Hoe maak je een baby aan het lachen?
De vraag is ‘hoe laat je een baby lachen’, omdat het onweerstaanbaar is als een baby lacht. En daarom proberen we allemaal baby’s aan het lachen te maken. Volgens studies kunnen kinderen gemiddeld 300 keer per dag lachen, tot ze ongeveer 6 jaar oud zijn. Waarom doen kinderen dat?
Waarom lachen baby’s?
In een artikel in Consensus Magazine staat: “Lachen is de manifestatie van de gelukzaligheid van een baby, geproduceerd door spelletjes zoals kietelen.” Hoewel baby’s al glimlachen als ze nog in de baarmoeder van hun moeder zijn, betekent dit niet dat ze al een gevoel voor humor of lachen al ontwikkeld hebben.
Er is zelfs weinig bekend over hoe baby’s een stimulus als grappig ervaren. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat baby’s van alle leeftijden glimlachen, ongeacht de affectie die hun ouders tonen.
Echter, nadat ze 5 maanden zijn, beïnvloedt de stimulus van de ouders de genegenheid van de baby’s, en deze emoties intensiveren als baby’s 7 maanden oud zijn. Dit betekent dat wanneer ouders proberen hun baby aan het lachen te maken, ze meer kans hebben dat ze dit voor elkaar krijgen.
De ontwikkeling van kinderhumor en gelach
In haar boek ‘Programma om gevoel van humor te verbeteren’, vertelt Begoña García over de ontwikkeling van kinderhumor. Hier zijn enkele van haar belangrijkste bevindingen.
Eerste maand
- Baby’s glimlachen in hun slaap. Op dezelfde manier glimlachen ze in reactie op stimuli zoals aanraking en zachte geluiden terwijl ze worden gesust.
Tweede maand
- Baby’s reageren op externe stimuli en glimlachen wanneer ze menselijke gezichten zien.
Derde en vierde maand
- In dit stadium heeft de baby de kunst van ‘spreken met een glimlach’ onder de knie en begint te lachen als reactie op stimuli of wanneer mensen met ze spelen.
Zesde maand
- Baby’s worden selectiever. De baby zal glimlachen afhankelijk van hoeveel vertrouwen ze in degene die ze zien hebben.
Een baby aan het lachen maken is belangrijk
Volgens sommige deskundigen moeten we dieper ingaan op het onderwerp lachen bij baby’s. Wat we wel weten is dat lachen een onderdeel is van de sociale ontwikkeling van een baby, en een belangrijk communicatiemiddel en indicatie van welzijn is.
Nu we meer weten over de ontwikkeling van babyhumor en gelach, is het veel makkelijker om manieren te vinden om baby’s aan het lachen te maken.
Soms lacht je kind niet omdat hij of zij ziek is. Lees meer:
7 tekenen dat je baby naar de dokter moet
Hoe maak je een baby aan het lachen?
Als je wilt dat je zoon of dochter gaat lachen, maak je dan geen zorgen. Kinderen geven hun eerste glimlach gewoonlijk aan hun ouders. Als je echter meer geavanceerde technieken nodig hebt om ze te laten glimlachen, hebben we de volgende tips verzameld.
1. Kietelen
Een baby kietelen is één van de beste manieren om ze aan het lachen te maken. Waarom? Omdat aanraking de eerste zintuiglijke waarneming van de baby is. Dit effect is natuurlijk omdat bepaalde zenuwpunten worden geactiveerd door fysiek contact.
De huid van de baby is ook erg zacht en reageert snel. Dit is de reden waarom kietelen ze zo makkelijk aan het lachen maakt.
2. Een lekker bad
Baby’s ontspannen in een comfortabele omgeving. Je moet van deze momenten profiteren om ze aan het lachen te maken, omdat ze meer geneigd zijn te lachen als ze tevreden zijn.
Een goed voorbeeld hiervan is tijdens een bad. Als je kleine kinderen hebt, weet je waarschijnlijk dat ze zoveel van het water houden dat ze nooit meer uit bad willen komen. Ze zijn immers gewend aan een waterige omgeving sinds ze verwekt zijn.
Dit is waarom je moet onthouden om met ze te spelen tijdens hun bad. Jullie zullen er beiden veel plezier aan beleven!
Lees verder:
Hoe doe je een pasgeboren baby in bad?
3. Speelgoed en knuffels
Alles is nieuw en geweldig voor baby’s. Dit is de reden waarom baby’s door het spelen met knuffelbeesten alsof ze echt zijn, heel geamuseerd kunnen worden. Het maakt niet uit of je wat je zegt of brabbelt, baby’s vinden het allemaal enig!
Daarom zijn gekke dingen doen en grapjes met knuffels en speelgoed een geweldige manier om je baby aan het lachen te maken.
4. Kiekeboe!
Kiekeboe is een heel eenvoudig spel dat baby’s niet alleen amuseert, maar ook helpt bij hun intellectuele ontwikkeling. Over het algemeen kunnen 8 maanden oude baby’s dit spel spelen.
- Het enige wat je hoeft te doen is je gezicht achter je handen te verbergen en ze je te laten zoeken.
- Na een paar seconden laat je je gezicht dan weer zien, en zeg je met een grappig gezicht “Kiekeboe!”
- Je kunt ook voorwerpen achter kussens verbergen.
Dit zal je baby verrassen en de meeste baby’s beginnen meteen te lachen. Hoewel het misschien vreemd lijkt, zal het de baby helpen om te leren over objectduurzaamheid.
Bovendien kan de baby onder andere verschillende emotionele expressies onderscheiden, motorische vaardigheden ontwikkelen en naast nog veel meer voordelen.
5. Grappige gezichten trekken
Baby’s leren vanaf de geboorte het gezicht van hun moeder en vader te lezen. Ze kopiëren ook alles wat ze doen, alsof ze een mimespeler zijn. Om deze reden is een andere elementaire truc om je baby te laten lachen, het maken van grappige gezichten of gebaren.
Misschien heb je in het begin wat problemen. Maar geef niet op! Probeer echt dicht bij hun gezicht te komen en te lachen. Deze oefening zal je baby helpen de betekenis van verschillende gebaren te herkennen en is ook een manier om lichaamstaal tot uitdrukking te brengen.
Tot slot, glimlachen en lachen helpen de sociale en emotionele ontwikkeling van een baby echt. We hopen dat deze tips zich vertalen in urenlang plezier en lachen met je baby en dat zo jullie relatie met elkaar versterkt wordt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Chávez, M. D. C. C. (2013). La risa en el puerperio. Avances en Psicología, 21(1), 57-64. http://revistas.unife.edu.pe/index.php/avancesenpsicologia/article/view/306
- Zevallos, J. Z. Q., & Gadea, L. G. (2015). El sentido del humor: más allá de la risa. Consensus, 20(1), 83-98. http://revistas.unife.edu.pe/index.php/consensus/article/view/401
- Mireault, G. C., Crockenberg, S. C., Sparrow, J. E., Cousineau, K., Pettinato, C., & Woodard, K. (2015). Laughing matters: Infant humor in the context of parental affect. Journal of Experimental Child Psychology, 136, 30-41. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25897958/
- Larrauri, B. G. (2006). Programa para mejorar el sentido del humor:¡ porque la vida con buen humor merece la pena!. Pirámide.