Hoe kun je 's ochtends het beste groene thee drinken

Het drinken van groene thee heeft veel geweldige voordelen voor je gezondheid. Leer over deze vele voordelen en de beste manier om groene thee te bereiden in dit artikel.
Hoe kun je 's ochtends het beste groene thee drinken

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het drinken van groene thee heeft veel voordelen voor je gezondheid. Zoals je waarschijnlijk al weleens hebt gehoord, bevat groene thee veel antioxidanten en heeft het diuretische en thermogene effecten. Het kan je beschermen tegen een breed scala van gezondheidsproblemen, zoals hartziekten.

In dit artikel gaan we kijken naar de beste manier om groene thee te drinken om te profiteren van de uitstekende gezondheidsvoordelen.

Personaliseer je groene thee

Als je een kopje groene thee bereidt, zal de smaak afhangen van hoe je het maakt. Het hangt af van de temperatuur van het water tot aan de tijd die je het laat trekken.

Kopje groene thee

Volgens de theeliefhebbers is de perfecte drank rijk aan smaak, maar zonder bittere smaak.

Als het water te warm is of de bladeren te lang trekken, kan de thee bitter worden. Als het water te koud is, komt de volledige smaak van de thee echter niet tot uiting.

Denk eraan dat de tijd die je nodig hebt om je thee te laten trekken afhankelijk is van veel dingen, onder andere:

  • de grootte van de bladeren
  • het soort thee
  • wanneer het is geoogst

Groene thee wordt over het algemeen verwarmd tot tussen (60°C to 85°C) en moet gedurende één tot drie minuten trekken.

Voorbereiding en gezondheidsvoordelen

Er zijn verschillende onderzoeken die suggereren dat de manier waarop je je groene thee bereidt, invloed kan hebben op hoe goed de voordelen van de antioxidanten behouden worden.

Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste factoren om in gedachten te houden:

De grootte en vorm van de theeblaadjes

Kleinere bladeren zullen sneller trekken, grotere bladeren vergen wat meer tijd.

Theezakjes versus losse thee

Over het algemeen is losse thee gezonder, omdat het ook jonge bladeren en scheuten bevat. Hierdoor kun je een ​​grotere hoeveelheid gebruiken dan je zou vinden in een theezakje, dat slechts kleine stukjes bladeren bevat.

De temperatuur

Wanneer het water kookt, bevordert het de snelle extractie van catechines. Water bij een lagere temperatuur maximaliseert echter de gezondheidsvoordelen. Dit komt doordat het voorkomt dat de gezonde stoffen zoals galluszuur worden afgebroken.

Zijn er risico’s voor het maken van groene thee?

Als je je thee te lang laat trekken, kan er een bittere smaak ontstaan en kan het cafeïnegehalte ook stijgen.

Daarnaast is er kans dat andere stoffen kunnen worden geëxtraheerd, zoals pesticiden en zware metalen.

Op welke manier kun nog meer groene thee voorbereiden?

Als je het antioxidantengehalte van je volgende kopje groene thee wilt maximaliseren, laat het dan ongeveer twee uur in koud water weken om een ​​aangename smaak te krijgen.

Op deze manier kun je profiteren van de essentiële eigenschappen van dit natuurlijke cadeau.

Drie onbekende voordelen van groene thee

Een aantal wetenschappelijke onderzoeken hebben enkele voordelen van groene thee bekeken, die je je misschien niet eens zou kunnen voorstellen.

Laten we eens kijken naar drie kleine bekende voordelen van deze geweldige theesoort.

Gezondere tanden en tandvlees

Onderzoekers lijken te hebben ontdekt dat mensen die regelmatig groene thee dronken, gezonder tandvlees hebben dan degenen die het zelden of helemaal niet drinken.

Voor elke kop groene thee per dag lijkt er een significant verschil te zijn bij verschillende indicatoren van mondaandoeningen. Deze omvatten onder meer bloeden of roodheid van het tandvlees, evenals erosie van het tandglazuur.

Beroertepreventie

Ook zijn er verschillende onderzoeken uitgevoerd die suggereren dat het iedere dag drinken van thee het risico op een beroerte aanzienlijk kan verminderen.

Uit een beoordeling van bijna 195.000 mensen bleek dat degenen die maximaal drie kopjes thee per dag drinken hun risico op een beroerte met tot wel 21% konden verlagen.

Verbeter je hersenkracht

Het drinken van groene thee kan je hersenen beschermen tegen de gevolgen van veroudering.

Onderzoekers hebben bestudeerd hoe het drinken van groene thee ongeveer 1000 mensen in Japan van 70 jaar en ouder heeft beïnvloed.

Groene thee met kruiden

Misschien ook interessant:
De 5 beste theeën tegen hoest

Zij ontdekten dat degenen die meer thee dronken gedurende hun leven minder kans leken te hebben op tekenen van hersenfunctieverlies of zwakte. 

Degenen die vier tot zes keer per week een kopje thee dronken, leken 38% minder kans op cognitieve stoornissen te hebben.

Omdat er alleen nog maar beperkt wetenschappelijk onderzoek naar dit onderwerp bestaat, is het te vroeg om groene thee aan te bevelen als een behandeling voor elke aandoening.

Er is echter geen twijfel over mogelijk dat het drinken van deze geweldige, gezonde drank fantastisch is voor je gezondheid. Probeer het eens! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Departamento Nacional de Planeación (DNP). (2004). Café y té. Cadenas Productivas Estructura, Comercio Internacional y Protección.
  • Baladia, E., Basulto, J., Manera, M., Martínez, R., & Calbet, D. (2014). Efecto del consumo de té verde o extractos de té verde en el peso y en la composición corporal; revisión sistemática y metaanálisis. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.3305/NH.2014.29.3.7118.
  • Huertas, R. A. P. (2013). Efecto del té verde (Camellia Sinensis L.) en las características fisicoquímicas, microbiológicas, proximales y sensoriales de yogurt durante el almacenamiento bajo refrigeración. @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. https://doi.org/10.24054/16927125.V1.N1.2013.383.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.