Hoe stop je dat gevoel dat je niet voldoet?

Laten we dit duidelijk stellen: jij bent de enige persoon met wie je je kan en moet vergelijken. Het leven is geen wedstrijd.
Hoe stop je dat gevoel dat je niet voldoet?

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb je ooit dat gevoel gehad dat wat je ook doet, je nooit voldoet? Dat je nooit je stempel zal zetten wat er ook gebeurt? Nou, als je jezelf hierin herkent, weet dan dat je niet alleen bent.

We zijn met te velen die zich te vaak zo voelen. Wat vaak gebeurt, is dat we ons laten meeslepen door de verwachtingen die we onszelf hebben opgelegd. We proberen ook om doelstellingen te bereiken die anderen voor ons bepaald hebben, maar die we niet motiverend vinden.

Als je je inzet om ze te bereiken, dan zal je misschien anderen tevreden stellen. Jij blijft echter achter met een leeg gevoel, uitgeput en hulpeloos.

Misschien voelt het dan alsof je niet voldoet. Het kan iets lichamelijk zijn – je ziet al die modellen met hun perfecte lichaam– of academisch of beroepsmatig. Misschien heeft het te maken met je familie die verwacht dat je in een hokje past waarin jij niet kan of niet wil passen.

Dit is niet gezond. In dit artikel geven je enkele tips om uit deze malaise te komen waarin je nu zit.

1. Onthoud dat iedereen uniek is

Dat is een eerste grote stap. Wanneer je erkent dat iedereen verschillend is, begrijp je ook dat het niet zinvol is om te proberen iemand anders te zijn.

Jij bent uniek. Je hebt je zwakke kanten, maar ook veel sterke kanten die je maken tot wie je bent. Wanneer je begrijpt dat er niemand is zoals jij, dan zal je ook de goede delen van jezelf beginnen zien. Je zal ook beseffen dat het nutteloos is om jezelf te vergelijken met anderen.

Dit zal je ook helpen om andere mensen te waarderen zonder hen te bekritiseren omdat ze anders zijn. Met een beetje geluk kan je kijk op de wereld compleet veranderen.

Waardeer jezelf. Stop dat gevoel alsof je niet voldoet. Zie jezelf als het unieke wezen dat je bent.

2. Jij kiest je eigen doelen

Pluis van paardenbloem

We laten onszelf vaak gewoon meegaan met de stroom en we geloven wat de maatschappij ons zegt:

  • Als je te zwaar bent, dan is het beter om zo dun te zijn als een model.
  • Je bent niet mooi als je gezicht en je lichaam er niet uitzien als dat van een actrice.
  • Als je geen geld of een groot huis hebt, dan ben je niet succesvol.

Het zou zo niet mogen zijn. Elk individu meet succes op een andere manier. Je moet jouw succes niet afmeten aan de verwachtingen van anderen.

Als je te veel weegt, dan zou je doel niet moeten zijn om er uit te zien als een model, maar eerder om te streven naar een gezond gewicht. En je hebt geen tonnen nodig om een succesvol persoon te zijn. Misschien zal je ontdekken dat leren en proberen om elke dag een beter mens te worden, meer dan genoeg is om je goed te voelen over jezelf.

Onthoud dat elk doel even uniek is als de persoon die het zich gesteld heeft. Laat anderen niet toe die doelen te bepalen voor jou.

3. Een inspanning leveren is niet hetzelfde als lijden

Vrouw die vogels vrijlaat

Het gebeurt vaak dat je voor jezelf een doel voor ogen hebt, dat je er naartoe werkt en dat je denkt dat het lijden dat het doel met zich meebrengt normaal is. Dat is het echter niet.

Als datgene waarvoor je je inspant, je kwetst en je het gevoel geeft alsof je niet voldoet, dan zou je beter moeten uitzoeken of dit wel de weg is die je echt wil volgen.

Hoewel alle wegen naar Rome leiden, moet jij beslissen wat jouw Rome is. Met andere woorden: als je het gevoel hebt dat je op deze weg vastzit of als het doel niet is wat je had gehoopt, dan wil je misschien stoppen.

Probeer uit te zoeken of deze gevoelens enkel ontmoediging zijn of dat het komt omdat het doel zelf niet is wat je had verwacht. Is het niet wat je had verwacht, voel je dan niet slecht. Het is nooit te laat om iets nieuw te beginnen.

Als je je op de verkeerde weg bevindt, verander dan je route. Jij bent de eigenaar van je leven. De enige die ervan moet houden, ben jij.

4. Je bent perfect

Spiegelbeeld

Wanneer je het gevoel hebt dat je niet voldoet, dan gaat dit vaak gepaard met de idee dat als je iets niet perfect uitvoert, je een mislukkeling bent.

Je moet onthouden dat je perfect bent precies omdat je bent wie je bent. Wanneer je perfectie wil bereiken, dan pin je je vast op het zijn van iemand die je niet bent. Dit zal een lange, pijnlijke reis worden.

Perfect zijn in alles is niet natuurlijk en zal je niet gelukkig maken. Je zou trots moeten zijn op alles wat je hebt gedaan, zelfs op je fouten. Tenslotte hebben zij je dingen geleerd die je een betere persoon maken voor de rest van je leven.

We raden dit artikel ook aan:
Leer kinderen geluk, niet perfectionisme

5. Stop het gevoel alsof je niet voldoet

Tenslotte komen we bij de belangrijkste en ingewikkeldste stap. Je zal moeten begrijpen dat het gevoel stoppen alsof je niet voldoet, iets is dat alleen jij kan doen. Geluk en aanvaarding zijn dingen die van binnenuit gebeuren.

Wanneer je de weg die je hebt genomen om te komen waar je vandaag bent begint te waarderen, dan zal je zien hoeveel je bent gegroeid en wat je allemaal hebt overwonnen. Dan zal je ontdekken dat je je niet alleen voldoet, maar dat je een winnaar bent. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • José-Vicente Bonet. Sé amigo de ti mismo: manual de autoestima. 1997. Ed. Sal Terrae. Maliaño (Cantabria, España)
  • Goldstein, citado por Arnold H. Modell, The Private Self (Harvard, 1993) p. 44
  • Rogers, C. (1959). A theory of therapy, personality and interpersonal relationships as developed in the client-centered framework. In (ed.) S. Koch, Psychology: A study of a science. Vol. 3: Formulations of the person and the social context. New York: McGraw Hill

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.