om dode huidcellen te verwijderen en poriën te reinigen, zodat het effectief is bij ieder huidtype.

Je moet er rekening mee houden dat veel producten die vrij verkocht worden, slechter kunnen zijn voor de conditie van je huid.

Daarom moet je er ook voor zorgen dat het product geschikt is voor jouw huidtype.

Wanneer je klaar bent, vergeet dan niet om je huid te hydrateren.

4. Droog je huid langzaam

Nadat je klaar bent met douchen of het wassen van je gezicht, is het het beste dat je je gezichtshuid laat drogen zonder het gebruik van een handdoek. Als je dit idee niet erg prettig lijkt, wees dan voorzichtig met de handdoek die je gebruikt.

 • Ten eerste moet het gemaakt zijn van katoen of ander zacht materiaal.
 • Ten tweede moet je niet met de handdoek over de huid wrijven, maar dep de huid in plaats daarvan zachtjes gedurende 20 seconden zachtjes.
 • Een andere optie is het gebruik van een zachte doek en het gebruiken van wat druk toe bij het drogen van de huid.

5. Drink veel water

Droge gezichtshuid en water drinken

Het is heel belangrijk om je huid van binnenuit te hydrateren om niet alleen de flexibiliteit maar ook elasticiteit te verbeteren.

Door water te drinken kun je de gifstoffen die droogheid veroorzaken elimineren. Ondertussen helpt water ook bij het vervoeren van voedingsstoffen naar de cellen.

Als je veel last van een droge gezichtshuid hebt, raden wij aan om minstens 2 liter water per dag te drinken. Dit omvat ook natuurlijke vruchtensappen en kruidenthee.

6. Bescherm je huid met vaseline

Mensen die last hebben van een droge gezichtshuid weten goed dat hun situatie in de winter verslechtert door klimaatregulering, wind, lage temperaturen en sneeuw.

Als dit het geval is, kun je vaseline op je gezicht aanbrengen voordat je het huis verlaat om het natuurlijke vocht van je huid langere tijd te behouden.

7. Eet gezond

Net zoals water je huid hydrateert, doen fruit en rauwe groenten dit ook. Daarnaast beschikken ze over veel voedingsstoffen en vitaminen die je algemene gezondheid verbeteren.

Probeer minstens 2 stuks fruit en 2 porties groenten per dag te consumeren, vooral producten van het seizoen.

De beste opties zijn onder andere:

 • Watermeloen
 • Tomaat
 • Appels
 • Snijbiet

8. Was je gezicht met melk

Geloof het of niet, veel gezichtscrèmes die in de winkels worden verkocht bevatten melk. Dit komt omdat het een natuurlijk reinigend en hydraterend middel is dat zeer effectief is.

 • Voordat je het toepast moet je je gezicht eerst grondig wassen.
 • Dip dan een watje of een handdoek in melk en veeg ermee over de huid.

Dit voorkomt niet alleen irritatie en bevochtigt de huid, maar vermindert ook roodheid en vlekken.

Het is beter om volle melk te gebruiken omdat het meer melkzuur, vetten en lipiden bevat.

9. Verminder het gebruik van zout en vetten

Droge gezichtshuid en voeding

Fastfood zorgt niet alleen voor gewichtstoename en cholesterolproblemen. Het droogt bovendien ook je lichaam uit en veroorzaakt een droge huid.

 • Beperk het gebruik van zoute, gebakken of cafeïnehoudende voedingsmiddelen.
 • Probeer ook te veel alcohol en frisdrank te vermijden.

10. Stop met roken

Tabak heeft ontelbare schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Een van hen is gerelateerd aan de huid.

 • Dit komt doordat sigarettenrook teer bevat, wat de poriën verstopt en droogheid en puistjes veroorzaakt.
 • Op zijn beurt verstoort het de ademhaling en ontneemt de lichaamscellen hun zuurstof.
 • Alsof dit niet genoeg was, vermindert roken de vitamine C-reserves in de weefsels. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.